Rustige week op komst met nieuws uit VS en Verenigd Koninkrijk

Enrique Díaz-Álvarez15/aug/2016Valuta-updates

Afgelopen week zagen we wat scherpere bewegingen op de valutamarkten, wat typisch is voor de rustige zomermaanden. Het pond bleef in dalende lijn bewegen, nadat MPC-lid McCafferty aankondigde dat de monetaire verruiming nog verder uitgebreid zou kunnen worden als de daling van Britse PMI indices de komende maanden zou worden bevestigd. Intussen trok de dollar zich terug naar het gebied waar het zich na het Brexit-referendum bevond. De ster van de week was daarentegen de Noorse kroon, die kon stijgen na verrassend goede inflatiecijfers en het herstel van de olieprijzen (figuur 1). Ook de Mexicaanse peso moet zeker vermeld worden, want deze kon stijgen tegenover bijna elke belangrijke valuta dankzij de kleiner wordende kans dat Trump de presidentsverkiezingen wint en omdat Banxico de rente niet wijzigde.

Figuur 1: Inflatie Noorwegen (2012 – 2016)

Inflatie Noorwegen

Bron: Thomson Reuters Datastream, Datum: 15/08/2016

We kijken uit naar een rustige zomerweek op de valutamarkten. Het belangrijkste nieuws komt uit de Verenigde Staten: het inflatierapport van de maand juli, een belangrijke speech van FOMC-lid Lockhart en de notulen van de bijeenkomst van het FOMC van de maand juli zullen wat meer duidelijkheid geven over een mogelijke renteverhoging in september. In het Verenigd Koninkrijk staan de vastgoedprijzen van de maand juli, cijfers over de werkgelegenheid en detailhandelsverkopen op het programma. Het zal belangrijk zijn om te zien of de cijfers in de negatieve lijn zullen liggen van de vertrouwensenquêtes die eerder werden gepubliceerd.

EUR

Met erg weinig nieuws in het vooruitzicht zal de euro binnen enge grenzen blijven bewegen tegenover de dollar, tenzij er een grote verrassing van de andere kant van de oceaan komt. Wel verwachten we de notulen van de ECB-vergadering van de maand juli. Handelaren zullen letten op commentaar in verband met het Brexit-referendum en hints over verdere monetaire verruiming, hoewel deze notulen zelden voor baanbrekend nieuws zorgen.

USD

De valutamarkten reageerden op de negatieve verrassing van de Amerikaanse detailhandelsverkopen van de maand juli, die licht daalden (met 0,1%, zonder benzine en voertuigen). Dit is mogelijk de meest volatiele gebeurtenis in de Verenigde Staten en de initiële publicatie zou de komende maand significant bijgesteld kunnen worden. Het zesmaandelijks gemiddelde is nog steeds consistent met een jaarlijkse groei van bijna 5%. Daarom relativeren we de overhaaste reactie van de markt op vrijdag, die leidde tot een verlies van 1% voor de dollar in handelsgewogen termen.

GBP

MPC-lid McCafferty zorgde vorige week meteen voor een zwakke start van het pond. Hij haalde aan dat de monetaire verruiming verder uitgebreid zou kunnen worden als de economie de verkoopsignalen van de erg bearish PMI vertrouwensenquêtes bevestigt. Dit zou verdere renteverlagingen en een uitbreiding van het QE-programma kunnen betekenen. Het sentiment rond het pond kreeg het opnieuw zwaar te verduren waardoor de munt afgelopen week net boven het post-referendum dieptepunt kon blijven tegenover de Amerikaanse dollar. Het laagste punt van dit jaar tegenover de euro werd wel doorbroken.

Het banenrapport en detailhandelsverkopen van de maand juli die deze week worden gepubliceerd, zullen de eerste data zijn die de impact van het referendum weergeven. We merken dat het sentiment voor het pond erg bearish is en elke positieve verrassing zou de munt op korte termijn kunnen doen stijgen.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

 

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.