Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Dollar rallyt, markten nerveus over Amerikaanse verkiezingen en tweede golf corona

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

2 November 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

De koersen van risicoactiva doken vorige week omlaag. Beleggers zijn verontrust over de stijgende besmettingscijfers, de nieuwe lockdowns in de eurozone en de verwachte volatiliteit rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen, en zochten massaal veilige havens op.

O
veral ter wereld daalden de aandelenkoersen. Staatsobligaties presteerden wisselend: Duitse Bunds sloten vorige week hoger, maar Amerikaanse staatsobligaties lieten een verrassende daling zien. De Amerikaanse dollar rallyde ten opzichte van elke andere G10-valuta behalve de yen – typisch marktgedrag wanneer risico-aversie de markten overspoelt.

Uiteraard worden de Amerikaanse presidentsverkiezingen dinsdagavond veruit de belangrijkste risicogebeurtenis van de week. We herhalen onze verwachting dat Biden wint en er een kans van 50% is op een ‘blauwe golf’, waarbij de Democraten ook een meerderheid in de Amerikaanse Senaat krijgen. Dit zou slecht voor de dollar zijn, maar een zegen voor risicoactiva, en dan vooral voor aandelen. Er is deze week uitzonderlijk veel nieuws, want ook de novemberbijeenkomsten van de Federal Reserve en de Bank of England staan op de agenda.

US-Iran tensions ease as Trump foregoes military action

Belangrijke valuta in detail

EUR

In de eurozone waren de bbp-cijfers van het derde kwartaal aanzienlijk sterker dan verwacht, maar de markten negeerden deze positieve verrassing grotendeels. Men had alleen aandacht voor de verslechterende vooruitzichten: de oplopende aantallen covid-besmettingen en de nieuwe lockdowns in de meeste Europese landen. De ECB was duidelijk ‘dovish’ rond zijn novemberbijeenkomst, maar dat heeft weinig aan deze negatieve trend kunnen veranderen. Het is nu duidelijk dat – zoals wij al verwacht hadden – het monetaire beleid in december verder zal worden verruimd. De ‘Bank Lending Survey’ van de ECB (zijn kwartaalenquête over de kredietverlening door banken in het eurogebied) lijkt er duidelijk op te wijzen dat banken terughoudender worden met de kredietverlening aan huishoudens en bedrijven. Een overwinning van Biden kan de euro wat verlichting bieden, maar we verwachten dat de recente bandbreedtes van de koers EUR/USD blijven bestaan totdat er duidelijke tekenen zijn dat de tweede golf van de pandemie in de eurozone over zijn hoogtepunt heen is.

GBP

Het Britse pond wist vorige week ten opzichte van de euro een bescheiden winst te boeken, maar die wordt in de vroege Aziatische handel alweer tenietgedaan. Handelaren reageren abrupt op de corona-aanpak van Boris Johnson, die in het weekend een tweede – weliswaar minder strenge – lockdown aankondigde. Ook de novemberbijeenkomst van de Bank of England lijkt een belangrijke gebeurtenis te worden. We verwachten dat de beleidsmakers op de verslechterende economische cijfers en de nieuwe lockdown zullen reageren door het kwantitatieve verruimingsprogramma met 100 miljard pond uit te breiden. Deze beleidsverruiming zal een negatief effect op het Britse pond hebben, maar een overwinning van Biden in de VS kan dit deels compenseren. Toch zal het pond het op korte termijn waarschijnlijk moeilijk krijgen ten opzichte van de euro.

USD

Ook de cijfers over de Amerikaanse economie wijzen op herstel. De bbp-groei in het derde kwartaal kan misschien nog als achterhaalde indicator worden beschouwd, maar ook de detailhandelsverkopen, de consumentenbestedingen en de uitkeringsaanvragen bleken beter te zijn dan de markten hadden verwacht. Toch kregen al deze retrospectieve cijfers minder aandacht dan normaal, nu de verkiezingen opdoemen en vlak daarna de Federal Reserve bijeenkomt. We verwachten dat de novemberbijeenkomst van de Fed niet veel meer dan een kanttekening bij het verkiezingsdrama zal zijn. Het FOMC zal het beleid waarschijnlijk ongewijzigd laten en de vorige bijeenkomst grotendeels overdoen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL