Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Sell-off dollar gaat steeds sneller, deadline brexit nadert

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

7 December 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Het Amerikaanse Congres en president Trump lijken het bijna eens zijn over een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen, en beleggers gebruikten dit nieuws vorige week als excuus om de dollar in te ruilen tegen elke belangrijke valuta ter wereld.

O
ok het Britse pond werd gekocht, ondanks de naderende brexit-deadline en het zenuwslopende uitblijven van een akkoord. De valuta uit opkomende markten hadden een topweek. De Latijns-Amerikaanse valuta gingen aan kop, waarbij vooral de koers van de Braziliaanse real sterk steeg – met meer dan 4% ten opzichte van de greenback. Beleggers wilden profiteren van de relatief gezonde rendementen die buiten de ontwikkelde economieën nog te behalen zijn.

Europa zal deze week waarschijnlijk voor het meeste nieuws zorgen. Bij de brexit-onderhandelingen komt het weer eens op het allerlaatste moment aan. Er zijn nog twee obstakels: de visserijrechten en garanties voor een ‘gelijk speelveld’ voor de EU. Donderdag is er een belangrijke bijeenkomst van de ECB: de markten verwachten dat de stimuleringsmaatregelen voor de economie van de eurozone worden uitgebreid en verlengd. Wij denken dat de Amerikaanse inflatiecijfers, die donderdag worden gepubliceerd, nu belangrijker zijn dan normaal, omdat de marktverwachtingen ten aanzien van de toekomstige inflatie in de VS in de afgelopen weken duidelijk zijn gestegen.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Deze week belooft cruciaal te worden voor de gemeenschappelijke munt. Niet alleen komt donderdag de ECB bijeen, maar donderdag en vrijdag vindt ook een EU-top plaats. Er is veel ophef over een mogelijk veto van Hongarije en Polen – vanwege de voorwaarden rond de rechtsstatelijkheid – op het pakket begrotingswijzigingen dat in verband met de coronapandemie is voorgesteld, maar wij denken dat dit een zeer onwaarschijnlijke uitkomst is. Wat de bijeenkomst van de centrale bank gaat opleveren, is veel onzekerder [link naar het ECB-rapport]. Wij denken dat de ECB de markten wel eens zou kunnen verrassen met een ‘dovish’ houding. Door de aanhoudende rally van de euro is de rek nu uit de koers, en is er ruimte voor een significante ‘retracement’ (koerscorrectie) – als die verrassing er komt.

GBP

De brexit-onderhandelingen gingen in het weekend door. Bij alle rumoer en geruchten ziet het er op het moment van schrijven naar uit dat voortgang is geboekt ten aanzien van de visserijrechten voor de EU in Britse wateren, maar dat de garanties over een ‘gelijk speelveld’ voor de EU het grootste knelpunt blijven. Het Britse pond hield gezien deze impasse opvallend goed stand, wat erop wijst dat beleggers net als wij denken dat de gesprekken hoogstwaarschijnlijk een beperkt akkoord zullen opleveren. De belangrijkste cijfers van deze week verschijnen vrijdag: de groei van het bbp in het derde kwartaal. Toch zullen de markten dit retrospectieve nieuws waarschijnlijk negeren en zullen ze hun aandacht richten op het laatste nieuws over de onderhandelingen.

USD

De genadeloze uitverkoop van de dollar zette vorige week door. De zwakke arbeidsmarktcijfers deden de greenback geen goed. De non-farm payrolls van november waren veel slechter dan verwacht. De werkloosheid daalde weliswaar zoals verwacht (met 0,2% naar 6,7%), maar dat kwam vooral door een daling van de arbeidsmarktparticipatie – en zo’n daling van de werkloosheid is ongewenst. Het rapport was in lijn met de wekelijkse uitkeringsaanvragen van de afgelopen weken: het wijst erop dat het herstel van de arbeidsmarkt stagneert. Dit verhoogt wel weer de kans dat het Amerikaanse Congres een nieuw pakket stimuleringsmaatregelen aanneemt, maar de markten verwachten daar een zekere inflatoire werking van. Ze reageren op de hogere kans dat het pakket er komt – voorlopig – door dollars te verkopen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL