­čÄÖ´ŞĆ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financi├źle nieuws - luister hier naar FX Talk.

‘Hawkish’ Fed-vertegenwoordigers praten dollar omhoog

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

21 november 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De dollar heeft een flink pak slaag gehad, maar wist zich vorige week licht te herstellen toen de ene na de andere Fed-vertegenwoordiger een ‘hawkish’ toespraak hield. De weinige cijfers die vorige week in de VS en de eurozone verschenen, waren in het algemeen beter dan verwacht. Dit versterkte de boodschap dat de inflatie nog steeds het belangrijkste probleem van de grote centrale banken is.

H
et Britse pond eindigde bovenin de ranglijsten en stal daarmee de show. De munt profiteerde van de sterke inflatie- en werkgelegenheidscijfers. Buiten de G10 hadden de Latijns-Amerikaanse valuta een moeilijke week: hun koersen daalden door de lagere commodityprijzen en de bezorgdheid om het ondoordachte begrotingsbeleid daar.

Vanwege Thanksgiving is deze handelsweek in de VS korter dan normaal. De belangrijkste punten op de financi├źle agenda zijn de bekendmaking van de PMI-indices voor economische activiteit in de eurozone en het VK. De consensus ziet het somber in, waardoor een positieve verrassing mogelijk is. Er staan ongebruikelijk veel toespraken van centrale bankiers op de agenda, waaronder een aantal van de ECB en niet minder dan vier van de Bank of England.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er was vorige week in de eurozone geen belangwekkend macro-economisch of beleidsnieuws. Na de onge├źvenaarde rally van de week ervoor stuiterde de gemeenschappelijke munt doelloos rond, om in het midden van de ranglijsten te eindigen, bijna vlak ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Nu kijkt iedereen uit naar de PMI-indices voor economische activiteit, die voor de eurozone waarschijnlijk de betrouwbaarste indicator met een voorspellende waarde is. De markt verwacht opnieuw een daling, naar niveaus die op verdere krimp wijzen. Andere stemmingsindicatoren waren beter dan verwacht, en de stemming lijkt nu beter te zijn dan vorige maand. Een positieve verrassing zou de rally van de euro vrijwel zeker verder aanwakkeren.

GBP

Het Britse werkgelegenheidsrapport van vorige week bevestigde onze opvatting dat de recessie in het VK kort en mild zal zijn. De lonen blijven in een gezond tempo stijgen, zelfs nu de werkloosheidscijfers erop wijzen dat de economie bij of misschien zelfs boven volledige werkgelegenheid draait. Er is nog geen sprake van banenvernietiging. Bij de presentatie van de begroting bleek zoals verwacht dat het tekort stevig zal worden teruggedrongen. De meeste maatregelen worden echter pas later voelbaar en zullen op de korte en middellange termijn weinig gevolgen hebben. De markten verwachten dat de Bank of England ruim beneden de 5% kan stoppen met het verhogen van de rentes, maar dat is volgens ons een illusie. Wij denken dat de marktconsensus zich naar onze opvatting toe gaat bewegen en dat het Britse pond daarbij bovengemiddeld zal presteren.

USD

Net als in de eurozone verschenen in de VS vorige week hoofdzakelijk secundaire cijfers over de economie. Toch wezen de cijfers die er wel waren zeker niet op een recessie. De detailhandelsverkopen veegden met een groei van 1,3% in de maand oktober alle verwachtingen van tafel. Ook de producenteninflatie bleek lager te zijn, net als de CPI van de week ervoor. Het lijkt erop dat de renteverhogingen door de Federal Reserve het gewenste effect beginnen te hebben, terwijl de meeste andere centrale banken van de G10 nog achterlopen en in 2023 verloren tijd zullen moeten inhalen. Dit geldt vooral voor de eurozone en de ECB ÔÇô een van de redenen waarom wij ‘bullish’ blijven over de koersontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar.

­čöŐ Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financi├źle markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL