Nederlandse en Belgische visverwerkende industrie worden steeds afhankelijker van internationale handel

Hidde Rupp20/apr/2015Uncategorised

Nederland is binnen Europa een van de grootste leveranciers van vis, schaal- en schelpdieren. De laatste 20 jaar zijn de Nederlandse vangsten sterk teruggelopen, waardoor nog maar een derde van de aanvoer afkomstig is van de Nederlandse vloot. Nederlandse visverwerkende en exporterende bedrijven moeten dus steeds meer importeren om hun concurrentiepositie te behouden en kopen steeds meer visproducten in van buiten de EU. Een groot deel daarvan wordt onmiddellijk weer uitgevoerd.

Ook België is in toenemende mate afhankelijk van geïmporteerde vis. Ook in België wordt dat veroorzaakt door overbevissing en de daaraan verbonden visquota. Tegelijkertijd blijft de consumptie van vis, schelp- en schaaldieren in toenemen. Een andere oorzaak is de wederuitvoer die goed is voor een groot deel van de Belgische visimport. 45% van de import komt uit landen buiten Europa.

Handel en logistiek worden dus steeds belangrijker voor zowel de Nederlandse als de Belgische visverwerkende industrie. Voor België blijven de EU-lidstaten de belangrijkste internationale afnemers. Ook Nederland zet daar veel vis af, maar de uitvoer naar landen buiten de EU zoals Nigeria, Egypte en China neemt ook toe.

Het belang van internationale handel met landen buiten de EU wordt binnen de visverwerkende industrie en visgroothandel dus belangrijker. Daardoor krijgen deze bedrijven steeds vaker te maken met transacties in vreemde valuta’s met handelspartners over de hele wereld. Aangezien een aanzienlijk percentage van deze bedrijven binnen het midden-en kleinbedrijf valt en het gemiddelde bedrijf 22 medewerkers telt, is dit een toenemende mate een uitdaging voor de financiële administratie van de bedrijven.

Als valutaspecialist voor mkb’s en kmo’s hebben we een groot aantal cliënten in de visgroothandel en de visverwerkende industrie. We krijgen dan ook steeds meer vragen over valutatransacties, kosten en risico’s uit deze sector.

Daarom zal Ebury aanwezig zijn op The Global Seafood Marketplace van 21 t/m 23 april in Brussel om onze cliënten en andere geïnteresseerden te adviseren over het optimaliseren van hun valutabeheer. Als u zelf deelneemt, bezoeken we u natuurlijk graag op uw stand. Bel ons op +31 20 217 0810 voor vragen over uw valutatransacties of een afspraak met Kees Veerman of Kristof Dely.

Hopelijk zien we u morgen in Brussel!

Printen

Geschreven door Hidde Rupp

Nederlandse Marketing Executive met een achtergrond in internationale handel, buitenlandse talen en interculturele communicatie.