Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Mondiale rally risicoactiva, markten klaar voor belangrijke week centrale banken

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

13 december 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Op basis van de eerste gegevens lijkt de omikronvariant geen grotere virulentie te hebben dan de eerdere varianten, en zou het zelfs een minder schadelijke variant kunnen zijn.

D
e koersen van risicoactiva schoten hierdoor natuurlijk overal ter wereld omhoog. Er ontstonden rally’s van aandelen, commodity’s en bedrijfsobligaties, die werden aangemoedigd door het uiterst stimulerende monetaire beleid en begrotingsbeleid. De valutakoersen volgden deze trend grotendeels: de valuta uit opkomende markten presteerden uitstekend, terwijl de veilige havens onderpresteerden. De dollar daalde ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers, wat enigszins verrassend was.

De centrale banken van ontwikkelde landen maken aanstalten om de gigantische monetaire stimuleringsmaatregelen, die de inflatie aanwakkeren, terug te draaien. Wel is er nog steeds veel onzekerheid over het tijdspad en de omvang van de afbouw. Deze week komen zowel de Federal Reserve (woensdag) als de Europese Centrale Bank en de Bank of England (donderdag) bijeen. Verwacht wordt dat de Fed ‘hawkish’ is en de ECB ‘dovish’. Wat de BoE gaat doen, weet niemand. De uitkomst van deze cruciale week zal bepaald worden door de wisselwerking tussen de beslissingen van deze drie instellingen, hun mededelingen en de verwachtingen die de markten daarvan hebben.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De euro stabiliseerde zich vorige week ten opzichte van de dollar, waarschijnlijk mede door de sterke Duitse cijfers over de industriële productie. Verder blijft de handel gericht op de ECB-bijeenkomst van aanstaande donderdag. De markten verwachten dat de centrale bank uiterst ‘dovish’ zal zijn, en zich bereid zal verklaren om tot ver in 2022 obligaties te blijven aankopen – zelfs nu anderen, en dan vooral de Fed, hun aankopen veel sneller afbouwen. Toch is er nog hoop voor de euro. Als deze verwachtingen niet wordt waargemaakt, bijvoorbeeld doordat toch een ambitieus afbouwplan wordt gepresenteerd of binnen de ECB een ‘hawkish’ tegengeluid te horen is, zou dit tot een scherpe rally kunnen leiden, waarin short-posities worden afgedekt.

GBP

Er was vorige week vrijwel geen noemenswaardig economisch nieuws. De handel in het Britse pond ten opzichte van de euro en de Amerikaanse dollar bleef daardoor binnen een hele smalle bandbreedte – in afwachting van de bijeenkomsten van de centrale banken deze week. Door het nieuws over de omikronvariant zijn beleidswijzigingen deze week onwaarschijnlijk, maar wij verwachten dat zowel het stemgedrag als de mededelingen van de beleidsmakers de deur open zullen houden voor een renteverhoging bij de volgende bijeenkomst, als de informatie over de omikronvariant bevestigt dat deze relatief mild is.

USD

De inflatie bereikte in november opnieuw recordhoogtes, met een sprong naar 6,8% mét en 4,9% zónder de voedsel- en energieprijzen. Beide cijfers zijn de hoogste sinds vele decennia. Ze hadden echter niet veel effect op de valutakoersen, want de markten waren al op dit nieuws voorbereid. Bij de Fed-bijeenkomst aanstaande woensdag verwacht iedereen een ‘hawkish’ ommezwaai. Volgens de marktconsensus worden de obligatie-aankopen in maart beëindigd en vindt de eerste renteverhoging nog voor de zomer plaats. Ook de ‘dot plot’, de puntenwolk waarin de individuele leden van het FOMC aangeven welke toekomstige renteverhogingen ze verwachten, wordt een belangrijke indicator voor de bijeenkomst. De markten hebben nu al drie renteverhogingen in 2022 ingeprijsd. Als het mediane lid van de Fed hoger of lager zit, zal dat waarschijnlijk forse gevolgen voor de dollar hebben.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Bekijk hier onze podcast trailer van FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

 

DEEL