Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Markten halen schouders op over onrust in Washington

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

11 January 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De ongekende gebeurtenissen op het Amerikaanse Capitool maakten vorige week geen enkele indruk op de financiële markten. Amerikaanse aandelen bereikten nieuwe recordhoogtes, rentes en commodity’s bleven stijgen en de Amerikaanse dollar vond na wekenlange verliezen weer houvast.

B
eleggers zagen de relschoppers kennelijk niet als een serieuze bedreiging voor het Amerikaanse Congres. Ze richten hun blik liever op de politieke cyclus waarin de Democraten het in alle geledingen van de overheid voor het zeggen krijgen.

Nu de COVID-vaccinatieprogramma’s worden uitgerold, hebben retrospectieve cijfers als het zwakke Amerikaanse banenrapport van vorige week minder invloed op de markten. Men richt zich liever op de cijfers over het consumenten- en ondernemersvertrouwen, en op aankondigingen van lockdowns. Het Amerikaanse Congres houdt zich bezig met een tweede impeachmentprocedure tegen Trump. Als belangrijkste nieuws van deze week staan woensdag de cijfers over de inflatie in de VS op de agenda. Het wordt interessant of deze cijfers de recente opleving in de marktverwachtingen bevestigen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De verzengende rally van de euro van de afgelopen weken begint wat te haperen. Dit komt deels door het nieuws dat de uitrol van de vaccinatieprogramma’s in het grootste deel van Europa achterloopt op zowel de overheidsprognoses als de aantallen vaccinaties in de VS en het VK. Deze uitrol zal bepalen of onze prognose uitkomt dat, als de lockdowns zijn opgeheven, de economie zich sneller zal herstellen dan verwacht. Het is nog te vroeg om dit met zekerheid te kunnen zeggen, maar we houden deze cijfers nauwlettend in de gaten – zoals ook de financiële markten dat waarschijnlijk zullen doen. Voor de lange termijn blijven we optimistisch over de euro, maar na de scherpe stijging van de afgelopen weken verwachten we in de komende weken een consolidatiepatroon.

GBP

Nu het VK en de EU een akkoord hebben bereikt, verschuift de aandacht van de valutamarkten van het brexit-nieuws naar de aankondigingen van nieuwe lockdownmaatregelen in het VK. De Britse regering overweegt de al bestaande maatregelen nog verder aan te scherpen. Op het moment van schrijven is in de vroege Aziatische handel al te zien dat dit nieuws een negatief effect op het Britse pond heeft. Het goede nieuws is dat er in het VK sneller wordt gevaccineerd dan op het Europese vasteland. Dit biedt uitzicht op een opleving van de Britse economie en zou de koers van het pond moeten opdrijven.

USD

De markten richten zich op de uitrol van de vaccinatieprogramma’s en de opheffing van de lockdowns, die medio 2021 wordt verwacht. Ze kijken door het politieke tumult in de VS heen en laten ook de teleurstellende arbeidsmarktcijfers van december, die vorige week werden gepubliceerd, links liggen. De banengroei in de sector hospitality & leisure was heel slecht, en dit haalde het totaalcijfer omlaag. Voor het eerst sinds het dieptepunt van de pandemie was er in de VS een netto banenverlies. Nu de Democraten in Georgia beide senaatszetels hebben gewonnen, is de kans groot dat er een omvangrijk nieuw pakket stimuleringsmaatregelen komt. Voor de korte termijn verwachten wij dat de hogere Amerikaanse rendementen die hierdoor zullen ontstaan, een bodem onder de koers van de dollar leggen. Op lange termijn blijven we ‘bearish’ over de greenback.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL