Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Amerikaans banenrapport zorgt voor vuurwerk: dollar sterk

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 augustus 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Totdat vrijdag het banenrapport verscheen, verliep de valutahandel apathisch, zoals dat in de zomer gebruikelijk is.

V
eel beursvloer-beslissers zijn op vakantie en er was nauwelijks belangrijk nieuws. Maar vrijdagmiddag werd alles anders. Het banenrapport was sensationeel goed, wat duidelijk maakte dat de Amerikaanse economie zich flink aan het herstellen is. De rendementen op Amerikaanse staatsobligaties schoten omhoog en beleggers reageerden daarop door massaal voor de Amerikaanse dollar te kiezen. De greenback was vorige week de duidelijke winnaar. Hij eindigde hoger ten opzichte van elke G10-valuta, met uitzondering van de Nieuw-Zeelandse dollar, die steeg omdat verwacht werd dat de RBNZ op het punt stond om de rentes te verhogen.

Iedereen kijkt nu uit naar het Amerikaanse inflatierapport van woensdag. Wij verwachten dat ook dit rapport een knaller wordt, met zowel het headlinecijfer als het kerncijfer op een maandelijkse inflatie van meer dan 5% op jaarbasis. De grote onbekende is de reactie van de Amerikaanse dollar op dit nieuws en de inprijzing van de reactie van de Federal Reserve, die tot nu toe vrij ontspannen op de inflatiedruk heeft gereageerd.

Belangrijke valuta in detail

EUR

In de eurozone heerst een zomerse windstilte: er is geen macro-economisch nieuws of beleidsnieuws. De handel in de euro wordt grotendeels bepaald door gebeurtenissen elders in de wereld. We verwachten deze week hetzelfde, want het enige nieuws is het ZEW-rapport over het beleggerssentiment. Onze verwachting voor een waardestijging van de euro op korte termijn hebben we naar beneden bijgesteld, omdat de inflatiedruk in de eurozone vooralsnog achterblijft bij die in andere delen van de wereld en omdat de ECB nog geen aanstalten lijkt te maken om ‘hawkisher’ te worden.

GBP

Het Britse pond deed het vorige week behoorlijk goed en eindigde tussen de grote valuta vlak achter de Amerikaanse dollar. Dit kwam doordat de Bank of England bij zijn bijeenkomst van augustus in zijn toon en prognoses een duidelijke ‘hawkish’ ommezwaai maakte. Men verhoogde de inflatieverwachtingen en sprak voor het eerst van een ‘bescheiden aanscherping’. De markten prijzen nu een renteverhoging in de eerste helft van 2022 in – waarmee de BoE een stuk sneller zou zijn dan de Fed. Er staat deze week weinig nieuws op de agenda. Gezien de verwachting dat het beleid in het VK vroegtijdig wordt aangescherpt denken we dat het pond opnieuw een goede week zal hebben.

USD

Het Amerikaanse banenrapport (payroll report) was een aangename, positieve verrassing. Er zijn bijna 1 miljoen banen gecreëerd, en het werkloosheidspercentage is veel sterker gedaald dan verwacht. Ook de nominale lonen zijn mooi aan het stijgen, en de combinatie van meer banen en hogere lonen zal een belangrijk tegenwicht vormen wanneer de tijdens de pandemie goedgekeurde extra werkloosheidsuitkeringen stoppen. Als het inflatierapport woensdag sterk is, bewijst dat in principe dat de Amerikaanse economie bloeit en dat de monetaire en budgettaire stimuleringsmaatregelen waarschijnlijk sneller dan verwacht afgebouwd kunnen worden. Toch zal de politiek wat dit betreft terughoudend zijn, wat betekent dat de inflatie langer hoog blijft dan de Fed verwacht. De reactie van het FOMC hierop zal bepalend zijn voor de ontwikkelingen op de valutamarkten.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL