🎙️ Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Markten reageren heftig op hectische renteverhogingen centrale banken, dollar profiteert

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

26 september 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Zo’n turbulente week als de vorige hebben de valutamarkten al lang niet meer meegemaakt. De meeste aandacht ging uit naar de Federal Reserve, die overduidelijk ‘hawkish’ was, maar ook veel andere centrale banken, bijvoorbeeld in Zwitserland, Zweden, Zuid-Afrika en het VK, verhoogden de rentes en luidden de noodklok over de inflatie.

D
e Bank of Japan was de enige uitzondering, maar zelfs daar grepen de autoriteiten in op de markten om de meedogenloze depreciatie van de yen een halt toe te roepen. Nu zijn alle ogen gericht op de Bank of England. Na de felle marktreactie op de begrotingsmaatregelen van de regering-Truss, die voor enorme tekorten zullen zorgen, gingen de Britse staatsobligatiemarkt en het Britse pond volledig onderuit. Overal ter wereld stegen de rentetarieven, de koersen van risicoactiva kelderden, en beleggers zochten veiligheid in de Amerikaanse dollar. Deze laatste zette een forse rally neer ten opzichte van alle andere grote valuta, met uitzondering van de yen.

In een context van toenemende inflatie is devaluatie van valuta zeer ongewenst. Wij verwachten dan ook dat de autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de begroting en het monetaire beleid het voorbeeld van Japan zullen volgen en tegengas gaan geven – in hun retoriek, met verdere renteverhogingen of door rechtstreeks in te grijpen. Na de instorting van het pond vorige week zouden de vertegenwoordigers van de Bank of England de bal aan het rollen moeten krijgen. Ook de eurozone staat in de belangstelling. In de eerste plaats zal de markt reageren op de verkiezingsoverwinning van ultrarechts in Italië, en vrijdag krijgen we het belangrijke flashrapport over de inflatie in september. In ieder geval maakt de ramp op de Britse obligatie- en valutamarkten duidelijk dat het geduld van de markten met gigantische begrotingstekorten nu toch eindelijk op is.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Zoals verwacht zijn de PMI-indicatoren voor economische activiteit iets zwakker geworden. Ze wijzen er nu op dat de economie mogelijk aan het stagneren is of in een lichte recessie raakt. De divergentie tussen Duitsland en Frankrijk is opvallend en wordt nog steeds groter. De koers van de euro werd gedrukt door de algehele vlucht naar de dollar, maar het is opvallend dat de rentetarieven in de eurozone vorige week sterker stegen dan in de VS, terwijl de ECB de realiteit inmiddels onder ogen ziet en nóg ‘hawkisher’ wordt. De markten verwachten dat zowel het headline- als het core-inflatiecijfer voor september een recordniveau zal hebben, en door de devaluatie van de euro wordt het probleem alleen nog maar groter. Zelfs na de gigantische renteverhogingen van vorige week prijzen de markten niet meer dan 3% in als maximaal renteniveau na verhogingen door de ECB. Dit lijkt ons veel te laag.

USD

De Federal Reserve verhoogde de rente met 75 basispunten. De boodschap van de ‘dot plot’ was onmiskenbaar ‘hawkish’: het mediane lid van het FOMC verwacht nu dat de rente eind 2022 boven de 4,5% uitkomt. Voorzitter Powell liet doorschemeren dat men de rente zal blijven verhogen zolang de inflatie onaanvaardbaar hoog blijft, zelfs als de werkloosheid daardoor zou stijgen. Het enige noemenswaardige macro-economische nieuws wordt deze week het PCE-inflatierapport van vrijdag. Wel krijgen we ongebruikelijk veel toespraken van vertegenwoordigers van de Federal Reserve. We verwachten niet dat daarin significant zal worden afgeweken van de ‘hawkish’ lijn die Powell bij de bijeenkomst van vorige week heeft neergezet.

GBP

De bijeenkomst van de Bank of England van afgelopen donderdag verliep vrij rustig, maar de daaropvolgende vrijdag was een dramatische handelsdag. Premier Truss presenteerde een begroting vol dure belastingverlagingen, die de tekorten enorm zullen laten oplopen. De markten waren ‘not amused’. Britse staatsobligaties beleefden hun slechtste handelsdag ooit, met surrealistische bewegingen van 50 basispunten of meer, en de koers van het pond stortte in ten opzichte van elke andere belangrijke valuta, vooral tegenover de Amerikaanse dollar. Het economische nieuws zal voorlopig niet zo relevant zijn, want iedereen wacht nu af hoe de Bank of England op de duidelijk inflatoire begroting van de Tories reageert. Het is op dit moment onmogelijk om in te schatten wat gaat gebeuren. Wij sluiten zelfs niet uit dat de rente buiten de bijeenkomsten om wordt verhoogd, als noodmaatregel om de munt te steunen. De markten prijzen in ieder geval een heftige reactie in, bijvoorbeeld 200 basispunten aan renteverhogingen tot het einde van het jaar en een eindstand die dichter bij de 6% ligt dan bij de 5%.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL