Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Nieuws uit Oekraïne steeds grimmiger: Europese valutakoersen dalen, dollar stijgt sterk

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

7 maart 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De steeds verder escalerende humanitaire en veiligheidscrisis door de Russische inval in Oekraïne blijft de financiële markten teisteren.

O
veral zijn volatiele bewegingen en vluchten naar veilige havens te zien. De Europese activa krijgen het er extra stevig van langs, door de geografische ligging en de vatbaarheid van dit continent voor onderbrekingen van energieleveringen. Bij de G10 deden de euro en de Zweedse kroon het het slechtst, met koersdalingen van respectievelijk zo’n 3% en bijna 5%. De ranglijsten worden op dit moment niet aangevoerd door traditionele veilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank, maar door valuta van grondstofexporterende landen die ver van de oorlog liggen. Munten als de Australische en de Nieuw-Zeelandse dollar, de Colombiaanse peso en de Braziliaanse real profiteren van de mondiaal sterk stijgende commodityprijzen. Een schril contrast met de massale risico-aversie die tot voor kort te zien was. Het is niet verwonderlijk dat de Russische roebel en de meeste andere Oost-Europese valuta het andere uiterste vormen, met scherpe neerwaartse bewegingen, onder aanvoering van de Poolse zloty.

De ECB komt dinsdag bijeen. De uitkomst van deze bijeenkomst is lastiger te voorspellen dan ooit, want de centrale bank heeft te maken met een enorm stagflatierisico, bovenop de al bestaande opkomende prijsdruk. Daarnaast worden dinsdag in de VS de inflatiecijfers van februari gepubliceerd. Die zullen het valutapaar EUR/USD waarschijnlijk een uiterst volatiele handelsdag bezorgen. De financiële markten blijven uiteraard vooral gericht op het nieuws over de Russische invasie. Ze kijken met name uit naar signalen die op een wapenstilstand wijzen. Die zouden voor een tijdelijke koersstijging bij de risicoactiva kunnen zorgen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Het inflatierapport van februari werd natuurlijk volledig overschaduwd door het verschrikkelijke nieuws uit Oekraïne, maar is toch het vermelden waard. Het was opnieuw een opwaartse verrassing: zowel het headlinecijfer als het kerncijfer was sterk. Dit bevestigt dat de prijsdruk zich al aan het uitbreiden was voordat de oorlog een stagflatieschok teweegbracht. De ECB zal naar verwachting ‘dovish’ reageren en zal de stopzetting van de monetaire accommodatie – die we deze week hadden verwacht – uitstellen. Dit soort uitstel moet op een later moment wel ruimschoots gecompenseerd worden door een extra aanscherping van het beleid, als de ECB de inflatieverwachtingen in de eurozone serieus binnen de perken wil houden. Vooralsnog lijkt de weg van de minste weerstand voor de gemeenschappelijke munt omlaag te leiden.

GBP

De Bank of England heeft tot nu toe geen ‘dovish’ houding aan de dag gelegd als reactie op de Russische invasie. Vorige week waren er zelfs twee sprekers die op geen enkele manier suggereerden dat de instelling een ‘dovish’ ommezwaai zou kunnen maken. Het Britse pond presteerde daardoor vorige week relatief goed. De koers lag ergens tussen die van de Amerikaanse dollar en de euro, en steeg ten opzichte van alle andere Europese valuta. Deze week staat er vrijwel geen noemenswaardig nieuws op de agenda. De koers van het pond zal bepaald worden door gebeurtenissen en publicaties elders. We zien echter nog wel ruimte voor een voortzetting van de rally ten opzichte van de euro, op basis van de relatief ‘hawkish’ houding van de centrale banken en het feit dat het VK minder afhankelijk is van de import van energie dan de eurozone.

USD

Ook het Amerikaanse banenrapport had niet zo veel invloed als het onder normale omstandigheden zou hebben gehad, maar het bevestigt wel dat het heel goed gaat met de Amerikaanse arbeidsmarkt. Een sterke banengroei ging gepaard met een verrassend matige loondruk. Toch zouden we hier pas volgende maand een uitspraak over willen doen, want deze cijfers vertonen van maand tot maand grote volatiliteit. De getuigenis van voorzitter Powell in het Amerikaanse Congres was vrij optimistisch over de gevolgen van de oorlog voor de Amerikaanse economie. Die is wat de energievoorziening betreft zelfvoorzienend en is vrij goed afgeschermd van het conflict. Powell maakte duidelijk dat het proces van renteverhogingen niet geraakt is en dat de eerste 25 basispunten er in maart aankomen. Dit is een groot contrast met de duidelijke ‘dovish’ houding van de ECB, en verklaart de valpartij van de koers EUR/USD.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL