Financiële markten wereldwijd door elkaar geschud

Enrique Díaz-Álvarez27/jun/2016Valuta-updates

De Britse kiezers verrasten afgelopen donderdag vriend en vijand. Hoewel strategen rekenden op een ‘blijven’-resultaat, stemde 52% van de Britten om de Europese Unie te verlaten. Als gevolg van dit onverwachte resultaat werden de financiële markten op vrijdag wereldwijd door elkaar geschud en kelderden de koersen met 3 tot 13%. Bijzonder was het tweecijferig verlies van Italiaanse en Spaanse aandelen, terwijl Amerikaanse indices het hoofd relatief goed boven water hielden met een verlies van 3-4%.

Valutamarkten toonden extreme volatiliteit: Het Britse pond onderging het grootste verlies op één dag uit de geschiedenis en verloor 10% tegenover de dollar en 7% tegenover de euro. De greenback en vooral de yen profiteerden het meest van de onrust en konden stijgen tegenover elke andere belangrijke valuta.

Het referendum van afgelopen donderdag is mogelijk de belangrijkste politieke gebeurtenis in Europa van de voorbije decennia. Momenteel is het moeilijker dan ooit om voorspellingen te doen. Zowel de conservatieve als labour partij verkeert in tijdelijke chaos nu premier Cameron zijn ontslag heeft ingediend en het leiderschap van Corbyn in vraag wordt gesteld. Het ‘leave’-kamp heeft geen programma voor het onderhandelingsproces. Toch is het mogelijk om al enkele belangrijke factoren op een rij te zetten die de politieke, economische en financiële gebeurtenissen in de nabije en verre toekomst zullen gaan bepalen.

Timing: Het Verenigd Koninkrijk zal de voordelen van het EU-lidmaatschap nog voor twee jaar blijven houden nadat het de Europese Raad heeft geïnformeerd dat het wil vertrekken. Momenteel hebben de Britten dit nog niet gedaan en zijn er geen tekenen dat dit op korte termijn zal gebeuren aangezien premier Cameron pas binnen enkele maanden zal aftreden. Het is niet duidelijk of iemand binnen de conservatieve partij het lef en de steun binnen de partij heeft om hem op te volgen. De EU kan deze beslissing bovendien niet forceren waardoor het lang zal duren voordat er belangrijke veranderingen ingevoerd zullen worden.  

Schotland: Schotse nationalisten zullen bijna zeker een tweede referendum organiseren als en wanneer het uittreden van het Verenigd Koninkrijk officieel is bevestigd. Opiniepeilingen tonen aan dat de steun voor de onafhankelijkheid van Schotland na het Brexit-referendum is gestegen. Bovendien zullen er serieuze wettelijke problemen optreden bij een exit-proces zonder goedkeuring van het Schotse en Noord-Ierse parlement. Ook dit wijst op een langdurige strijd zonder onmiddellijke veranderingen.  

Economische gevolgen: Het is duidelijk dat de gevolgen op korte termijn negatief zullen zijn. Er is weinig kans dat de Britse economie een groei van 2% kan waarmaken die de meeste economen voorspeld hadden voor de rest van 2016. Een voorspelling doen over de groei is vooral nu erg moeilijk. We verwachten wel een sterke daling van investeringen, in het bijzonder in de bouwsector. Aan de andere kant zal de daling van het pond ietwat gecompenseerd worden doordat het handelstekort wat terugloopt.  De eerste betrouwbare aanwijzing van de impact op investeringen in juli zal duidelijk worden bij de publicatie van de  PMI-cijfers in de eerste week van augustus. Houd alvast rekening met een verhoogde volatiliteit rond deze datum.

Financiële stabiliteit: Het lijkt erop dat het financiële systeem de onrust tot nu toe redelijk goed heeft doorstaan. De Bank of England heeft duidelijk gemaakt dat het klaar staat om de financiële stabiliteit te garanderen. Het zal £250 miljard aan extra liquiditeit vrijmaken en is bereid om indien nodig euro’s, dollars en yen te verkopen met de hulp van de betreffende centrale banken. We zijn overtuigd dat er geen andere grote financiële gebeurtenissen zullen plaatsvinden die de delicate situatie zouden kunnen verslechteren. Niettemin verwachten we de komende dagen erg onrustige markten.

EUR

De valutamarkten hebben zich terecht gefocust op de impact van het referendum op het Verenigd Koninkrijk en het pond. De gevolgen in de eurozone werden naar onze mening echter wat onderschat. We zien oproepen om gelijkaardige referenda te houden in andere Europese landen. Vooral de ontwikkeling van de institutionele infrastructuur om de euro te ondersteunen (regulering van het bankensysteem, garantie voor spaargeld, etc.) is veel moeilijker geworden.

Zelfs na de verkoopgolf van vorige week denken we niet dat de huidige EUR/USD koers de verslechterde politieke situatie voldoende weergeeft. Wij verwachten dan ook dat de gemeenschappelijke munt de komende weken en maanden naar nog aanzienlijk lagere niveaus zal dalen. Terwijl we dit schrijven, lijkt de markt het met ons eens te zijn en wordt de euro tijdens de vroege uren van de handel in Azië afgestraft tegenover de dollar.  

Wat het Verenigd Koninkrijk betreft, zal de eerste aanwijzing van negatieve economische gevolgen te zien zijn bij de publicatie van de vertrouwensindex op 22 juli. Wij houden u op de hoogte.  

USD

Het onmiddellijke gevolg van het referendum voor de Verenigde Staten is dat een renteverhoging door de Federal Reserve in juli uitgesloten kan worden. Of we later in het jaar een verhoging zullen zien hangt af van de ontwikkeling van de wereldwijde economie en financiële markten de komende maanden. Het lijkt erop dat de dollar is losgekoppeld van de verwachtingen van de Federal Reserve en een veilige haven is geworden. Daarom zien we geen reden om onze positieve voorspellingen voor de dollar te wijzigen. We zouden ze zelfs opwaarts kunnen bijstellen, vooral tegenover de euro.

Abonneer u hier en ontvang onze valuta-updates via e-mail

Printen

Geschreven door Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.