Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Hogere rendementen door ongerustheid over inflatie: dollar daalt

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

25 oktober 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De driemaandelijkse inflatiecijfers uit Nieuw-Zeeland waren een forse opwaartse verrassing, wat de inflatie-angst verder aanwakkerde. De mondiale sell-off van staatsobligaties ging door, maar het risicosentiment en vooral ook de aandelenprijzen blijken veerkrachtig te zijn.

B
eleggers gokken erop dat ondernemingen in staat zullen zijn om kosten door te geven en van het uiterst stimulerende monetaire beleid te profiteren. De verhouding tussen de dollar en de stijgende inflatieverwachting blijft lastig: de koers van de greenback daalde ten opzichte van alle andere G10-valuta, met uitzondering van de Canadese dollar. De Chinese yuan verdient een eervolle vermelding, omdat deze de vastgoedproblemen in China blijft negeren en nog steeds gestaag stijgt ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers.

We verwachten dat deze week de oktoberbijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt, de belangrijkste gebeurtenis voor de valutamarkten wordt. De recente ‘dovish’ uitlatingen hebben de marktverwachtingen getemperd. Elke aanwijzing dat binnen de Raad van Bestuur een groep ‘haviken’ aan het ontstaan is, zou de euro kunnen steunen. Andere belangrijke gebeurtenissen worden de voorlopig inflatiecijfers van oktober voor de eurozone, die vrijdag verschijnen, en de Amerikaanse groei- en inflatiecijfers voor het derde kwartaal, die respectievelijk donderdag en vrijdag bekend worden gemaakt.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Anders dan in de VS en het VK gingen de PMI-indicatoren in de eurozone onderuit. De niveaus blijven echter hoog, wat op aanhoudende sterke groei wijst. De ECB-bijeenkomst is uiteraard de belangrijkste gebeurtenis van deze week. Ook dit keer worden geen beleidswijzigingen verwacht. De aandacht zal uitgaan naar de mededelingen van de Raad van Bestuur. De markten verwachten dat de ECB heel ‘dovish’ zal zijn. Opvallend is wel dat het gat tussen de ECB-inflatieprognoses van september en de werkelijkheid steeds groter wordt. Op de dag na de ECB-bijeenkomst verschijnen de voorlopige inflatiecijfers voor oktober. Er wordt opnieuw een stijging verwacht. Gezien de marktverwachtingen zal dit waarschijnlijk tot een scherpe rally van de euro leiden, zelfs als de toon van Lagarde neutraal is.

GBP

Bij de Bank of England suggereerden Gouverneur Bailey en hoofdeconoom Pill dat er al bij de volgende bijeenkomst van het MPC een verhoging van de daggeldrente in het verschiet zou kunnen liggen, en inderdaad prijzen de markten nu al een kans van twee derde in dat dit gaat gebeuren. Zowel in september als oktober stegen de huizenprijzen en het algemene prijsniveau sterk. Ook de PMI-indicatoren zorgden voor een aangename opwaartse verrassing. Over het geheel genomen is het vreemd dat het Britse pond zo matig op het positieve nieuws reageert. Deze week zullen alle ogen waarschijnlijk gericht zijn op de publicatie van de begrotingscijfers aanstaande woensdag. Let op het effect van de recente sterke stijging van de renteniveaus op de prognoses.

USD

Hogere rendementen op schatkistpapier zijn traditioneel goed nieuws voor de Amerikaanse dollar, maar dit keer wordt de back-up volledig veroorzaakt door de stijgende inflatieverwachtingen, en niet door de hoop op betere reële rendementen. Voorzitter Powell heeft vorige week vrijwel bevestigd dat in november met het taperen (afbouw) wordt begonnen, maar dat leverde de greenback niets op: de munt daalde ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers in de G10. Deze week zou de combinatie van groei- en inflatiecijfers voor het derde kwartaal duidelijkheid moeten verschaffen over het ontstaan van stagflatie. Volgens ons is de huidige omgeving duidelijk inflatoir, maar ook vrij groeivriendelijk. We verwachten op beide fronten positieve verrassingen. Wat de marktprognoses betreft zien we ondanks de recente bewegingen nog steeds veel ruimte om renteverhogingen door de Fed naar voren te halen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL