Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Fed versnelt afbouw, dollar raakt eerdere winst kwijt

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 december 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Federal Reserve heeft aangekondigd de afbouw van het steunprogramma te gaan versnellen. FOMC-leden verwachten maar liefst acht renteverhogingen in de komende drie jaar, waarvan drie in 2022. De dollar daalde na de aankondiging, toch wel tegen de verwachtingen in; risicovolle activa stegen juist.

Z
oals we verwachtten heeft de FOMC de snelheid waarmee de netto-aankopen worden afgebouwd verdubbeld, van $ 15 miljard per maand naar $ 30 miljard ($ 20 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties en $ 10 miljard aan door hypotheek gedekte effecten). De afbouw gaat in januari van start, waarmee het programma in maart zal zijn afgerond, een paar maanden eerder dan oorspronkelijk het plan was. Het besluit was unaniem.

De meest recente ‘dot plot’ van de bank, waarop de renteverwachtingen per jaar van alle commissieleden wordt weergegeven, kwam aanzienlijk hoger uit dan in september. De markt had met name aandacht voor de mediaandot over 2022, en we verwachtten ten minste twee renteverhogingen te gaan zien, in tegenstelling tot de 50/50-verdeling die we zagen in september over of we überhaupt één renteverhoging zouden krijgen volgend jaar. Uiteindelijk duidt de mediaan nu zelfs op drie verhogingen in 2022, en alle 18 leden gaven een voorspelling af dat de rente gaat stijgen, vanaf het huidige niveau van in feite nul. Ook de verwachtingen na 2022 lagen hoger en duidden erop dat de leden drie renteverhogingen verwachten in 2023 en twee in 2024 (afbeelding 1).

Afbeelding 1: ‘Dot plot’-mediaansvoorspelling van FOMC-leden in december [december 2021]

Bron: Federal Reserve. Datum: 16-12-2021

Ook de economische projecties van de bank zijn aanzienlijk bijgesteld. De inflatie voor persoonlijke consumptie-uitgaven (PCE-index) voor 2021 werd naar boven bijgesteld; de Fed-leden verwachten een prijsgroei van 5,3% ten opzichte van hun voorspelling van 4,2% in september. Het grootste gedeelte van deze stijging is naar verwachting toe te schrijven aan niet-volatiele componenten, zoals ook blijkt uit de verhoging van PCE-kernindex (van 3,7% in september naar 4,4% nu). Als we verder vooruitkijken is de verwachting dat de PCE-inflatie in 2022 afneemt naar 2,6% en in 2023 naar 2,3%, nog steeds een hoger niveau dan eerder werd gedacht, met name voor 2022 (afbeelding 2). Beleidsmakers verwachten dat de groei van Amerikaanse arbeidsmarkt aanhoudt en voorspellen een daling van het werkloosheidspercentage naar 4,3% in 2021, ten opzichte van de verwachting van 4,8% uit september, en een percentage van 3,5% in 2022 (ten opzichte van de eerdere voorspelling van 3,8%). Groeivooruitzichten voor het bbp zijn het minst veranderd. Leden voorzien een iets lagere groei voor 2021 en 2023, maar verhoogden licht de projectie voor 2022. Al met al is de verwachting dat de Amerikaanse economie zo’n 0,5% minder is gegroeid aan het eind van de voorspellingsperiode dan in september werd voorzien.

Afbeelding 2: Voorspellingen PCE-inflatie door de FOMC [december 2021]

Bron: Federal Reserve. Datum: 16-12-2021

Zowel in de verklaring over het besluit als door Powell tijdens de persconferentie werden de risico’s genoemd die worden toegekend aan het nieuwe virus. Desalniettemin was de toon van Powell behoorlijk positief, waarbij hij aangaf dat de economie ook met de nieuwe omikronvariant een snellere afbouw aankan. Wat belangrijk is, de Fed noemt de inflatie niet langer ’tijdelijk’ en heeft dit woord niet meer opgenomen in de verklaring. Later benadrukte Powell ook nog eens dat ‘er een reëel risico is dat de inflatie standvastiger is’.

De verwachtingen in de markt ten aanzien van renteverhogingen in 2022 namen in eerste instantie toe, maar zijn daarna toch grotendeels genormaliseerd, met name als we kijken naar het einde van volgend jaar. Over het geheel genomen heeft de markt bijna drie renteverhogingen in 2022 ingeprijsd, maar is er nog wel verdeeldheid over de timing van de eerste verhoging; maart of mei.

De reactie op de valutamarkten op dit nieuws was opmerkelijk, na aankondiging van het besluit steeg de dollar in eerste instantie, om vervolgens deze winst weer prijs te geven tijdens de persconferentie. De EUR/USD eindigde de dag 0,3% hoger, en kwam al vroeg op de dag boven de 1,13 (afbeelding 3). Het lijkt erop dat de markt voorafgaand aan de bijeenkomst nogal eenzijdig had ingezet, wat ons deed denken aan een ‘koop bij het gerucht, verkoop op het feit’-strategie. Dit zagen we ook terug bij andere beleggingscategorieën (met name bij valuta uit opkomende markten en Amerikaanse aandelen), deze stegen fors na de berichtgeving door de Fed.

Afbeelding 3: EUR/USD [15-12-2021 – 16-12-2021]

Bron: Bloomberg. Datum: 16-12-2021

Het besluit van afgelopen woensdag bleek behoorlijk interessant te zijn. Over het algemeen klopte onze verwachting dat het monetaire beleid in de VS relatief snel wordt verkrapt vanwege de aanhoudende hoge inflatie. Zoals de zaken er nu voorstaan verwachten wij de eerste renteverhoging in mei, gevolgd door nog twee of drie verhogingen in 2022.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier onze laatste aflevering van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL