Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Daling pond en stijging dollar na bijeenkomsten centrale banken

( Leestijd: 5 min.  )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

8 november 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De koersen van de G10-valuta lopen nog steeds synchroon met de ‘hawkishness’ van de desbetreffende centrale bank – waarbij die ‘hawkishness’ ten opzichte van de consensus wordt gemeten.

D
ie is uiterst ‘dovish’ en gaat ervan uit dat het monetaire beleid in de ontwikkelde landen buitengewoon ruim zal blijven. Het Britse pond maakte een duikvlucht na de verrassende beslissing van de Bank of England om de rente niet te verhogen. De koers van de dollar bleef daarentegen stabiel na de aankondiging van de Federal Reserve dat men de aankoop van obligaties gaat afbouwen, want dit had de markt grotendeels al verwacht. De greenback eindigde vorige week in de plus, na het sterke banenrapport van vrijdag. De euro heeft het nog steeds moeilijk: ECB-voorzitter Lagarde benadrukt dat ze zich geen zorgen maakt over de inflatie en heeft de verwachtingen ten aanzien van renteverhogingen in de tijd opgeschoven.

Voor de afzienbare toekomst zijn cijferpublicaties die met de inflatie te maken hebben de belangrijkste. We krijgen deze week de producentenprijsinflatie (dinsdag) en de CPI (consumentenprijsindex, woensdag). Verwacht wordt dat beide indicatoren, die toch al sterk gestegen zijn, verder zullen stijgen. In de loop van de week staan diverse toespraken van functionarissen van de Federal Reserve op de agenda. Wij houden vast aan onze verwachting dat de verdeeldheid zal toenemen over de vraag of het extreem soepele monetaire beleid nog steeds het juiste instrument is, nu de inflatie veel langer ver boven het doel blijft.

Belangrijke valuta in detail

EUR

ECB-voorzitter Lagarde blijft ‘dovish’ en maakt zich niet druk over de stijgende inflatie, waardoor de gemeenschappelijke munt nog steeds veel tegenwind heeft. Wij hebben onze prognoses voor de euro daarom naar beneden bijgesteld. Dat de inflatiedruk langer aanhoudt dan verwacht is volgens ons duidelijk een mondiaal verschijnsel. De inflatiedruk trad als eerste in de VS op en nu, met een vertraging, ook in de eurozone – zoals dat bij macro-economische trends vaak het geval is. Deze vertraging betekent wel dat de ECB nog een tijdje kan blijven vasthouden aan zijn optimistische prognoses, waarin de inflatie tijdelijk is. Een echte rally van de euro is in deze situatie moeilijk voorstelbaar.

GBP

De Bank of England lijkt zijn marktcommunicatie behoorlijk te hebben verknoeid. Wekenlang werden ‘hawkish’ signalen afgegeven, maar vervolgens ging het MPC bij zijn novemberbijeenkomst volledig tegen de marktverwachtingen in door zich niet op een specifieke datum vast te leggen. Het pond was compleet uit het veld geslagen en werd mondiaal een van de slechtste presteerders.

Deze week zal de aandacht terugkeren naar de cijferpublicaties. De inflatie in de VS is natuurlijk het belangrijkste gegevenspunt voor USD/GBP, maar de bbp-cijfers van september uit het VK zullen duidelijk maken in welk tempo de dienstensector zich herstelt van de ontwrichting die de deltavariant heeft veroorzaakt.

USD

De Fed besloot bij zijn novemberbijeenkomst tot afbouw van de aankopen van staatsobligaties en hypothecaire obligaties. Dit kwam grofweg overeen met onze verwachtingen en met die van de markt. We hadden verwacht dat de mededelingen een ‘hawkish’ tintje zouden hebben, maar voorzitter Powell staat nog steeds duidelijk achter de aanname dat de inflatie tijdelijk is, ondanks het feit dat de Fed de inflatiepiek niet heeft zien aankomen en ook de hoogte en de duur ervan niet heeft voorzien. De dollar schommelde door deze ‘dovish taper’ een beetje, maar na de publicatie van het sterke banenmarktrapport de dag daarna hervond de munt zijn koers.

Iedereen kijkt nu uit naar het inflatierapport van woensdag. Er wordt opnieuw een sterke stijging van zowel het headlinecijfer als het kerncijfer verwacht. We denken niet dat hier direct met beleidswijzigingen op zal worden gereageerd, maar de Fed kan deze cijfers niet eindeloos blijven negeren.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL