🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Federal reserve kondigt onderbreking renteverhogingen aan als inflatie dat toelaat, dollar daalt

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

9 mei 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Zowel de Federal Reserve als de ECB hielden zich precies aan hun draaiboeken: ze verhoogden elk de rente met 25 basispunten. De Federal Reserve liet weten dat men bij de junibijeenkomst de renteverhogingen wil onderbreken, mits de inflatie daalt.

D
e ECB is nog niet klaar met zijn renteverhogingscyclus. Beide banken blijven sterk op de cijfers gericht. Ze lieten weten dat aan ‘forward guidance’ (vooruitblikken op het monetaire beleid) voorlopig niet al te veel waarde mag worden gehecht. Na dit nieuws ging de dollar in de uitverkoop, met een lichte koersdaling ten opzichte van de Europese valuta en een scherpere koersdaling ten opzichte van de valuta van grondstof-exporterende landen. De recente bandbreedtes ten opzichte van de euro en het pond blijven echter in stand.

Deze week zal de aandacht uitgaan naar de bijeenkomst over het monetaire beleid van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt. Een renteverhoging van 25 basispunten wordt algemeen verwacht. Uit de eurozone krijgen we niet veel noemenswaardig nieuws, maar in de VS verschijnt woensdag het CPI-rapport van april. Dit is een van de twee rapporten die nog vóór junibijeenkomst van de Fed worden gepubliceerd. Daarnaast zal de impasse in Washington rond het schuldenplafond steeds meer aandacht krijgen, nu de deadline voor het bereiken van overeenstemming nog maar enkele weken in de toekomst ligt. Tot nu toe heeft dit echter nauwelijks effect op de FX-markt.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De ECB-bijeenkomst verliep bijna exact zoals verwacht. De rente werd met 25 basispunten verhoogd naar 3,25%, en de centrale bank onthield zich in zijn verklaring van forward guidance. Men benadrukte dat besluiten vanaf nu op basis van de cijfers zullen worden genomen. Nu is natuurlijk de belangrijkste vraag hoeveel renteverhogingen er nog komen. De valutamarkten verwachten nauwelijks twee verdere stappen van 25 basispunten, maar dit lijkt ons veel te optimistisch gezien de hardnekkigheid van de kerninflatie in de eurozone. Wij denken dat er minstens drie verdere renteverhogingen komen, waardoor de gemeenschappelijke munt sterk zal blijven.

Dollar

De Fed bevestigde vorige week dat men de agressiefste serie renteverhogingen in decennia wil onderbreken, maar dat de inflatiecijfers dan wel moeten meewerken. De Amerikaanse arbeidsmarkt blijft weerbarstig krap. Dit werd bevestigd door het sterke banenrapport van april, dat twee dagen na de bijeenkomst van de Fed verscheen. De onrust rond de banken ebt steeds verder weg en er zijn steeds meer aanwijzingen dat de afname van de beschikbaarheid van krediet minder ernstig is dan werd gevreesd. Het CPI-rapport van deze week wordt hierdoor extra belangrijk. Als dit rapport een positieve verrassing oplevert, moeten de markten wellicht terugkomen op het idee dat de kortetermijnrente haar hoogste stand bereikt heeft.

Pond

Het was een stille week met weinig cijfers of nieuws, maar het Britse pond bleef stijgen ten opzichte van de euro en de dollar. Iedereen wacht nu op de meibijeenkomst van de Bank of England. Een renteverhoging van 25 basispunten naar 4,5% is zo goed als zeker, maar er zal scherp gelet worden op de toon van de communicatie door het MPC, zijn macro-economische prognoses en de uiteindelijke stemverdeling. Zowel de activiteits- als de inflatiecijfers waren in de afgelopen weken positieve verrassingen. Wij denken dat dit de deur open zet voor een zekere mate van ‘hawkishness’ in zowel de prognoses als de verklaring. Het pond zou volgens ons tegen het einde van de week terrein kunnen winnen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL