Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Markten in duikvlucht door ‘hawkish’ ommezwaai Federal Reserve

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

6 december 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De verklaringen van Fed-voorzitter Powell, die overduidelijk ‘hawkish’ waren, deden nog eens een schepje bovenop de onzekerheid rond de omikron-variant van het coronavirus.

V
eilige havens als de Japanse yen en de Zwitserse frank presteerden daardoor vorige week buitengewoon goed, terwijl de koersen van risicoactiva omlaag tuimelden. Ook het gemengde banenrapport uit de VS stelde op de aandelen- en kredietmarkten de zenuwen op de proef , hoewel de bewegingen van de grote valuta bescheiden bleven. De dollar presteerde vorige week wisselend, en bij de valuta uit opkomende markten was geen duidelijke lijn te herkennen. De Mexicaanse peso boekte bijvoorbeeld een winst van 2 dollar, terwijl de Turkse lira opnieuw een klap kreeg door het steeds grilliger wordende beleid van Erdogan, en met meer dan 6% daalde.

Deze week kijkt de handel uit naar eventueel nieuws over de virulentie van de omikron-variant, maar vooral ook naar het inflatierapport uit de VS, dat dinsdag verschijnt. Verwacht wordt dat zowel het headlinecijfer als het kerncijfer opnieuw een sterke stijging zal vertonen, en dat beide hun hoogste niveaus in 30 jaar zullen bereiken. Verder krijgen we niet veel ‘first-tier’ economische informatie, dus zullen de markten alert blijven op elk woord dat van de lippen van vertegenwoordigers van centrale banken rolt. Er wordt vooral uitgekeken naar de toespraak die MPC-lid Broadbent maandag houdt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De gemeenschappelijke munt heeft verrassend goed stand gehouden tijdens twee weken van risico-aversie en ‘hawkish’-geluiden uit de Federal Reserve. De inflatie in de eurozone in november was vorige week een forse opwaartse verrassing. Dit zou de uiterst ‘dovish’ houding van voorzitter Lagarde steeds onhoudbaarder moeten maken. Vooral gezien de hoge producentenprijsinflatie van 21,9% is het zo goed als zeker dat de inflatieniveaus voorlopig hoog blijven, want die prijsdruk zal via de toeleveringsketens doorsijpelen naar de eindconsument. De Duitse inflatie van 6% zou moeten opvallen. Wij verwachten dat deze nare cijfers binnenkort voor enig ‘hawkish’ tegengas tegen de ‘dovish’ lijn van Lagarde zullen zorgen en blijven ervan overtuigd dat de ECB niet tot 2023 kan wachten met het verhogen van de rente.

GBP

Golven van risico-aversie op de financiële markten zijn meestal slecht voor het Britse pond, en ook vorige week was dat zo. Opmerkingen van MPC-leden waaruit bleek dat men wat de omikron-variant betreft behoedzaam is, waren ook niet bepaald bevorderlijk. Wij denken nog steeds dat de beslissing over het al dan niet verhogen van de rente in december nauwgezet zal worden afgewogen. In de toespraak die Broadbent vandaag houdt, zullen we daarom zoeken naar de bevestiging dat hij een ‘hawkisher’ standpunt inneemt. Als hij dit doet, zal volgens ons de vele opgekropte energie tot een rally van het pond leiden, omdat die munt het in de afgelopen weken overmatig te verduren heeft gehad, met name ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

USD

Voorzitter Powell maakte vorige week een ‘hawkish’ ommezwaai. Dit is een opmerkelijke, maar voor ons al lang verwachte ontwikkeling. Powell zei expliciet dat het woord ’tijdelijk’ niet langer gebruikt zou moeten worden als het gaat om de huidige opleving van de inflatie, en gaf aan bereid te zijn om bij de decemberbijeenkomst het tempo waarmee de obligatie-aankopen worden afgebouwd, aanzienlijk te versnellen. Het gemengde Amerikaanse banenrapport van november zal aan deze zienswijze weinig hebben veranderd. Het headlinecijfer voor de banengroei was teleurstellend, maar de werkloosheidscijfers in het huishoudensonderzoek waren alle flink gedaald. Dit wijst erop dat de Amerikaanse economie op of in de buurt van volledige werkgelegenheid zit en dat de inflatiedruk nauwelijks zal kunnen worden verlicht door uitbreiding aan de aanbodkant. Ook het inflatierapport van deze week zal naar verwachting de recordboeken ingaan als de hoogste sinds vele tientallen jaren en zal de Federal Reserve sterken in zijn hervonden vastberadenheid om de inflatiedruk te bestrijden door verkrapping van het monetaire beleid.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL