Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Omvallen Silicon Valley Bank harde klap voor risicoactiva, beleggers vluchten naar veilige havens

( 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

13 maart 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De inflatiecijfers en het beleid van de centrale banken waren eind vorige week opeens niet meer zo belangrijk, want het eerste grote slachtoffer van de ongekend snelle stijging van de Amerikaanse rentetarieven was gevallen: in Californië had een middelgrote bank ernstige fouten gemaakt in zijn rentebeleid.

D
e aandelenmarkten sloten vrijdag met koersdalingen. De Zwitserse frank en de Japanse yen, die traditioneel veilige havens zijn op de valutamarkten, kwamen bovenaan de ranglijsten te staan. De koers van de euro bleef opvallend vlak en die van het Britse pond steeg zelfs nog een beetje. Dit wijst erop dat de markten het als een Amerikaans probleem zien. Het omvallen van de SVB heeft, in combinatie met het wisselvallige Amerikaanse banenrapport van vrijdag, in de afgelopen dagen ook geleid tot een heftige neerwaartse herprijzing van de verwachte Amerikaanse rentetarieven. De dollar is hierdoor verder onder druk komen te staan. Een renteverhoging van 50 basispunten door de Fed in maart, zoals FOMC-voorzitter Powell dinsdag leek aan te geven, zou nu zeker van tafel moeten zijn.

Sinds de sluiting van de markt afgelopen vrijdag hebben de verantwoordelijke Amerikaanse autoriteiten krachtig ingegrepen om een run op de banken te voorkomen en heeft HSBC aangekondigde Britse tak van de Silicon Valley Bank te kopen. Wij denken dat de ingreep de spaarders bij Amerikaanse regionale banken gerust zal stellen en dat de valutamarkten zich binnenkort weer op de inflatiecijfers en het beleid van de centrale banken zullen richten. Het wordt wat dat betreft een belangrijke week, want dinsdag wordt het CPI-inflatierapport gepubliceerd. Vervolgens krijgen we donderdag de ECB-bijeenkomst van maart. Iedereen verwacht een renteverhoging van 50 basispunten. De problemen rond een Amerikaanse bank zullen daar waarschijnlijk niets aan veranderen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De Europese economie overtreft nog steeds de verwachtingen – en dit geldt ook voor de inflatiedruk. Een renteverhoging van 50 basispunten bij de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank van deze week is nu nog lang niet zeker. We verwachten een scherpe opwaartse bijstelling van de verwachte kerninflatie in 2023 in de projecties van de medewerkers, een persconferentie die overduidelijk ‘hawkish’ van toon is en duidelijke aanwijzingen dat voor de volgende bijeenkomst opnieuw een flinke renteverhoging op stapel staat.

Er is een correctie op de verwachte terminal rate van de ECB te zien – net als in de VS, waar de renteverwachtingen zijn teruggeschroefd, maar bescheidener. Zoals gezegd denken wij dat de gevolgen van het omvallen van de SVB beperkt zullen blijven tot de Verenigde Staten. Daarom zijn we er nog steeds zeker van dat de verwachte terminal rate in de eurozone te laag is. Zodra deze verwachting gecorrigeerd is, zou de euro weer een stijgende lijn moeten gaan vertonen.

Dollar

Het Amerikaanse banenrapport van februari werd overschaduwd door het nieuws over de Silicon Valley Bank, maar bevatte goed nieuws voor de Fed: sommige cijfers wezen er voorzichtig maar duidelijk op dat de arbeidsmarkt verruimt. De bezorgdheid over de banken zal waarschijnlijk weggenomen worden door de daadkrachtige maatregelen die in het weekend zijn genomen (onder andere een volledige depositogarantie), maar dit kan de Fed ook terughoudender maken met het verhogen van de rente. De dollar ondervindt hier duidelijk tegenwind van.

Toch zal het inflatierapport, dat dinsdag verschijnt, heel belangrijk zijn voor het beleid van de Fed. We verwachten dat ook dit rapport wijst op een stabilisatie van de kerninflatie rond het onaanvaardbaar hoge niveau van 5% op jaarbasis. De terughoudendheid van de Fed zal dan van korte duur zal zijn. Beleggers geloven nu niet meer dat de Fed de rente later deze maand met 50 basispunten zal verhogen. Alleen een forse opwaartse verrassing kan dit geloof herstellen.

Pond

Het nieuws uit het VK bevestigt nog steeds dat de economie veerkrachtig is en dat een recessie steeds onwaarschijnlijker wordt. In combinatie met de hardnekkige inflatie zal dit volgens ons de Bank of England dwingen om opnieuw een draai te maken. Men zal zijn recente ‘dovish’ houding opgeven en zich – net als we dit bij de ECB zien – toenemend bezorgd tonen.

Ook het Britse werkgelegenheidsrapport van deze week zal waarschijnlijk vol sterke cijfers staan, zowel wat betreft de banengroei als de loonstijgingen. Voor de middellange termijn blijven wij positief over het Britse pond. De twee verdere renteverhogingen die de markten hebben ingeprijsd, vinden wij onvoldoende.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL