Ons afgelopen webinar over de internationalisering van de RMB gemist? Bekijk hier de webinar terug

Herstel dollar, markten verwachten terugkeer naar normaliteit

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

18 January 2021

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De markten blijven de onrust in Washington stug negeren. Chaos na de aanval op het Amerikaanse Capitool, verkoop van ongekende aantallen Amerikaanse staatsobligaties ter financiering van het enorme tekort van de federale overheid – het deert de risicomarkten allemaal nauwelijks.

D
e Amerikaanse dollar profiteerde zelfs van de grote short-positie op de markt, met een flinke rally ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers. De valuta uit opkomende markten hielden in het algemeen vrij goed stand toen de markten alsnog reageren op de grote sprong die de commodityprijzen tot nu toe in 2021 hebben gemaakt. De Braziliaanse real verdient een speciale vermelding als de sterkste belangrijke valuta van de week. De positie van de munt werd versterkt door de ‘hawkish’ uitspraken van de Braziliaanse centrale bank.

Deze week zal de aandacht zeker uitgaan naar de eerste bijeenkomst van de Europese Centrale Bank in 2021. Gezien de zware beveiliging van de inauguratieceremonie van Biden in de VS verwachten we niet dat het daarbij tot grote ongeregeldheden zal komen. Er staat niet veel op de economische agenda, dus waarschijnlijk zal de aandacht terugkeren naar de ontwikkeling van de aantallen COVID-besmettingen en de aantallen vaccinaties.

EUR

Belangrijke valuta in detail

EUR

Er waren vorige week weinig cijfers. De euro deed zijn recente stijging ten opzichte van de Amerikaanse dollar nog eens over. De aandacht verschuift nu naar de bijeenkomst van de ECB, die donderdag plaatsvindt. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, maar de mededelingen van voorzitter Lagarde zullen aandachtig worden bestudeerd. Twee onderwerpen zullen op de voorgrond staan: het effect van de verlengde lockdowns op de groeivooruitzichten voor het afgelopen kwartaal en dit kwartaal, en de scherpe stijging van de koers van de euro in diezelfde periode. Afgezien van de bijeenkomst van de ECB verschijnt dinsdag de belangrijkste vooruitkijkende publicatie van deze week: de ‘bank lending survey’, de kwartaalenquête van de ECB over de kredietverlening door banken.

GBP

Het Britse pond was een van de weinige belangrijke valuta die de week ten opzichte van de Amerikaanse dollar vlak wisten te eindigen, maar dat kwam vooral door een ‘bounce back’ na de uiterst zwakke prestatie in de week daarvoor. Men maakt zich voorlopig geen zorgen meer over brexit, maar heeft aandacht voor het tempo waarin gevaccineerd wordt. In het rijtje van belangrijke landen staat het VK wat dit betreft bovenaan. De meest recente economische cijfers uit het VK zijn beter dan verwacht, ondanks de harde lockdowns. Wij denken dat deze positieve verrassingen in het eerste kwartaal van 2021 zouden kunnen blijven bestaan, en houden wat deze koersniveaus van het pond betreft vast aan onze positieve bias.

USD

Na de aanhoudende stijgingen van de afgelopen weken stabiliseerden de rendementen op Amerikaans schatkistpapier zich, en vreemd genoeg gaf dit de dollar wat lucht. De rendementen op staatsobligaties eindigden de week over de hele curve lager, hoewel de Verenigde Staten binnen één week een enorm bedrag van $ 120 miljard aan staatsobligaties wisten te plaatsen. Dit is een teken van vertrouwen in de Amerikaanse overheidsinstellingen en de regering-Biden, ondanks de recente onrust. Andere cijfers geven tegenstrijdige signalen: uitkeringsaanvragen – zwak, industriële productie – sterk, inflatie – iets hoger dan verwacht. Wij denken dat de recente rebound van de Amerikaanse dollar nog wel wat speelruimte heeft, maar voor de lange termijn blijven we ‘bearish’ over de greenback.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL