🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Mildere inflatie in VS raakt dollar, Latijns-Amerikaanse valuta schitteren

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 april 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De headline-inflatie in de VS bleek iets beter te zijn dan verwacht. De markten reageerden hierop met een verdere koersdaling van de dollar ten opzichte van alle belangrijke valuta behalve de Japanse yen.

O
pvallend genoeg presteerde de dollar relatief slecht, terwijl er zelfs een ‘uptick’ van de Amerikaanse rendementen was. De bezorgdheid over de banken verdwijnt steeds verder naar de achtergrond. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de renteverhogingen door de Fed eindelijk het gewenste effect hebben, dat wil zeggen dat de arbeidsmarkt begint af te koelen en de stemming onder beleggers verbetert. Vooral de Latijns-Amerikaanse valuta profiteren van dit optimisme. De koersen van zowel de Braziliaanse real als de Colombiaanse en de Chileense peso lieten vorige week een stijging van 3% zien. In 2023 zijn ze tot nu toe met hoge enkele cijfers gestegen.

Er verschijnen deze week niet veel economische cijfers. Ook bij de centrale banken staat niet zo veel op stapel. In het VK wordt vooral het CPI-rapport van maart interessant. Dit verschijnt woensdag. Vrijdag worden de PMI-indicatoren voor economische activiteit bekendgemaakt. Dit wordt waarschijnlijk de belangrijkste gebeurtenis in de grote economieën, waaronder de eurozone. Wij verwachten dat de inkoopmanagers ‘bullish’ blijven, aangezien de bezorgdheid over de banken afneemt en centrale banken tegen het einde van hun renteverhogingscycli lijken aan te lopen. Dit kan de opgaande bewegingen op de financiële markten ondersteunen en de dollar nog zwakker maken, doordat beleggers veilige havens mijden.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De euro doorbrak medio vorige week het psychologische niveau van 1,1 Amerikaanse dollar, maar zakte vrijdag iets terug door de stijgende inflatieverwachtingen in de VS. De bezorgdheid over de banken en over een vermindering van de kredietexpansie hebben Europa tot nu toe niet geraakt, en dit zal volgens ons ook zo blijven. Nu de kredietexpansie intact blijft, het herstel in China in volle gang is en voorlopig nog niets erop wijst dat de kerninflatiedruk afneemt, zal de ECB doorgaan met het verhogen van de rente en verwachten wij dat de rally van de euro zal aanhouden.

Dollar

De combinatie van economische cijfers en marktsentiment die vorige week ontstond, was de slechtst denkbare voor de Amerikaanse dollar. Enerzijds waren beleggers in het algemeen optimistisch, waardoor de aantrekkingskracht van de munt als veilige haven verminderde. Anderzijds beginnen de inflatiecijfers en vooral de arbeidsmarktcijfers erop te wijzen dat de door de Fed zo gewenste afkoeling van de arbeidsmarkt nu eindelijk begint. Alleen de inflatieverwachtingen van vrijdag vielen uit de toon: het datapunt voor de korte termijn maakte een grote sprong, en dat maakte abrupt een einde aan de koersdaling van de dollar. Deze week staan er in de VS weinig cijferpublicaties op de agenda. Er zal dan ook vooral zijwaartse handel in de greenback plaatsvinden.

Pond

Het Britse pond bleef vorige week achter bij zijn Europese tegenhangers, maar wist ten opzichte van de Amerikaanse dollar hoger te eindigen. Dit jaar is het vooralsnog de best presterende valuta na de Zwitserse frank. Deze week wordt vrij belangrijk voor zowel de Bank of England als het Britse pond. Het arbeidsmarktrapport van dinsdag zal naar verwachting een sterke loongroei laten zien (meer dan 6%) en het inflatierapport van de dag daarna een kerninflatie van een vergelijkbaar niveau. Deze cijfers betekenen dat de renteverhogingcyclus van het MPC nog niet voorbij is en dat het pond waarschijnlijk ondersteund zal blijven, vooral ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL