Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Rally dollar, schokkende inflatie in VS laat obligatiemarkten koud

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

14 juni 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De knallende inflatie in de VS overschreeuwde de ECB-bijeenkomst van juni, maar de reactie van de markten was op zijn zachtst gezegd onverwacht.

H
oewel de inflatie in de VS nu is opgelopen tot 5% op jaarbasis en er overal prijsverhogingen zijn, ging de Amerikaanse handel duidelijk mee in de lijn van de Federal Reserve dat dit allemaal slechts tijdelijk is. De rendementen daalden vorige week zelfs. De opkomende markten presteerden wisselend, waarbij in het algemeen de valuta die het in 2021 tot nu toe het slechtst deden, een goede week hadden, en andersom. Volgens ons is er overal sprake van ‘position squaring’, dat wil zeggen dat marktpartijen uit hun posities stappen.

Alle ogen zijn nu gericht op de junibijeenkomst van de Federal Reserve, die woensdag plaatsvindt. Gezien de slechte cijfers van de afgelopen twee maanden zal de belofte van de Fed om de inflatie op korte termijn te negeren stevig op de proef worden gesteld. Wel verwachten we nog steeds dat de Fed voet bij stuk houdt en men de afbouw van de stimuleringsmaatregelen pas in september serieus zal willen bespreken, omdat het beeld dan duidelijker zal zijn. Woensdag staat de Britse inflatie in mei op de agenda. Uit die cijfers zal blijken in hoeverre de heropening van de economie net als in de VS voor prijsdruk zorgt. Vrijdag komt de Bank of Japan bijeen, maar daarvan wordt geen significante actie verwacht.

Will the Federal Reserve signal the end of its rate hike cycle next week?

Belangrijke valuta in detail

EUR

Zoals we al verwacht hadden, wijzigde de ECB zijn beleidsstrategie niet en klonk voorzitter Lagarde afwisselend niet-committerend en enigszins ‘dovish’. Wel waren er aanzienlijke opwaartse bijstellingen van de inflatie- en de groeiprognoses voor 2021. Belangrijk nieuws is dat de ECB nu verwacht dat de economie van de eurozone eind 2021 weer op het niveau van voor de coronacrisis zal zitten. Ook de ECB ziet de inflatiedruk als een tijdelijk verschijnsel. Het tempo van de PEPP-aankopen blijft ongewijzigd. Al met al een ‘dovish’ uitkomst. We verwachten dat de discussie tussen de ‘hawks’ (haviken) en de ‘doves’ (duiven) heftiger zal worden en bij de bijeenkomst in september een belangrijke rol gaat spelen. Voor die tijd zullen de inflatiecijfers waarschijnlijk voor opwaartse verrassingen zorgen.

GBP

Het belangrijkste gegevenspunt uit het Verenigd Koninkrijk was vorige week de groei van het bbp in april. Die was redelijk veelbelovend: de driemaandelijkse run-rate, dat wil zeggen de verwachting voor de komende periode, steeg van -1,5% naar +1,5%. Dit is een teken dat de heropening van de economie een positief effect heeft. De markten hadden deze gebeurtenis grotendeels al ingeprijsd, dus de koers van het Britse pond steeg vorige week niet veel ten opzichte van zijn tegenhangers in de G10. Dinsdag verschijnt het werkgelegenheidsrapport, maar door de diverse steunmaatregelen zal dit een vertroebeld beeld geven. We verwachten niet dat het de markten in beweging zal brengen. De inflatie, die woensdag bekend wordt gemaakt, zou wel eens een heel ander verhaal kunnen zijn. Inflatieverrassingen worden overal de norm, en als dat ook in het VK zo is, zouden de marktgeruchten over een vervroegde aanscherping van het beleid door de Bank of England wel eens kunnen toenemen. Dit zou de positie van het pond versterken.

USD

De reactie van de markten op de enorme opwaartse verrassing in het inflatierapport van mei heeft ons enigszins verward. De enige, onbevredigende verklaring die we hiervoor hebben is dat marktpartijen hun posities aanpassen. De rendementen daalden fors, ondanks een inflatiecijfer van 5% voor dit jaar, waarbij het significantere kerncijfer nu voor dit jaar op 3,8% staat, en voor de afgelopen drie maanden op een verbijsterende 8,3% op jaarbasis. Na dit nieuws hield de dollar een bescheiden rally. De handel houdt zijn kruit droog en wacht op de belangrijke bijeenkomst van de Federal Reserve van deze week. Voorzitter Powell zal hoogstwaarschijnlijk nog steeds ‘dovish’ klinken en de indruk wekken dat de inflatieverrassingen niet zo veel betekenen, maar we verwachten dat de ‘dot plot’, de grafiek waarin elk lid van het FOMC aangeeft wat de rente in elk van de drie komende jaren volgens hem of haar zal zijn, gaat veranderen. Volgens ons zal een meerderheid verwachten dat de rente uiterlijk in 2023 wordt verhoogd. Ook zal men het voor mogelijk houden dat de Amerikaanse staatsobligatiemarkt de vorige week geboekte winst – en meer – moet inleveren. Het effect hiervan op de dollar valt niet goed te voorspellen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.


Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL