Arbeidsmarkt kan euro drukken

Enrique Díaz-Álvarez28/nov/2016Valuta-updates

De kans dat er in december tóch geen renteverhoging komt is nagenoeg uitgesloten, zelfs wanneer de arbeidsmarktcijfers vrijdag tegenvallen. Maar niettemin zullen die cijfers de stemming op de valutamarkten zeker beïnvloeden.

Een krachtig rapport, met meer dan 200.000 nieuwe banen en – nog belangrijker – een groei van de lonen die in de richting van 3% gaat, zal een stevige druk leggen op de leden van het FOMC om hun verwachtingen voor de groei in Amerika, de inflatie, de lonen en daarmee de kans op toekomstige renteverhogingen naar boven bij te stellen.

Euro onder 1,05

De meeste andere economische sleutelindicatoren in de VS (zoals detailhandelscijfers, huizenmarkt, duurzame goederen) hebben signalen af gegeven van een versnellend momentum. Wij zouden niet verbaasd opkijken als de arbeidsmarktcijfers vrijdag deze versnelling bevestigen. Wanneer dat zo zou zijn, dan verwachten wij dat de EUR/USD verhouding onder de 1,05 zou zakken, een grens die de afgelopen twee jaar steeds nog stand wist te houden.

Wisselend beeld

De afgelopen week hebben de valutamarkten een adempauze genomen na de periode van enorme volatiliteit die we hebben gezien sinds de presidentsverkiezingen. De euro wist terug te krabbelen vanaf een tweejarig dieptepunt tegenover de dollar en sloot de week nagenoeg onveranderd af en het Britse pond en de meeste andere Europese valuta’s deden ongeveer hetzelfde. Maar ondertussen zagen we een ongewone divergentie bij de valuta’s van opkomende markten, waarbij de Zuid-Afrikaanse rand en de Zuid-Koreaanse won een sterke rally toonden, maar de Braziliaanse reaal en de Turkse lira scherpe koersdalingen lieten zien.

Referendum Italië

Deze week zal de aandacht van beleggers zeker gericht zijn op de verkiezingen zondag in Italië. Maar, wij denken dat een ‘nee’ al ruimschoots ingeprijsd is door de markten en wij verwachten hooguit een bescheiden verkoopgolf in reactie op die uitkomst. Een positieve uitkomst zou ongetwijfeld voor een kortstondige opleving van onze gemeenschappelijke munt zorgen, maar de jongste peilingen wijzen op een ‘nee’ waardoor die positieve uitkomst onwaarschijnlijk geworden is.

Weinig aandacht

Er is de laatste tijd weinig aandacht geschonken aan de economie in de Eurozone, en terecht; wereldwijd hebben politieke gebeurtenissen de aandacht opgeëist. Maar het is toch wel vermeldenswaard dat we afgelopen week een duidelijke verbetering zagen in de belangrijkste groei indicator, de PMI, de inkoopmanagersindex die het vertrouwen in de economie weergeeft. De samengestelde index van productie en diensten herstelde onverwacht naar een hoogste punt voor dit jaar van 54,1. De korte termijn druk op de euro zal verder oplopen doordat de rente in de VS stijgt en de politieke risico’s oplopen. Maar een groei van meer dan 2% in 2017 is zeker mogelijk, gegeven deze cijfers en de recente verdere afwaardering van de euro.

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.