Ons afgelopen webinar over de internationalisering van de RMB gemist? Bekijk hier de webinar terug

Opnieuw rally pond door succesvolle uitrol vaccinaties

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

8 February 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Risicoactiva blijven wereldwijd nieuwe recordwaarden bereiken – waarbij Amerikaanse aandelen aan kop gaan.

H
et Britse pond is tot nu toe de grote winnaar van 2021: de uitrol van het COVID-vaccinatieprogramma gaat in het VK sneller dan in alle andere grote landen ter wereld, en de prestaties van het pond geven aan dat men ervan uitgaat dat het VK de pandemie en de lockdowns sneller dan andere landen te boven zal komen. De euro heeft het door de slechte vaccinatieresultaten nog steeds moeilijk, en de dollar leverde vorige week opnieuw wisselende prestaties.

Deze week verschijnen niet veel cijfers. We verwachten dat de aandacht uit zal gaan naar de Amerikaanse inflatiecijfers, die woensdag verschijnen. Het valt ons op dat de inflatiecijfers van vrijwel elk G10-land in de afgelopen tijd behoorlijke opwaartse verrassingen lieten zien. Deze trend zal zich volgens ons voortzetten, want er is een veerkrachtige vraag die door de COVID-situatie momenteel op leveringsknelpunten stuit.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De signalen over de economie van de eurozone waren tegenstrijdig. Het bbp daalde in het vierde kwartaal licht – door de nieuwe lockdowns op grote delen van het Europese vasteland – maar de inflatie in januari was een stuk beter dan verwacht. De markten negeerden het inflatiecijfer echter een richtten zich op het trage vaccinatietempo. Als daar niets aan verandert, zal het economisch herstel veel langer op zich laten wachten. We denken dat de euro op korte termijn geen rally zal kunnen neerzetten, maar voor de lange termijn blijven we positief.

GBP

Het VK slaagt er nog steeds beter dan alle andere grote landen in zijn bevolking te vaccineren. Vooral de voorsprong ten opzichte van het Europese vasteland is nu groot. Deze kloof zorgde vorige week voor een koersstijging van het pond tegenover alle andere G10-valuta, en ook ten opzichte van de meeste valuta van opkomende markten. De Bank of England gaf het pond nog eens een steuntje in de rug door optimistischer te klinken en duidelijk te maken dat er geen negatieve rentes in het vooruitzicht zijn. Het belangrijkste nieuws wordt deze week de groei van het bbp in het laatste kwartaal van 2020. Wij denken dat dit cijfer nét positief zal zijn.

USD

Het Amerikaanse banenrapport gaf een wisselend beeld. Volgens de ‘establishment survey’ (de institutionele enquête voor het banenrapport) zijn er sinds oktober nauwelijks banen toegevoegd aan de Amerikaanse economie. Het huishoudensonderzoek schetst juist een positiever beeld: de werkloosheid is onverwacht met 0,4% gedaald, en daarvan komt niet meer dan een kwart door een daling van de arbeidsmarktparticipatie. We verwachten dat de Senaat akkoord gaat met een groot pakket stimuleringsmaatregelen. De staatsobligatiemarkten hebben nog steeds zwaar te lijden onder de combinatie van de uiterst ‘dovish’ houding van de Federal Reserve, het op grote schaal uitgeven van obligaties om tekorten te financieren en het vooruitzicht van een groot pakket stimuleringsmaatregelen. Het rendement op dertigjarige staatsobligaties is sinds de dieptepunten in de zomer van 2020 met 80 basispunten gestegen. De dollar reageerde in deze periode in het algemeen negatief op de sell-off. Deze week wordt een grootschalige veiling van nieuwe staatsobligaties het belangrijkste aandachtspunt voor de handel.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL