Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Aandelenmarkten wankelen, stormloop op veilige havens

( Leestijd: 4 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

16 mei 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Het was opnieuw een week met sell-offs van risicoactiva. Het effect daarvan op de valutamarkten was voorspelbaar: de Japanse yen stond bovenaan de ranglijsten, gevolgd door de Amerikaanse dollar.

D
e Europese valuta kwamen niet in beweging, terwijl de koersen van commodityvaluta als de Noorse kroon en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar sterk daalden. De koersen van valuta uit opkomende markten daalden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar tegenover de euro houden ze goed stand. Dit laatste wijst erop dat de commodityprijzen nog steeds een belangrijke factor voor de valutahandel zijn.

De markten zijn vooral bezorgd over de vraag in hoeverre de centrale banken in staat zullen zijn de inflatie terug naar het doel te brengen zonder de groeiverwachtingen ernstig aan te tasten. In dit verband zijn hoogfrequente cijfers zoals de detailhandelsverkopen in de VS (dinsdag) extra belangrijk. Verder verschijnen deze week niet veel cijfers. De aandacht zal daarom uitgaan naar de uitspraken van vertegenwoordigers van centrale banken. Er staat een hele serie openbare optredens van ECB-vertegenwoordigers op de agenda, én we krijgen de notulen van de ECB-bijeenkomst van april. De koers van het Britse pond zal bepaald worden door de inflatie in het VK in april, die woensdag bekend wordt gemaakt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er waren vorige week geen belangrijke cijfers, dus lieten beleggers zich leiden door de zorg over dingen als aardgasleveringen en de gevolgen daarvan voor de industriële productie. Ook de sentimentcijfers waren slecht, maar we willen hierbij opmerken dat de PMI-cijfers belangrijker zijn – en die wijzen nog steeds duidelijk op groei. De samengestelde index staat ruim boven de 55 (50 betekent dat geen groei of krimp van de economie wordt verwacht), dus een hoog recessierisico lijkt er niet te zijn. De veranderde retoriek van de ECB, die nu ‘hawkish’ is, heeft nog geen effect op de gemeenschappelijke munt, maar dit lijkt ons een kwestie van tijd. De vele sprekers en de notulen van de bijeenkomst van april zouden deze week wel eens voor een tegentrend kunnen zorgen – in de vorm van een rally van de euro.

GBP

De bbp-cijfers van het eerste kwartaal waren zwakker dan verwacht, hoewel sommige onderdelen (sterke investeringen, zwakke overheids- en particuliere consumptie) marginaal positiever waren. Wat de inflatiecijfers van deze week betreft, verwachten we dat het headlinecijfer opnieuw naar het hoogste niveau in tientallen jaren springt, waarschijnlijk tot boven de 9%, en dat ook het kerncijfer sterk stijgt, waarschijnlijk tot boven de 6%. De koers van het pond lijkt zich de laatste tijd te hebben gestabiliseerd, in ieder geval ten opzichte van andere Europese valuta. Een noemenswaardig herstel ten opzichte van de Amerikaanse dollar is nog niet in zicht. Dat is pas mogelijk als de Bank of England een agressievere toon aanslaat. Deze week staan niet minder dan zes MPC-leden klaar om in het openbaar te spreken. Deze optredens zouden informatie kunnen opleveren over wat gaat gebeuren, maar het is nog wel vroeg.

USD

De secundaire cijfers over de Amerikaanse economie veranderden het beeld vorige week niet veel: er is volledige werkgelegenheid en de economie heeft last van aanbodbeperkingen, maar groeit nog steeds. Deze week zullen de productiecijfers en de detailhandelsverkopen een actueel inzicht geven in de toestand van de Amerikaanse economie, maar veel zal er waarschijnlijk niet veranderen. Valutahandelaren zullen zich ook deze week weer laten leiden door de stormen op de obligatie- en aandelenmarkten. Volgens ons is de reflexmatige vlucht naar veiligheid overdreven en zal de Amerikaanse dollar een deel van zijn recente koerswinst weer inleveren zodra de aandelenmarkt zich stabiliseert.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL