Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Verdere daling dollar door optimisme over inflatie

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

16 januari 2023

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het Amerikaanse inflatierapport bevestigde de neerwaartse trend van de prijsdruk. Dit zorgde voor een feestje op de financiële markten, want men hoopt dat de renteverhogingen door de Fed binnenkort voorbij zullen zijn. Het jaar 2023 is heel optimistisch begonnen. Behalve het goede nieuws over de inflatie neemt ook de angst voor een recessie in Europa af en is China na een periode van zerocovidbeleid weer ‘open’.

D
e aandelenkoersen schoten overal ter wereld omhoog en obligaties rallyden. De dollar moest het ontgelden, want handelaren deden hun veilige havens in de uitverkoop. De munt eindigde de week lager ten opzichte van elke belangrijke valuta, met uitzondering van de Zwitserse frank. Door de stijgende commodityprijzen en de toegenomen risicobereidheid is het in 2023 ook bij de valuta uit opkomende markten nog steeds feest.

Deze week verschijnen er niet veel cijfers. Woensdag staat een belangrijke bijeenkomst van de Bank of Japan op stapel: er zijn signalen dat deze centrale bank zijn positie als ‘dovish’ buitenbeentje wil opgeven. De cruciale vraag wordt of de trends die we tot nu toe in 2023 zien – rally’s van risicoactiva, verdwijnende zorgen over de inflatievooruitzichten en een dalende dollar – zullen aanhouden nu de markten het positieve inflatienieuws van vorige week gaan verwerken. De aandacht van de handel zal uitgaan naar de talloze toespraken van centrale bankiers die later deze week worden gehouden tijdens het World Economic Forum in Davos. Wij verwachten dat de sprekers van de ECB zowel inhoudelijk als qua toon anders zullen klinken dan de sprekers van de Fed, omdat de trends van de kerninflatie in de eurozone (nog steeds stijgend) en de VS (langzaam dalend) steeds verder uiteenlopen.

Belangrijke valuta in detail

Euro

Het belangrijkste nieuws uit de eurozone was vorige week de grote opwaartse verrassing bij de industriële productiecijfers van november. Dit is inmiddels al een oud cijfer, maar zoals wij dachten en in tegenstelling tot het sombere sentiment is het vrij onwaarschijnlijk dat de eurozone in de winter van 2022 in een recessie is geraakt. De energieprijzen dalen nog steeds, en daardoor blijft het sentiment over de economie van de eurozone goed. De gemeenschappelijke munt presteerde beter dan alle andere G10-valuta, met uitzondering van de Japanse yen. Deze week zullen wij vooral goed luisteren naar de toespraak van Lagarde in Davos. Er zijn twee belangrijke redenen om ‘bullish’ te zijn over de euro: de rentetarieven in de eurozone moeten de achterstand ten opzichte van die in de VS wegwerken en de economie zal verder profiteren van de heropening van China.

Pond

De Britse economie blijft de sombere verwachtingen negeren. Er was in november zelfs sprake van 0,1% groei, terwijl krimp was verwacht. Het idee dat het VK al in een recessie zit, wordt dus niet bevestigd. Het Britse pond reageerde nauwelijks op het nieuws over de economie en volgde grotendeels de rally van de euro ten opzichte van de dollar. Een van de weinige belangrijke gegevenspunten van deze week komt vrijdag, want dan wordt in het VK het inflatierapport van december gepubliceerd. Wij zijn vooral benieuwd naar het kerncijfer. Net als op het Europese vasteland vertoont deze belangrijke indicator nog steeds niet de neerwaartse trend die we in de VS zien en die ook hier zo welkom zou zijn.

Dollar

Het inflatierapport was precies zoals verwacht, en dat was goed nieuws voor de markten. Het kerncijfer, dat koppiger is en een betere indicator voor de toekomstige inflatie vormt dan het headlinecijfer, steeg met 0,3%. Het daalt sinds vorige zomer (licht), maar ligt nog wel ver boven de doelen van de Fed. De Fed zal nu waarschijnlijk een afwachtende houding aannemen voordat de daggeldrente in de VS boven de 5% komt. Verlagingen van de rente liggen volgens ons nog ver in de toekomst. Daartoe zal zeker niet eerder dan in 2024 worden besloten.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL