Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Valuta houden patroon vast, markten zetten zich schrap voor nieuwe inflatiecijfers

( Leestijd: 4 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

27 juni 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De koersen van de G10-valuta waren aan het einde van vorige week niet veel anders dan aan het begin ervan. Er was weinig nieuws en beleggers waren nog aan het nadenken over de mededelingen van de centrale banken.

D
e winnaar van vorige week was de Zwitserse frank. De koers van deze munt kreeg een impuls in de nasleep van de spectaculaire ‘hawkish’ verrassing van de Zwitserse Nationale Bank eerder deze maand. Bij de valuta uit opkomende markten gebeurde van alles, maar de meeste van deze valuta hielden vrij goed stand gezien de grootschalige verkoopgolf die we vorige week bij de commodity’s hebben gezien.

De rally van risicoactiva vorige week wijst erop dat beleggers iets minder bezorgd zijn over een onvermijdelijke recessie nu de centrale banken hun best doen om de inflatie onder controle te krijgen. Deze week zal de aandacht aan beide kanten van de plas uitgaan naar de inflatiecijfers van donderdag. In de VS zullen de PCE-cijfers (particuliere consumptieve bestedingen) van mei waarschijnlijk het eerder verschenen CPI-rapport (consumentenprijsindex) bevestigen. Belangrijker wordt het flashrapport over de inflatie in de eurozone in juni, want daarmee krijgen we een eerste indruk van de inflatie in alle economische zones. Als het kerncijfer boven de 4% uitkomt, zou dit de ECB nog meer onder druk zetten om zijn planning voor renteverhogingen te versnellen. Dit zou de koers van de gemeenschappelijke munt kunnen steunen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-indicatoren voor economische activiteit in juni waren in het algemeen teleurstellend, want er was een significante daling te zien. Hoewel ze voor alle grote economieën van de eurozone nog steeds op groei wijzen, moet deze neerwaartse trend goed in de gaten worden gehouden, want de PMI’s zijn nog steeds de beste, belangrijkste indicator voor economische groei in Europa.

Deze week kan voor de euro heel belangrijk worden. We krijgen niet alleen het flashrapport over de inflatie in juni, maar ook het jaarlijkse ECB-forum over centraal bankieren. De markten verwachten dat er op zijn minst enige aanvullende informatie zal worden gegeven over het beloofde instrument tegen fragmentatie.

GBP

In het VK was de inflatie in mei opnieuw de hoogste in decennia. Wel gaf het kerncijfer (waarin de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing blijven) een sprankje hoop: het bleef nét onder de 6%, en was daarmee lager dan verwacht. De koers van het Britse pond volgt nog steeds de risico-activa. De munt profiteerde vorige week van het herstel op de mondiale aandelenmarkt. Deze week zullen wij alert zijn op het consumentenkrediet. Wij denken dat consumenten de daling van de reële inkomens zullen weten op te vangen door de inzet van spaartegoeden die ze tijdens de pandemie hebben opgebouwd, en deze week zal blijken of wij gelijk hebben.

USD

Na de hoogste niveaus in vele jaren te hebben bereikt viel de koers van de dollar vorige week iets terug. Dit lijkt door drie factoren te worden veroorzaakt. Ten eerste is er een terugval bij de Amerikaanse rendementen. De markten zijn steeds minder bereid om voor de korte termijn nóg meer renteverhogingen door de Fed in te prijzen. Ten tweede is er een algehele rebound van risicosentiment, wat nu een duidelijk negatief effect heeft op de dollar als veilige haven. Ten slotte lijken beleggers steeds meer ‘long’ posities in de dollar te hebben. Er is vrijwel consensus over een sterkere greenback, waardoor rally’s eigenlijk niet meer mogelijk zijn en kleine tegenvallers tot stop-loss-verkoopgolven leiden. Als het inflatierapport voor de eurozone donderdag sterk is, kan dat tot een flinke tegentrend leiden in de vorm van een sell-off van de dollar.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL