Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Rally valuta opkomende markten door rebound commodity’s

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

1 juni 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Vorige week zagen we de thema’s terug die de financiële markten in de afgelopen zes maanden hebben bepaald.

D
e prijzen van commodity’s veerden sterk op, de inflatiecijfers uit de VS waren een opwaartse verrassing en risicoactiva rallyden, waardoor de commodity-gevoelige valuta uit opkomende markten bovenaan de ranglijsten terechtkwamen. De rendementen houden in de G10-landen nog steeds hun patroon vast, maar volgens ons is het slechts een kwestie van tijd voordat ze hun opmars voortzetten: het economisch herstel elders is sterker dan verwacht en de druk op de toeleveringsketens houdt aan, wat uiteindelijk ook prijsdruk oplevert. Geheel in lijn met deze thema’s kwamen de Braziliaanse real, de Chileense peso en de Nieuw-Zeelandse dollar vorige week als winnaars uit de bus. De Japanse yen, die als veilige haven geldt, deed het uiteraard het slechtst.

Door de feestdag in Londen en New York zitten we nu in een korte handelsweek, maar er zijn wel veel cijfers te verwachten. Dinsdag verschijnen in de eurozone de inflatiecijfers van mei. Deze zullen duidelijk maken in hoeverre de inflatiedruk in de eurozone de opwaartse lijn van die in de VS begint te volgen. Later op dinsdag wordt in de VS de ISM-index gepubliceerd, waarbij extra aandacht zal worden besteed aan de deelindex voor de betaalde prijzen. Tot slot krijgen we vrijdag de actuele stand van de Amerikaanse arbeidsmarkt, in de vorm van het banenrapport (payroll report) van mei. Er wordt een snel stijgende vraag tegenover frictie op de arbeidsmarkt verwacht, waardoor deze cijfers minder zekerheid bieden dan anders.

BRL Real currencies

Belangrijke valuta in detail

EUR

Enkele ‘dovish’ opmerkingen van leden van het ECB-bestuur hebben voorlopig een einde gemaakt aan de rally van de euro. De markten kijken uit naar de ECB-bijeenkomst van 10 juni, maar wij denken dat de voorlopige inflatiecijfers van mei, die deze week verschijnen, meer aandacht zullen krijgen dan gebruikelijk. In het headlinecijfer is nu al een stijging ingeprijsd tot exact het ECB-doel van net iets minder dan 2%. Ook in het kerncijfer – dat de volatiele voedsel- en energieprijzen buiten beschouwing laat – is al een sprong ingeprijsd, zij het een kleinere, naar een niveau dat nog steeds onder het doel ligt. Toch hebben marktstrategen hun schattingen van de mondiale inflatie de laatste tijd nog niet naar boven bijgesteld. Wij denken daarom dat er ruimte is voor een positieve verrassing, die de koers van de gemeenschappelijke munt zou kunnen steunen.

GBP

Het Britse pond schoot vorige week omhoog naar plaats twee van de G10-ranglijst. Dit kwam door het snelle herstel van de economie – met name in de productiesector – die uit de PMI-indicatoren blijkt, en door de ‘hawkish’ signalen die de Bank of England afgeeft. Wij denken dat het pond op korte termijn een adempauze neemt van zijn rally, vooral omdat deze week geen marktschokkend nieuws wordt verwacht, maar dat de Bank of England de toon zou kunnen aangeven voor de Federal Reserve en de eurozone als het gaat om het afbouwen van de monetaire stimuleringsmaatregelen voor de economie. Dit kan alleen maar positief zijn voor het pond.

USD

Vorige week was er opnieuw een opwaartse verrassing bij de inflatiecijfers uit de VS. Dit gold zowel voor de bbp-deflator als voor de actuelere deflator van de particuliere consumptieve bestedingen (PCE-deflator), die de Federal Reserve bij voorkeur gebruikt om de inflatie te bepalen. De obligatiemarkten trekken zich hier voorlopig nog niet zoveel van aan; het rendement op tienjarige staatsobligaties bleef vorige week uiteindelijk vrijwel gelijk. Naast het banencijfer van vrijdag, dat belangrijk is maar de laatste tijd minder duidelijkheid geeft, staan deze week toespraken op de agenda van een aantal beleidsmakers van de Fed. Wij gaan daar heel goed naar luisteren, want door de reeks verrassende inflatiecijfers zou de consensus tussen de leden van het FOMC, die tot nu toe overduidelijk ‘dovish’ is, kunnen gaan verschuiven.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL