Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Valuta opkomende markten niet beïnvloed door stress op de markt

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

24 januari 2022

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Vorige week zagen we dat een interessant thema werd voortgezet. Valuta van opkomende markten hielden stand, ook al hadden de aandelenmarkten in ontwikkelde landen het zwaar van wegens risicovermijding.

D
e Amerikaanse koers nam een adempauze; het rendement over 10 jaar is gedaald met 2 basispunten. De ogenschijnlijke veroorzaker van verkopen van risicodragende activa waren de geopolitieke spanningen rondom de crisis in de Oekraïne, waarbij de meeste grote opkomende economieën onaangetast blijven (met uitzondering van Rusland, natuurlijk), Amerikaans rendement lager uitviel en grondstofprijzen hoger. Al met al was dit een positieve combinatie voor opkomende markten. Het nettoresultaat was een ongewone valutabalans, waarbij Latijns-Amerikaanse valuta aan kop stonden samen met de stabiele G10-valuta, de Zwitserse Frank en de Japanse Yen.

De vergadering van de Federal Reserve op vrijdag wordt het belangrijkste moment van de week. Bijna de hele wereld verwacht dat de FOMC een stijging in maart aankondigt en mogelijk een vroegtijdig einde voor aandelenaankopen. De PMI, de belangrijkste indicator voor bedrijfsactiviteiten in de Eurozone en het VK, komt maandag uit en zal de impact van omikron op de economie tentoonstellen. Tot slot wordt verwacht dat er veel ogen gericht zullen zijn op nieuws uit de Oekraïne.

Belangrijke valuta in detail

EUR

We zien dat er een aanzienlijke scheidingslijn in ontwikkeling is in de Raad van bestuur van de ECB. De Raad wordt steeds minder zeker van de optimistische voorspellingen van een snel herstel naar 2% inflatie en er zijn meningsverschillen over het kwantitatieve versoepelingsprogramma. Aan de andere kant lijkt voorzitter Lagarde zijn ‘dovish’ visie op de inflatie en de vooruitzichten vast te blijven houden. We vermoeden dat de inflatievoorspellingen van de ECB ongeloofwaardig optimistisch zullen zijn. De kloof in de Raad van bestuur zal naar verwachting groeien en uiteindelijk, voor het einde van het jaar, leiden tot een stijging bij de ECB, wat de euro de wind in de zeilen zal geven.

GBP

Het herstel van het pond is afgelopen week gepauzeerd door licht economisch nieuws uit het VK en een algemene handelssfeer waarbij risico’s werden vermeden. Toch is de aanzienlijke en verrassende inflatie van december absoluut geen garantie voor een stijging bij de Bank of England in de vergadering van februari. We kijken uit naar de PMI’s voor januari die op maandag worden gepubliceerd om te bevestigen dat het effect van omikron op de economie van het VK zichtbaar is, nu alle drie de indexen blijven groeien. We vermoeden dat de versoepelingen die eerder zijn aangekondigd voldoende stimulans zullen vormen voor een positieve ontwikkeling, zodat het pond deze week sterk kan beginnen.

USD

De verwachtingen voor marktstijgingen in maart voor de Fed hebben vorige week standgehouden, zelfs met alle risicovermijdingen en de lagere rendementen in de US Treasury. Met uitzondering van de volatiliteit op de markten is er afgelopen week weinig nieuws geweest uit de VS. De vergadering over januari van de Federal Reserve op woensdag wordt een belangrijke gebeurtenis voor valutamarkten. Er is niet alleen een duidelijk signaal dat er een stijging op komst is in maart, we vermoeden daarnaast ook dat er een aankondiging gedaan zal worden om het kwantitatieve versoepelingsprogramma eerder dan gepland te starten. De daadwerkelijke impact van een dergelijke wijziging zou slechts klein zijn, maar het psychologische effect van zo’n ‘hawkish’ signaal is niet te voorspellen. Daarom achten we de kans groter dat het programma niet volgens plan mag verlopen, hoewel we in de vergadering ‘hawkish’ communicatie verwachten vanuit de Federal Reserve.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL