Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Daling dollar na overwinning Biden bij Amerikaanse presidentsverkiezingen

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 November 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Toen vorige week in de belangrijke swing states de stemmen geteld waren, werd duidelijk dat Joe Biden de verkiezingen zou gaan winnen.

T
erwijl de Amerikaanse overheid en de media uiterst voorzichtig waren en het besluit tot het weekend uitstelden, vierden de markten al feest: aandelen rallyden overal ter wereld en de koersen van veilige havens, waaronder de Amerikaanse dollar, daalden scherp.

De belangrijkste vraag voor de komende weken is nu hoe de FX-markten reageren op een overwinning van Biden in combinatie met een Republikeinse meerderheid in de Senaat, die eraan lijkt te komen. De spanningen in de handelsbetrekkingen zullen vrijwel zeker dalen, maar er is ook minder kans op een omvangrijk pakket budgettaire stimuleringsmaatregelen.

Deze week staan er geen bijeenkomsten van grote centrale banken of economische publicaties op de agenda, dus we verwachten dat de markten zich wereldwijd op de coronacijfers en de aankondigingen van lockdowns blijven richten. Het is nog steeds mogelijk dat de weigering van Trump om zich bij de uitslag van de verkiezingen neer te leggen een juridisch staartje krijgt. Dit blijft een punt van zorg, maar we denken dat het op dit moment een heel onwaarschijnlijk scenario is.

Iran attack on US troops triggers wave of risk aversion

Belangrijke valuta in detail

EUR

De toenemende verwachting dat Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou gaan winnen zorgde voor een stevige rally van de gemeenschappelijke munt. Toch zal het voor de euro op korte termijn waarschijnlijk lastig worden om verdere winst te behalen. De coronapandemie grijpt om zich heen en de stroom nieuwe lockdownmaatregelen heeft nu al effect op de economische activiteit – zoals aan de PMI-cijfers van oktober te zien is. Deze week komt de ECB weer in beeld, én de mogelijkheid dat in december stevige ‘dovish’ maatregelen zullen worden genomen. In de eerste helft van de week houden vier belangrijke ECB-vertegenwoordigers toespraken.

GBP

De Bank of England verraste de markten (en ons) door het streefbedrag van het QE-opkoopprogramma veel verder te verhogen dan verwacht, namelijk met £ 150 miljard naar £ 895 miljard. Deze ‘dovish’ houding en het gebrek aan duidelijke voortgang bij de brexit-onderhandelingen tussen de EU en het VK eisten hun tol van het Britse pond, dat een underperformance leverde ten opzichte van alle andere G10-valuta, behalve de dollar en de Japanese yen.

We krijgen deze week veel cijfers uit het VK: dinsdag verschijnt het arbeidsmarktrapport en donderdag het bbp van het derde kwartaal. Het is nog maar de vraag of deze cijfers de markten in beweging zullen brengen, want ze zijn retrospectief en zeggen niets over de economische gevolgen van de nieuwe lockdownmaatregelen.

USD

De overwinning voor Biden in combinatie met het feit dat de Republikeinen boven verwachting presteerden heeft de markten beïnvloed zoals wij al dachten: een bescheiden rally van risicoactiva en een sell-off van de Amerikaanse dollar. Het werkgelegenheidscijfer in het maandelijkse Amerikaanse banenrapport bleek vrijdag beter te zijn dan verwacht. Het is hierdoor nog minder waarschijnlijk geworden dat er op korte termijn een stevig pakket aan budgettaire verruimingsmaatregelen komt, ondanks de stijgende coronacijfers in de VS. Deze week richten we ons weer op de reguliere, geplande publicaties. De inflatiecijfers van donderdag zijn de belangrijkste.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL