Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Dollar veert op door hogere rendementen, euro nadert opnieuw pariteit

( Leestijd: 3 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

22 augustus 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De Amerikaanse rentetarieven hebben nu de retracement afgerond van de daling die in de week daarvoor was ontstaan na het positieve inflatierapport.

V
ertegenwoordigers van de Federal Reserve hebben de verwachting aangewakkerd dat er in september opnieuw een grote renteverhoging komt. De markten zijn nu gelijk verdeeld tussen 50 basispunten en een herhaling van de stap van 75 basispunten die bij de vorige bijeenkomst werd gezet. Risicoactiva leverden een deel van hun recente winst weer in. De dollar veerde natuurlijk sterk op ten opzichte van elke belangrijke tegenhanger ter wereld. De Chinese yuan hield gezien dit alles en ondanks de recente zwakte van de Chinese economie vrij goed stand: de munt steeg ten opzichte van elke G10-valuta, met uitzondering van de Amerikaanse dollar.

Deze week worden in de VS, het VK en de eurozone de cruciale ‘vooruitlopende’ PMI-indicatoren voor economische activiteit gepubliceerd. De huidige niveaus liggen grotendeels rond de 50, de overgang tussen economische groei en krimp, dus deze PMI’s worden extra belangrijk. Aan het einde van de week zullen de markten hun aandacht richten op het nieuws en de toespraken rond de jaarlijkse internationale bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole, Wyoming. Er wordt vooral uitgekeken naar de toespraak die voorzitter Powell vrijdag zal houden, in de hoop op enige duidelijkheid over het tempo waarin de rente in de komende periode zal worden verhoogd. Net zo belangrijk is de vraag hoe hoog Powell denkt dat de rente moet worden om de inflatie weer onder controle te krijgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het was vorige week was een typische lome zomerweek in de eurozone. Noemenswaardig macro-economisch of politiek nieuws was er niet. De koers van de euro daalde voornamelijk, doordat de Amerikaanse obligatierentes omhoog schoten en het sentiment rond de economie van de eurozone vanwege de sterk stijgende energieprijzen verslechterde. Net als elders zijn de vooruitlopende PMI’s van dinsdag hier het belangrijkst. Toch denken wij dat de ECB zo ver achterloopt op de curve dat men het zich niet kan veroorloven gas terug te nemen met de beleidsnormalisatie, ook niet als er een lichte recessie komt.

GBP

De inflatiecijfers van juli waren een aanzienlijke opwaartse verrassing, en dat was voor de beleidsmakers van de Bank of England een onaangename schok. Zowel het headlinecijfer als het kerncijfer schoot naar nieuwe recordhoogtes. Het eerste is nu een tweecijferig getal. Verwacht wordt dat het in de herfst op een maximum van 13% zal uitkomen. De markten prijsden zo snel mogelijk meer renteverhogingen door de Bank of England in, maar door de dreigende stagflatie kon het Britse pond hier niet van profiteren. De koers van de munt daalde zowel ten opzichte van de dollar als de euro. In het VK hebben de PMI-indicatoren beter standgehouden dan in de eurozone. Ze lijken erop te wijzen dat de economie veerkrachtiger is dan in de huidige koersniveaus van het pond is ingeprijsd, maar dit zou moeten worden bevestigd door de ‘vooruitlopende’ cijfers van augustus, die dinsdag verschijnen.

USD

Vorige week verschenen sterke ‘second-tier’-cijfers. Ook drukten Fed-vertegenwoordigers elk idee dat er een ‘dovish ommezwaai’ komt, resoluut de kop in. Hierdoor stegen de Amerikaanse obligatierentes, en dat gaf de dollar een impuls. Net als elders worden dinsdag de PMI-indicatoren gepubliceerd, maar in de VS maken die meestal minder indruk. De markten zullen wachten op het PCE-inflatierapport, dat later in de week verschijnt, om het goede nieuws uit het CPI-rapport bevestigd te krijgen. De Fed zal zich in ieder geval niet van zijn missie laten afbrengen. In Jackson Hole wordt de belangrijkste vraag voor voorzitter Powell of de rente in september met 50 of met 75 basispunten wordt verhoogd.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL