Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Markten bang voor escalatie handelsoorlog

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

3 juni 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De hevige reactie die China in het weekend op de dreigingen van Trump gaf, heeft de spanning op de financiële markten opgedreven.

A
andelen gingen wereldwijd in de uitverkoop en de rendementen van veilige havens zoals staatsobligaties bereikten nieuwe dieptepunten. In vergelijking met de meeste andere activamarkten blijft het op de valutamarkten vrij rustig, hoewel de Mexicaanse peso na de dreigingen van Trump alle winst die de munt in 2019 had behaald, kwijtraakte en tegenover de greenback meer dan 3% lager eindigde. Het Britse pond deed het opnieuw het slechtst van de G10-valuta’s: handelaren worden nerveus van de politieke chaos daar en van het ontbreken van oplossingsrichtingen voor de impasse rond de brexit.
ac
Zowel de economische cijfers als het beleidsnieuws worden beheerst door de politiek en de mogelijke gevolgen van een handelsoorlog voor de economische groei; dit zijn de factoren die de bewegingen op de markt bepalen. Marktstrategen bleven hun verwachtingen van de centrale banken van de G10 naar beneden bijstellen, en gaan uit van renteverlagingen, vooral in de VS. Wij denken dat het verstandiger is om af te wachten of de cijfers deze hypothetische vertraging bevestigen, en zetten in op het uitblijven van beweging bij de Federal Reserve.

De ECB-bijeenkomst van juni op donderdag is volgende week de belangrijkste gebeurtenis. Vrijdag komen in de VS de non-farm payrolls (het niet-agrarische banenrapport, het belangrijkste werkgelegenheidsrapport in de VS) uit. Ook dat zal aan het einde van de week voor wat volatiliteit zorgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De koers van de euro houdt vrij goed stand te midden van alle financiële risicomijding en de dreigende handelsoorlogen. Het wordt een drukke week voor de gemeenschappelijke munt. Naast de doorslaggevende ECB-bijeenkomst van juni, die morgen plaatsvindt, krijgen we een eerste indruk van de inflatie in mei. De consensus verwacht een terugval naar de teleurstellend lage cijfers van het eerste kwartaal van 2019. Ook lijken de meeste marktstrategen te verwachten dat de boodschap van voorzitter Draghi donderdag uiterst dovish zal zijn. Deze dovish consensus in combinatie met de buitengewoon korte positionering van de euro op de markten schept de voorwaarden voor een rally van de euro als ofwel de cijfers ofwel de uitspraken van de ECB positiever zijn dan de markten verwachten.

GBP

De onzekerheid over de brexit blijft toenemen. Volgens de peilingen in het VK is een politieke aardverschuiving op komst, en zullen zowel de Tories als Labour ingehaald worden door partijen die een duidelijker standpunt over de brexit innemen: de Liberaal-Democraten, die willen ‘blijven’, en het nieuwste politieke instrument van Nigel Farage, dat voor ‘vertrekken’ staat. De klok tikt weer, richting de nieuwe deadline in oktober, en er is in feite geen enkel teken van vooruitgang. De markten zijn duidelijk ongelukkig met deze situatie en het Britse pond eindigde de week opnieuw onderin de G10-liga. Deze week staat er geen belangrijk nieuws op de agenda, dus de prestaties van het pond zullen waarschijnlijk weer door het politieke nieuws bepaald worden.

USD

Onder marktstrategen en economen gaan veel stemmen op voor een verlaging van de daggeldrente door de Federal Reserve, maar de cijfers die we binnenkrijgen, vertellen een ander verhaal. Wij denken dat er, over het geheel genomen, in de afgelopen jaren een duidelijke, ongewijzigde lijn te zien is van stabiele economische groei, sterke banengroei, stijging van de reële lonen en rustige inflatiedruk. De spanningen in de handelsbetrekkingen en de invoerheffingen zijn op middellange termijn ongunstig, maar we denken dat de regering-Trump onder enorme druk zal komen te staan om overeenstemming te bereiken wanneer de economische en financiële schade bekend wordt. Daarom blijven we ervan uitgaan dat er geen renteverlagingen komen. We denken dat het werkgelegenheidsrapport van vrijdag onze visie nog eens zal bevestigen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL