Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Beleggers vrezen derde coronagolf, euro onderuit

( Leestijd: 5 min.  )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

29 maart 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

De daling van de eurokoers – waar we in maart al op rekenden – was vorige week weer duidelijk zichtbaar.

I
n de meeste grote Europese landen stijgen de aantallen COVID-19-gevallen en worden de lockdowns verlengd of opnieuw ingevoerd. Hierdoor worden beleggers steeds pessimistischer over de korte-termijn-vooruitzichten voor Europa. In de VS wordt juist in hoog tempo gevaccineerd en is een aanzienlijk deel van de coronabeperkingen alweer opgeheven. Deze tegenstelling komt nog steeds duidelijk tot uitdrukking in een algemeen verschil tussen de economische cijfers van de VS en die van de eurozone, en zorgde ervoor dat de koers van de euro voor het eerst sinds medio november onder de $ 1,18 zakte.

De dollar wist vorige week zelfs een rally neer te zetten ten opzichte van alle andere G10-valuta en bijna alle valuta uit opkomende markten. Slechte presteerders bij de opkomende markten waren onder andere de Turkse lira, die te lijden had onder het ontslag van de voorzitter van de centrale bank van dat land, en de Braziliaanse real, die op nieuwe dieptepunten afstevent door de zorgwekkende stijging van het aantal virusdoden in Brazilië.

Deze week kunnen beleggers hun tanden zetten in een aantal publicaties van macro-economische cijfers: de inflatie in de eurozone (woensdag), de nieuwe PMI’s voor economische activiteit (donderdag) en de niet-agrarische werkgelegenheid in de VS (vrijdag). Bij deze laatste verwachten we een sterk headlinecijfer, dat deze week waarschijnlijk de beweging van de valutamarkt zal bepalen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Heel wat EU-landen hebben in de afgelopen dagen hun lockdownmaatregelen aangescherpt. In de EU stijgen de aantallen coronabesmettingen en stokt het vaccineren. De grootste zorg van deskundigen is dat de zich sneller verspreidende virusvariant dominant begint te worden, waardoor het aantal gevallen exponentieel stijgt. De maandprestatie van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar was hierdoor de slechtste sinds medio 2019. Wij blijven op lange termijn ‘bullish’ over de gemeenschappelijke munt, maar de neerwaartse risico’s bij de vooruitzichten voor Europa nemen toe. Voordat de uptrend werkelijkheid wordt, zou de euro op korte termijn wel eens verdere verliezen kunnen lijden.

De inflatiecijfers (woensdag) en de herziene PMI voor de productiesector van maart (donderdag) zouden de koers van de euro deze week kunnen wijzigen. Die PMI sprong bij de voorlopige schatting van vorige week naar het hoogste niveau ooit (62,4), maar de algemene verwachting voor het eerste kwartaal blijft somber. Het lijkt nog steeds onvermijdelijk dat er een recessie met een dubbele dip komt.

GBP

Het Britse pond deed het vorige week opnieuw beter dan de meeste van zijn belangrijke tegenhangers, want beleggers worden nog steeds aangemoedigd door de indrukwekkende uitrol van het vaccinatieprogramma in het VK. De Britse regering heeft aangekondigd dat in april minder vaccins beschikbaar zullen zijn. Toch bereikten de dagelijkse aantallen vaccinaties vorige week nieuwe recordhoogtes en wijst vooralsnog niets op stagnatie. Bovendien was er het bemoedigende nieuws dat het coronavaccin van Moderna naar verwachting in de tweede helft van volgende maand in het VK beschikbaar komt. In Groot-Brittannië zijn nu meer dan 30 miljoen mensen minstens één keer gevaccineerd, en de heropening van de scholen lijkt tot nu toe niet tot een stijging van het aantal nieuwe virusinfecties of sterfgevallen te hebben geleid.

Het bijgestelde bbp-cijfer van het vierde kwartaal krijgt woensdag misschien wat aandacht, maar er wordt geen bijstelling verwacht. We denken dat de koers van het pond opnieuw grotendeels bepaald zal worden door de actuele vaccinatie- en besmettingscijfers.

USD

De macro-economische cijfers die vorige week in de VS verschenen, bleven grotendeels achter bij de verwachtingen. Wel laten ze nog steeds zien dat het met de Amerikaanse economie veel beter gaat dan met de meeste van haar belangrijke tegenhangers – en dan met name de eurozone. Het bbp van het vierde kwartaal werd opwaarts bijgesteld en het aantal nieuwe uitkeringsaanvragen daalde naar het laagste niveau sinds het begin van de pandemie. De consumentenbestedingen daalden sterk, maar beleggers negeerden dit omdat deze indicator in januari sterk was gestegen.

De belangrijkste gebeurtenis in de VS wordt deze week het verschijnen van de niet-agrarische werkgelegenheidscijfers. De coronamaatregelen worden in de VS wekelijks verder teruggedraaid, en daarom valt volgens ons in maart een sterke banengroei te verwachten. Economen hopen op een scherpe stijging van de netto-banengroei naar meer dan 600.000 en een daling van het werkloosheidspercentage naar slechts 6%, wat het laagste niveau zou zijn sinds het begin van de pandemie in maart.

🔊 Binnen 20 minuten geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten? Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL