Dollar daalt na zwakker Amerikaans inflatierapport
( Leestijd: 5 min. )
- Terug naar alle blogs
- Latest
Vorige week kwam eindelijk het nieuws waar de markten wanhopig naar hadden uitgezien: de Amerikaanse inflatie bleek lager dan verwacht, de Amerikaanse obligatierentes daalden voor het eerst sterker dan tijdens de pandemie en overal ter wereld schoten de koersen van risicoactiva juichend omhoog.
Deze week zal de aandacht uitgaan naar een reeks inflatierapporten voor de maand oktober. Die verschijnen in diverse G10-landen, waaronder Zweden, Canada, het VK en Japan. Iedereen zal daarin naar aanwijzingen zoeken dat de inflatie op haar hoogste punt is. Volgens ons is het echter niet vanzelfsprekend dat de positieve verrassing van vorige week in de VS ook in andere economische regio’s zal optreden. Verder kijken we uit naar de twee toespraken van Lagarde die deze week op de agenda staan. Het lijkt er op dit moment op dat de meedogenloze rally van de dollar over zijn hoogste punt heen is. De weg van de minste weerstand zou de greenback op korte termijn wel eens omlaag kunnen leiden.

Belangrijke valuta in detail
EUR
In de eurozone was er vorige week geen belangwekkend nieuws. De koers van de euro reageerde vooral op gebeurtenissen elders, in het bijzonder op het Amerikaanse inflatierapport. Ook het nieuws dat China zijn coronamaatregelen toch weer lijkt te gaan versoepelen was goed voor de gemeenschappelijke munt, want dit zou de vraag naar Europese exportproducten in China aanwakkeren. De koers van de euro steeg bijna 4% ten opzichte van de dollar. Wij denken nog steeds dat de markten de Europese ’terminal rates’ veel te laag hebben ingeprijsd en dat deze inschattingen ver staan van de economische realiteit en de aanhoudende stijging van de inflatie. Lagarde heeft deze week twee kansen om ze omhoog te praten: één op woensdag en één op vrijdag. Verder wordt er in de eurozone deze week niets marktschokkends verwacht.
GBP
Het bbp-rapport van vorige week bracht zowel goed als slecht nieuws over het derde kwartaal. Het was beter dan verwacht, maar nog steeds negatief. Dit betekent dat het VK misschien al in een technische recessie zit, hoewel de cijfers tot nu toe op een korte, lichte recessie wijzen. In het VK verschijnen deze week spannende cijfers. Eerst krijgen we het werkgelegenheidsrapport (dinsdag), en dan de inflatiecijfers (woensdag). Verwacht wordt dat het eerste een sterke groei van het aantal banen zal laten zien, en de tweede een stabiele kerninflatie die ruim boven de 6% ligt. Technische recessie of niet, wij denken dat de Bank of England het zich in deze context niet kan veroorloven om op korte termijn met de aanscherping van zijn beleid te stoppen. De markten schatten de ’terminal rate’ (het eindpunt van de renteverhogingen) volgens ons te laag in.
SD
Een zwaan maakt nog geen zomer, maar het inflatierapport van oktober was goed nieuws en de markten vierden dat terecht. De goederenprijzen waren lager dan verwacht, waardoor zowel het kerncijfer als het headlinecijfer lager waren dan in de voorgaande maand. Het headlinecijfer daalt nu al een aantal maanden. Het kerncijfer, dan belangrijker is, daalt nog niet, maar stijgt ook niet meer. Cijfers krijgen we deze week nauwelijks uit de VS, maar van de Fed zullen we veel horen: er staan niet minder dan zeven toespraken van Fed-vertegenwoordigers op de agenda. De markten zullen deze verslinden om te achterhalen in hoeverre de Fed zijn verwachtingen voor de renteverhoging in december en de basisrente bijstelt naar aanleiding van het inflatierapport van vorige week.
Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?
Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.