Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Valuta opkomende markten nemen hoge vlucht ondanks meedogenloze sell-off obligaties

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

28 maart 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De inflatie blijft wereldwijd pieken. Van verwachtingen en historische correlaties blijft niets over.

H
et bloedbad op de mondiale obligatiemarkten werd vorige week nog intensiever: het rendement op tienjarige staatsobligaties kwam in de buurt van het psychologische niveau van 2,5%, en ging deze week al meteen overheen. De mondiale aandelenmarkten wisten juist goed stand te houden, nu beleggers graag activa kopen om enige bescherming te hebben tegen de scherp stijgende prijzen. Vooral de opkomende markten profiteren van deze trend, want de prijzen en de schaarstewaarde van de commodity’s die zij exporteren, blijven stijgen. De Braziliaanse real – die al geruime tijd onze favoriet is – verdient een eervolle vermelding, met een razendsnelle stijging van 5% vorige week en een verbluffende 18% tot nu toe dit jaar. De yen deed het opnieuw het slechtst. Er ontstaat een steeds grotere kloof tussen de ‘dovish’ Bank of Japan en andere G10-banken, die geneigd zijn hun beleid aan te scherpen.

Deze week staan de inflatiecijfers centraal, met name in de eurozone. We verwachten dat het flash-inflatiecijfer van maart, dat vrijdag bekend wordt gemaakt, opnieuw een record zal zijn. In de VS verschijnt donderdag het PCE-inflatierapport, maar dat is van februari en geeft dus niet veel nieuwe informatie. Ten slotte krijgen we vrijdagmiddag het Amerikaanse banenrapport, waarbij de meeste aandacht zal uitgaan naar de loonontwikkeling. Die loopt tot nu toe achter op de prijzen en wakkert de ontevredenheid van de kiezers over de democratische regering in Washington aan.

Marktstrategen blijven hun prognoses voor de commodityvaluta naar boven bijstellen – conform de ‘bullish’ verwachting die wij al geruime tijd hebben. De inflatoire omgeving zal nog wel een tijdje blijven bestaan. Daardoor hebben valuta van opkomende markten en van G10-landen die netto-exporteurs van commodity’s zijn, de wind in de rug.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De PMI-indicatoren voor economische activiteit waren beter dan verwacht. Ze wijzen erop dat de oorlog in Oekraïne slechts een lichte stagnatie van de economische activiteit in de eurozone veroorzaakt. De IFO-indices voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland waren slechter, maar wij denken dat de PMI’s een beter beeld geven van de te verwachten economische groei. Het monetaire beleid en het begrotingsbeleid zullen voorlopig uiterst stimulerend blijven. Een recessie is volgens ons uiterst onwaarschijnlijk. Door de sterke stijging van de energieprijzen zou de inflatie in maart, die donderdag bekend wordt gemaakt, wel eens meer dan 7% kunnen zijn. Verwacht wordt dat ook het kerncijfer een sprong zal maken. De markten prijzen in dat de ECB pas eind 2022 de rente gaat verhogen, maar wij worden steeds sceptischer en denken dat het goed mogelijk is dat de centrale bank door de actuele cijfers gedwongen zal worden om dit al voor de zomer te gaan doen. Het inprijzen hiervan door de markten zou steun voor de euro moeten opleveren.

GBP

Hoewel de economen hun prognoses voor de inflatie in het VK snel bijstellen, zijn de daadwerkelijke cijfers toch steeds weer een opwaartse verrassing. In februari stegen de prijzen met 6,2% op jaarbasis. Dit nieuws maakte het Britse pond zwakker. Na de ‘dovish’ mededelingen bij de laatste bijeenkomst van het MPC beginnen de markten zich af te vragen of de Bank of England wel stevig genoeg wil ingrijpen om de inflatie onder controle te krijgen. Deze week staan de MPC-leden in de rij om in het openbaar te spreken. Handelaren zullen alert zijn op elk woord dat ze zeggen, op zoek naar meer duidelijkheid na de warrige communicatie bij die bijeenkomst. Het zou ons niet verbazen als de toon opnieuw verandert en de Bank of England beter probeert aan te sluiten bij de communicatie van andere centrale banken. Dit zou het pond de steun geven die het zo dringend nodig heeft.

USD

Door het bloedbad op de Amerikaanse obligatiemarkt gaat het herprijzen van de rendementen op schatkistpapier sneller dan in de afgelopen decennia is vertoond. Brede obligatie-indices hebben tot nu toe dit jaar meer verloren dan ooit. Deze ‘blowout’ van de rendementen heeft de Amerikaanse dollar minder steun opgeleverd dan de vorige keren. Vertegenwoordigers van de Fed doen in groten getale hun best om te laten doorschemeren dat de rente bij elke bijeenkomst zal worden verhoogd en bovendien in dubbele stappen van 50 basispunten. Verwacht wordt dat zowel het PCE-inflatierapport als de banencijfers van deze week heel sterk zijn. De Fed zou dan niets in de weg moeten staan om de rente te verhogen. Op de dollar zal dit niet zoveel effect hebben, want de markt heeft dit jaar al veel aanscherping ingeprijsd en het zal lastig worden om nog meer in te prijzen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL