­čÄÖ´ŞĆ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financi├źle nieuws - luister hier naar FX Talk.

Chinese yuan sterker door versoepeling coronamaatregelen in China

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

12 december 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Vorige week werden de valutaranglijsten aangevoerd door een uitzonderlijk duo: de Chinese yuan en de Zwitserse frank. De eerste werd versterkt door de toenemende signalen dat in China het zero-COVID-beleid wordt afgebouwd. De bewegingen van de laatste leken te worden veroorzaakt door nervositeit over een ‘hawkish’ verrassing van de Zwitserse Nationale Bank deze week.

I
n het algemeen waren de bewegingen op de valutamarkten en de financi├źle markten echter gedempt. Beleggers maakten pas op de plaats in afwachting van de stortvloed aan beleidsnieuws van centrale banken die deze week op de agenda staat. Binnen minder dan 24 uur houden de Federal Reserve, de ECB ├ęn de Bank of England hun laatste bijeenkomst van het jaar. Bovendien verschijnen vlak voor deze bijeenkomsten zowel in de VS als het VK de inflatiecijfers van november. Deze rapporten kunnen zowel opwaartse als neerwaartse verrassingen opleveren, die kort voor de bijeenkomsten de narratieven van de banken kunnen verstoren. Dit is volgens ons een ondergewaardeerd risico. Houd hoe dan ook rekening met een behoorlijk volatiele week voor de valutamarkten.

Coronavirus fears slam financial markets worldwide

Belangrijke valuta in detail

Euro

Na een ongebruikelijk stille week in de eurozone zijn alle ogen nu gericht op de ECB-bijeenkomst van december. Wij verwachten dat de ECB de rentes met 50 basispunten verhoogt, wat ook de consensus is. Wel is er volgens ons een groot gat tussen de minimale marktverwachtingen voor toekomstige renteverhogingen en de economische realiteit. We verwachten dat de mededelingen van de ECB ‘hawkish’ zullen zijn. In de door medewerkers opgestelde projecties is de inflatie (opnieuw) onderschat, dus we verwachten dat ze (opnieuw) flink naar boven worden bijgesteld ÔÇô hoewel men (opnieuw) zal verwachten dat de toekomstige inflatie op een of andere manier op het doel van de ECB zal uitkomen. De vraag is echter of er ├╝berhaupt nog iemand naar deze projecties kijkt ÔÇô ze zullen waarschijnlijk niet veel gevolgen hebben. Uiteindelijk zal de handel in de euro even sterk of zelfs nog sterker be├»nvloed worden door gebeurtenissen aan de andere kant van de plas, want daar komt niet alleen de Fed bijeen maar verschijnt ook het belangrijke Amerikaanse inflatierapport.

Pond

Het Britse pond wist vorige week opnieuw wat winst te boeken ten opzichte van de euro en de dollar, terwijl er bijna geen belangrijk nieuws was. Dit bevestigt dat de weg van de minste weerstand voor het pond omhoog leidt. De bijeenkomst van de Bank of England komt nu in zicht. Net als iedereen verwachten wij dat het MPC de rente van de bank met nog eens 50 basispunten gaat verhogen. Doorslaggevend wordt de stemverdeling binnen het MPC, dat wil zeggen hoeveel leden een ‘hawkish’ tegengeluid geven door voor 75 basispunten te kiezen en hoeveel er ‘dovish’ zijn en voor 25 basispunten kiezen. Het is dit keer extra lastig om de uitkomst te voorspellen, omdat in de dagen voorafgaand aan de bijeenkomst veel belangrijke cijfers ÔÇô bbp, arbeidsmarktcijfers, inflatiecijfers ÔÇô worden gepubliceerd.

Dollar

Dinsdag krijgen we de CPI-cijfers van november en de dag erna komt de Fed bijeen. Het komt niet zo vaak voor dat deze gebeurtenissen bijna samenvallen, en de handel zal hierdoor deze week uiterst volatiel zijn. De markt verwacht vrij mild inflatienieuws: een maandcijfer van minder dan 4% op jaarbasis, zowel voor het headlinecijfer als het kerncijfer. Een opwaartse verrassing kan de markt meer van streek maken dan een neerwaartse, omdat het dan voor de Fed lastiger zou zijn om de dag erna, zoals wordt verwacht, een meer afwachtende houding aan te nemen. Wat de bijeenkomst van de Fed betreft, wordt het belangrijkste nieuws mogelijk de ’terminal rate’, het eindpunt van de renteverhogingen dat de leden van het FOMC in 2023 verwachten. Alles boven de 5% kan ook het positieve narratief van de afgelopen weken op zijn kop zetten.

­čöŐ Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financi├źle markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL