Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Wisselend koersverloop dollar, steeds snellere vlucht uit obligaties

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

10 januari 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De spectaculairste bewegingen waren vorige week op de markten voor vastrentende waarden te zien.

S
taatsobligaties hebben het nog steeds te verduren, nu de Fed zijn handen ervan af trekt en niemand anders ze lijkt te willen kopen. De tienjarige staatsobligaties lonken met bijna 1,8% inmiddels naar een tweejaarsrecord, maar de dollar wist opvallend genoeg nauwelijks te profiteren van de piek in zowel de nominale als de reële rendementen. De euro hield opmerkelijk goed stand: de munt eindigde de week vlak ten opzichte van de dollar. Het Britse pond wist zelfs opnieuw te pieken en kwam bovenaan de G10-ranglijst terecht. De valuta uit opkomende markten presteerden wisselend, maar gezien de onrust op de obligatiemarkt waren ook de bewegingen van vorige week niet spectaculair.

De aandacht zal nu uitgaan naar het Amerikaanse inflatierapport van december, dat woensdag verschijnt. Daarnaast krijgen we inflatierapporten over een aantal valuta uit opkomende markten. Waar die ook maar enigszins op een inflatiepiek wijzen, zou een rally kunnen ontstaan. Na de meedogenloze verkoopgolf van vorige week is het sentiment op de obligatiemarkt echter fragiel. Als de Amerikaanse inflatie opnieuw een opwaartse verrassing is, zou dat de zenuwen van de beleggers op de proef kunnen stellen. Als dat gebeurt, kan een chaotische verkoopgolf van obligaties volgen die de Amerikaanse dollar zou moeten steunen – in ieder geval op de korte termijn.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Ook deze maand was er weer een opwaartse inflatieverrassing in de eurozone. De markten hadden niet verwacht dat de inflatie opnieuw zou stijgen (headlinecijfer 5%, kerncijfer 2,6%). Dit wijst erop dat de inflatiedruk ook in de eurozone groeit. Wij denken dat de ECB als volgende grote omslag in zijn beleid zal erkennen dat beleidsverkrapping niet tot 2023 kan wachten. De toespraak die Isabel Schnabel dit weekend hield, maakte in dit verband duidelijk dat de overgang naar groene energie gevolgen voor de inflatie kan hebben. Binnen de Raad van Bestuur van de ECB begint dus een ‘hawkish’ tegengeluid te ontstaan. Zodra deze omslag zichtbaarder wordt, kan hij de gemeenschappelijke munt een flinke impuls geven.

GBP

In de duffe week na de kerstdagen zette het Britse pond een ‘outperformance’ neer ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers. De handel in het pond profiteert nog steeds van de impuls die de Bank of England in december heeft gegeven door als eerste van de ‘grote drie’ de rente te verhogen. Er zal deze week ook weinig macro-economisch nieuws zijn. Wel zal maandag de toespraak van plaatsvervangend gouverneur Broadbent waarschijnlijk cruciale informatie opleveren over de verwachtingen van het MPC ten aanzien van de toekomstige renteverhogingen – vooral omdat hij binnen het spectrum ‘dovish-hawkish’ als een gematigd man wordt beschouwd. Wij zien nog steeds ruimte voor een verdere outperformance van het pond, gezien de sterke onderwaardering van de munt en de vrij agressieve centrale bank.

USD

De twee belangrijkste onderdelen van het Amerikaanse banenrapport van december gaven een gemengd beeld: de institutionele enquête was vrij zwak, het huishoudensonderzoek veel sterker. Over het geheel genomen en wijst het rapport erop dat de Amerikaanse economie nu dicht bij volledige werkgelegenheid zit en dat de groei aan de aanbodkant op korte termijn onvoldoende zal zijn om de inflatiedruk te verlichten. Er is nog steeds geen enkele aanscherping van het begrotingsbeleid in zicht, wat de druk op de Federal Reserve verhoogt om eerder met beleidsverkrapping te beginnen. We zien de eerste renteverhoging nu in maart en denken dat een prognose van vier renteverhogingen in de loop van 2022 realistisch is. Zoals gezegd zijn op alle financiële markten de ogen nu gericht op het inflatierapport van woensdag. De marktverwachting is dat zowel het headlinecijfer als het kerncijfer opnieuw het hoogste in decennia zal zijn, en wij delen die verwachting.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL