Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Reactie op de FOMC-bijeenkomst van januari: de Fed duidt op een renteverhoging in maart

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

27 januari 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Amerikaanse dollar naar recordhoogte dit jaar dankzij Fed die duidt op een renteverhoging in maart

D
e Amerikaanse dollar bereikte woensdagavond een recordhoogte voor dit jaar ten opzichte van andere belangrijke valuta’s, nadat de FOMC na de bijeenkomst van januari met een ‘hawkish’ bericht kwam.

Het beleid bleef zoals verwacht ongewijzigd, en de rente werd constant gehouden op de huidige ondergrens. De Fed liet echter wel weten dat renteverhogingen aanstaande zijn, met de opmerking ’te verwachten dat het op korte termijn passend zal zijn’ om te starten met het verhogen van de rente. Hoewel er geen specifieke datum werd genoemd in de verklaring, gaan beleggers ervan uit dat dit bericht een duidelijk signaal is dat de rente op de eerstvolgende beleidsbijeenkomst van de FOMC op 15-16 maart wordt verhoogd. Voorzitter Jerome Powell bevestigde dit vermoeden min of meer door aan te geven dat ‘de commissie van plan is om de federal funds rate te verhogen op de bijeenkomst in maart, ervan uitgaande dat de omstandigheden hiervoor passend zullen zijn.’

Over het geheel genomen was de toon van de persconferentie van Powell zeer ‘hawkish’ te noemen. Hij gaf aan vertrouwen te hebben dat het Amerikaanse herstel niet wordt geschaad door hogere rentes, en dat de beleidsfunctionarissen nu bereid zijn de rente in een sneller tempo te verhogen dan tijdens de laatste cyclus van renteverhogingen in 2015. Ook noemde Powell de ‘opvallende’ vooruitgang van de Amerikaanse arbeidsmarkt en dat er ‘niet langer aanzienlijke hoge niveaus aan monetaire beleidssteun’ nodig zijn voor de economie. Hij gaf aan dat de ‘meeste’ marktpartijen, waaronder hijzelf, het erover eens zijn dat de arbeidsmarkt op het niveau zit van maximale werkgelegenheid. De bank ziet nu de uitzonderlijk hoge inflatie als grootste risico voor de Amerikaanse vooruitzichten.

Powell gaf tijdens zijn persconferentie aan dat ‘het evenwicht tussen vraag en aanbod is verstoord door de pandemie, en het herstel van de economie heeft bijgedragen aan een hogere inflatie’.De verwachtingen voorafgaand aan de bijeenkomst waren al behoorlijk ‘hawkish’, zoals we ook aangaven in onze vooruitblik op de bijeenkomst. Wij dachten dat er dan ook een behoorlijke verrassing van de Fed voor nodig zou zijn om tot een significante stijging van de dollar te leiden. In tegenstelling tot wat sommige mensen verwachtten bevestigde de bank dat het opkoopprogramma begin maart netto zal zijn afgebouwd naar nul, zoals al in de planning zat. Ook zal de bank starten met het verkorten van de balans, ook wel bekend als kwantitatieve verkrapping, ‘nadat het verhogen van de beoogde range van de federal funds rate is begonnen’. De details van het mogelijke tempo en de timing van deze QT waren nog onduidelijk, maar wij denken dat de Fed hiermee zal beginnen nadat de rente ten minste een aantal keer is verhoogd, en daarmee in ieder geval niet voor de bijeenkomst in juli.

Het meest ‘hawkish’ onderdeel van de aankondiging van de Fed was echter de opmerking van Powell dat hij niet uitsluit dat de Fed tijdens iedere bijeenkomst gedurende de rest van het jaar de rente gaat verhogen. Hoewel wij dit niet waarschijnlijk achten is de aankondiging dat vanaf nu iedere bijeenkomst kan resulteren in een renteverhoging een duidelijk signaal dat de beleidsmakers van plan zijn om zich stevig in te zetten voor het onder controle houden van de Amerikaanse inflatie. Na een gematigde reactie op de verklaring van de Fed was het dit gedeelte dat zorgde voor een behoorlijk scherpe stijging van de dollar ten opzichte van alle andere belangrijke valuta’s, waarbij de EUR/USD daalde met zo’n half procent naar het laagste niveau sinds 19 december (afbeelding 1). Zoals was te verwachten leidde dit tot een uitverkoop op de aandelenmarkten, dankzij een sterk oplopende rente – de 2-jaarsrente op Treasuries steeg bijvoorbeeld met maar liefst 14 basispunten.

Afbeelding 1: EUR/USD (24-01-22 – 26-01-22)

Bron: Refinitiv Datastream. Datum: 4-11-2021

Over het geheel genomen kwam de Fed afgelopen woensdag met een zeer ‘hawkishe’ boodschap, die de toch al hooggespannen verwachtingen van de markt wist te overtreffen. De eerste renteverhoging in dit pandemietijdperk zal zo goed als zeker plaatsvinden in maart, en we blijven van mening dat dit een verhoging van 25 basispunten gaat zijn, waarbij vier renteverhogingen in 2022 inmiddels de ondergrens is van onze verwachtingen. De aankondiging van Powell dat voortaan iedere bijeenkomst van de Fed kan resulteren in een renteverhoging duidt erop dat een nog agressievere verkrapping niet ondenkbaar is, mocht de inflatie te ver boven de doelstelling van de centrale bank uitkomen. De financiële markten reageerden snel en prijzen nu een kans in van meer dan 50% dat er in de loop van dit jaar nog vijf renteverhogingen gaan plaatsvinden.

DEEL