🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Heropening China goed voor commodityvaluta

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

30 januari 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De Chinese autoriteiten geven aan dat zij de tijdens het ‘zero-COVID-experiment’ verloren tijd willen inhalen en de consumptie willen stimuleren. Dit nieuws was een feestje voor de valuta die rechtstreeks van een stijging van de Chinese consumptie profiteren.

C
ommodityvaluta als de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollar presteerden het best van alle G10-valuta, terwijl de andere zich binnen nauwe bandbreedtes bewogen. Latijns-Amerikaanse valuta doen het nog steeds uitstekend. De belangrijkste zijn tot nu toe in 2023 sterk gestegen ten opzichte van de dollar, onder aanvoering van de Braziliaanse real en de Colombiaanse en Chileense peso. Beleggers kiezen massaal voor commodity-producerende economieën.

Deze week staan de bijeenkomsten van centrale banken centraal. De eerste bijeenkomst, die van de Federal Reserve, vindt woensdag plaats. De volgende dag volgen de ECB en de Bank of England. De markten verwachten dat de Fed zijn verkrappingsbeleid een tandje lager zal zetten en voor 25 basispunten zal kiezen. De ECB en de Bank of England zullen gedwongen zijn om de rente met 50 basispunten te verhogen, omdat de kerninflatie in deze economische zones nog niet wil zakken. Vlak voor de ECB-bijeenkomst verschijnt het flashrapport over de inflatie in de eurozone in januari. Anders dan in de VS, waar we een duidelijke neerwaartse trend zien, zal de kerninflatiedruk waarschijnlijk nog niet significant verminderd zijn. De valutahandel wordt deze week dus volatiel.

Escalating trade war fears drive markets

Belangrijke valuta in detail

Euro

De PMI-indicatoren voor economische activiteit in de eurozone hebben in januari een sprong omhoog gemaakt en wijzen nu op een bescheiden economische groei. Dit bevestigt dat een recessie in de eurozone op korte termijn niet te verwachten is. Gezien deze ontwikkeling kan de ECB zich tijdens zijn bijeenkomst van aanstaande donderdag volledig op de inflatieproblematiek richten. Een renteverhoging van 50 basispunten wordt algemeen verwacht, maar de ‘forward guidance’ voor de volgende bijeenkomst (de vooruitblik op het monetaire beleid) zal bepalend zijn. Binnen de Raad van Bestuur is inmiddels een duidelijke tweedeling tussen ‘dovish’ en ‘hawkish’ leden ontstaan, waarbij de nationaliteit niet eens bepalend is voor het standpunt. Wij denken echter dat de ‘haviken’ de uitkomst zullen bepalen en dat voorzitter Lagarde zal aangeven dat de rente in maart met 50 basispunten wordt verhoogd. Het wordt een ongewoon drukke week, want we krijgen ook belangrijke macro-economische cijfers: de groei van het bbp in het vierde kwartaal (dinsdag) en de flash-inflatie in januari (woensdag). Wij verwachten dat deze cijfers meer van hetzelfde zullen zijn: ze zullen bevestigen dat de eurozone niet in een recessie zit en dat de kerninflatiedruk niet afneemt.

Pond

De koers van het Britse pond werd vorige week omlaag gedrukt door de ongewoon slechte macro-economische cijfers. De PMI-indicatoren voor economische activiteit in januari waren slechter dan verwacht, door de zwakke dienstverleningscijfers. Toch bleven de bewegingen van het Britse pond beperkt. Alle ogen zijn nu gericht op de bijeenkomst van de Bank of England, die donderdag plaatsvindt. De cijfers houden beter stand dan verwacht en de kerninflatiedruk wil maar niet afnemen. Het MPC lijkt in deze renteverhogingscyclus voor de zoveelste keer van gedachten te zijn veranderd en lijkt nu overwegend ‘hawkish’ te zijn. Er wordt een renteverhoging van 50 basispunten verwacht. De reactie van het Britse pond zal afhangen van de uiteindelijke stemverdeling en van de ‘forward guidance’ voor de volgende bijeenkomst.

Dollar

Voor de Federal Reserve geldt een periode van verplichte radiostilte voorafgaand aan de bijeenkomst van deze week, dus officiële mededelingen waren er niet. In de VS ging de aandacht voornamelijk uit naar het PCE-inflatierapport. Dit rapport bleek overeen te komen met de verwachtingen en met het eerder verschenen CPI-rapport, dus werd de handel in de dollar vooral bepaald door het nieuws uit andere delen van de wereld. De rentetarieven bewogen niet veel en de risicoactiva zetten hun rally in 2023 voort. Een renteverhoging van 25 basispunten wordt algemeen verwacht. De markten zullen deze Fed-bijeenkomst beoordelen op basis van de mededelingen van voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie na de bijeenkomst. De signalen uit de economie zijn de laatste tijd wisselend, maar de uitkeringsaanvragen zijn op een historisch dieptepunt en er zijn geen aanwijzingen dat de krapte op de arbeidsmarkt afneemt. We verwachten daarom dat Powell de ‘terminal rates’ (het eindpunt van de renteverhogingen) in de VS op of iets boven de 5% zet. De positieve ontwikkeling van de inflatie betekent echter dat de Fed zeer binnenkort een afwachtende houding kan aannemen – in tegenstelling tot zijn collega’s aan de andere kant van de plas.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL