Ons afgelopen webinar over de internationalisering van de RMB gemist? Bekijk hier de webinar terug

Dollar daalt, risicoactiva blijven populair bij beleggers

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

15 February 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De recente trends op de financiële markten hielden vorige week aan. De prijzen van aandelen en bedrijfsobligaties schoten omhoog. De dollar maakte geen grote bewegingen, maar was zwak.

P
owell liet duidelijk weten dat de Federal Reserve “binnen afzienbare tijd” naar stimuleringsmaatregelen zal blijven tenderen, en de regering-Biden lijkt dit voorbeeld te volgen. De ECB en de Europese regeringen komen hierdoor onder druk te staan om hetzelfde te doen.

Deze week draait alles om de belangrijkste PMI-indices voor de economische activiteit. In zowel de VS als het VK en de eurozone worden vrijdag de eerste cijfers over de activiteitenniveaus in februari gepubliceerd. Wij verwachten een opwaartse verrassing bij de indices voor het VK en de eurozone, en opnieuw een heel sterk cijfer voor de VS. Als onze inschatting juist is, wordt het opnieuw een positieve week voor risicoactiva in het algemeen en valuta uit opkomende markten in het bijzonder.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er waren vorige week niet veel cijfers, dus richtten de markten zich op het ronduit goede nieuws uit Italië, dat voormalig ECB-voorzitter Draghi een regering heeft weten te vormen. Hierdoor vonden Italiaanse staatsobligaties iets meer aftrek. De euro liet een bescheiden stijging ten opzichte van de dollar zien en volgde daarbij de lijn van de meeste andere G10-valuta. Deze week zal de aandacht opnieuw uitgaan naar het tempo waarmee in de eurozone wordt gevaccineerd. Daarnaast zijn er de ‘vooruitlopende’ PMI-enquêtes onder inkoopmanagers, die, zoals we al zeiden, wel eens opwaartse verrassingen zouden kunnen worden, omdat ondernemingen zich aan de lockdown-beperkingen aanpassen en steeds meer consumentenvraag opgekropt zit.

GBP

De succesvolle uitrol van het vaccinatieprogramma in het VK zorgt er nog steeds voor dat het Britse pond hoger wordt verhandeld. De rally van het pond werd aangewakkerd door het nieuws dat de economie in het VK in het laatste kwartaal van 2020 niet is gekrompen, want dit wijst erop dat de laatste lockdowns minder schade hebben aangericht dan gevreesd. Het pond presteerde beter dan al zijn G10-tegenhangers, met uitzondering van de Australische dollar. Behalve de PMI’s krijgen we deze week ook de inflatiecijfers van januari. We verwachten bij de inflatiecijfers in het algemeen opwaartse verrassingen, en als dat klopt, zal het pond deze week een goede prestatie neerzetten.

USD

In zijn speech in New York van vorige week formuleerde voorzitter Powell de uiterst ‘dovish’ houding van de Federal Reserve. Begrotingstechnisch maakt de regering-Biden zich sterk voor een omvangrijk pakket stimuleringsmaatregelen. Het is in dit verband indrukwekkend dat de US Treasury, het Amerikaanse ministerie van Financiën, vorige week een groot bedrag aan staatsobligaties wist te plaatsen zonder dat dit direct invloed op de prijs had – hoewel de obligaties vrijdag in de late handel wel in de uitverkoop gingen. Naast de PMI’s, die in de VS iets minder betekenis hebben dan elders, wordt het volgens ons tijd om aandacht aan de Amerikaanse obligatiemarkten te gaan besteden. Wij denken dat in de huidige politieke context steeds meer vraagtekens zullen worden gezet bij het aanhouden van Amerikaans schuldpapier dat aanzienlijk minder oplevert dan de inflatie.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL