🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Valuta opkomende markten stabiel, vlucht uit obligaties versnelt

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 maart 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Federal Reserve herhaalde vorige week dat men voor een openlijk inflatoir beleid kiest: voorzitter Powell bevestigde dat de rentes op nul blijven, zelfs bij een ‘overshoot’ van de inflatie. De sell-off van staatsobligaties ging door en de inflatieverwachtingen van de markt stegen naar de hoogste waarde in acht jaar.

O
pvallend was dat de risico-activa en met name de valuta uit opkomende markten vrij goed op deze gebeurtenissen reageerden. Vooral de Latijns-Amerikaanse valuta eindigden de week hoger ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Deze marktbewegingen bevestigen onze visie dat het voor de dollar moeilijk zal worden om winst te boeken, ondanks de hogere obligatierendementen in de VS. Door de omslag in de houding van de Federal Reserve ten aanzien van de inflatie zijn historische verbanden tussen activaklassen nu minder bruikbaar om toekomstige ontwikkelingen te voorspellen.

Ook deze week zal voor de markten, en dus ook voor de valutamarkten, alles draaien om de bewegingen van de Amerikaanse rendementen. Gezien de trage uitrol van het vaccinatieprogramma en nieuwe lockdowns in Frankrijk zullen de PMI’s van de eurozone woensdag waarschijnlijk niet veel goed nieuws opleveren. De markt maakt zich steeds meer zorgen over de inflatiedruk. Het Amerikaanse PCE-inflatierapport van maart, dat vrijdag verschijnt, wordt daarom eveneens een belangrijk gegevenspunt voor handelaren en beleggers.

currencies

Belangrijke valuta in detail

EUR

De uitrol van het COVID-19-vaccinatieprogramma in de EU verloopt al traag, maar vorige week werd het nog gekker. De meeste grote Europese landen stopten de toediening van het AstraZeneca-vaccin, op basis van uiterst dun statistisch bewijs en tegen de uitdrukkelijke aanbeveling van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in. Op de meeste plaatsen werd het vaccineren slechts een paar dagen gepauzeerd, maar toch zal dit de economische vooruitzichten voor de korte termijn – die toch al niet goed zijn nu in Frankrijk en elders nieuwe lockdowns zijn ingevoerd – er niet beter op maken. Naast de PMI-indices voor economische activiteit krijgen we deze week (donderdag) een EU-top, die waarschijnlijk over de uitrol van de vaccinatieprogramma’s zal gaan en zeker veel belangstelling zal krijgen.

GBP

Het Britse pond blijft veerkrachtig ten opzichte van zijn tegenhangers. De koers van de munt wordt gesteund door het sterke vaccinatieprogramma in het VK en de verwachting dat de economie dit jaar en volgend jaar na het opheffen van de lockdowns sterk zal groeien. De Bank of England hield vorige week zowel de rentes als het tempo van de obligatie-aankopen ongewijzigd – wat geen verrassing was. De bank lijkt zich net als de Federal Reserve tot nu toe geen zorgen te maken over de stijgende rendementen. De koersbewegingen van het pond zullen horizontaal blijven, of voor de korte termijn een bescheiden stijging laten zien ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro.

USD

Bij de FOMC-bijeenkomst van vorige week werd de uiterst ‘dovish’ houding van de Amerikaanse centrale bank nog eens bevestigd. Voorzitter Powell herhaalde dat de rentes op nul blijven, zelfs bij een ‘overshoot’ van de inflatie, totdat een vaag en rekbaar gedefinieerde maximale werkgelegenheid is bereikt. Inflatiepieken zullen voorlopig als tijdelijk worden beschouwd en zullen geen aanleiding zijn om het monetaire beleid te wijzigen. De aanhoudende sell-off op de rentemarkten was geen verrassing. De inflatieverwachtingen, die af te leiden zijn uit de obligatieprijzen, staan nu op het hoogste niveau sinds 2013. Vrijdag verschijnen de PCE-inflatiecijfers, maar ook het vele nieuws dat eerder op de agenda staat, kan de valutamarkten in beweging brengen. Volgens ons worden de inflatiecijfers steeds belangrijker voor de markten. Als die een opwaartse verrassing zijn, kunnen we wat vuurwerk verwachten.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL