Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Meer risicobereidheid, sell-off dollar

( Leestijd: 5 min. )

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

12 oktober 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Financial Risk Officer

Vorige week leefde in de VS de hoop op dat er een significant pakket aan budgettaire stimuleringsmaatregelen komt.

D
it leidde wereldwijd tot een opluchtingsrally van aandelen en bedrijfsobligaties. De meeste belangrijke valuta raakten meer in trek en wonnen terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De hoop op een sneller economisch herstel gaf veel commodity-valuta een voorsprong, terwijl de yen en het Britse pond achterbleven. Het pond heeft nu nog steeds moeite om stand te houden, want de markten maken zich zorgen over het verloop van de brexit-onderhandelingen. In de G10-landen staan de kortetermijnrentes overal op een dieptepunt en stijgt de druk op de politiek om de budgettaire stimuleringsmaatregelen te intensiveren. Hierdoor worden de rentecurves steiler, want de handel prijst alvast in dat overheden op grote schaal obligaties gaan uitgeven.

De voorsprong van de Democraten is in de peilingen groter geworden, wat betekent dat er minder kans is dat de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt betwist. Daarom zal de aandacht deze week waarschijnlijk naar de EU-top uitgaan, die Boris Johnson tot een soort deadline heeft uitgeroepen voor het bereiken van een brexit-akkoord. Vandaag zullen de inflatiecijfers uit de VS aandacht krijgen, omdat er divergentie is ontstaan tussen de Verenigde Staten, waar de inflatie zich hersteld heeft tot een niveau van voor de coronacrisis, en de eurozone, waar de inflatie nog steeds op een historisch dieptepunt staat.

Belangrijke valuta in detail

EUR

Door de toenemende risicobereidheid wist de euro zich vorige week behoorlijk te herstellen, maar er beginnen wel wat kortetermijnrisico’s voor de gemeenschappelijke munt te ontstaan. Ten eerste blijven de aantallen nieuwe besmettingen met het COVID-19-virus stijgen, en zijn deze sinds kort zelfs hoger dan de aantallen in de VS. Dit leidt tot gedeeltelijke lockdowns, die de economie belemmeren. Ten tweede maakten de notulen van de septemberbijeenkomst van de ECB duidelijk dat de instelling zich toen al zorgen maakte over deflatierisico’s, terwijl de inflatiecijfers van september – die nóg belabberder zijn – nog niet eens gepubliceerd waren. De kans dat de ECB zijn beleid in december nog verder verruimt, wordt steeds groter. Ten slotte zijn er nog steeds heel veel speculatieve long posities in de euro; een daling van de recordaantallen van eind augustus is nog nauwelijks te zien. Wij zien dus een aantal risico’s die in de komende weken voor een tijdelijke koersterugval van de gemeenschappelijke munt kunnen zorgen.

GBP

Handelaren in het Britse pond zijn volledig gericht op de deadline van 15 oktober, die Boris Johnson heeft gesteld voor de terugtrekking uit de brexit-onderhandelingen. Uiterlijk op die datum moet volgens hem een akkoord worden bereikt. Volgens ons is de kans groot dat de deadline wordt opgeschoven, want van beide kanten komen positieve geluiden over de voortgang die rond een beperkt akkoord wordt geboekt. Het werkgelegenheidsrapport van dinsdag zal waarschijnlijk overschaduwd worden door het spektakel van de onderhandelingen tussen de EU en het VK, die vlak voor de EU-top zullen plaatsvinden, maar het rapport is wel belangrijk, omdat het meer duidelijkheid zal geven over het effect van de tweede COVID-golf op de arbeidsmarkt.

USD

Deze week verschijnen weinig cijfers, dus de handel in de dollar zal waarschijnlijk door de politieke ontwikkelingen bepaald worden. Beleggers kijken uit naar de nieuwe peilingen, om te zien of die nog steeds op een duidelijke overwinning voor de Democraten wijzen. Als dat zo is, zal de uitkomst van de verkiezingen waarschijnlijk niet betwist worden en is het aannemelijker dat er in 2021 aanvullende budgettaire stimuleringsmaatregelen komen. Op kortere termijn verwachten we dat er vóór de verkiezingen een uitgavenpakket komt, als compromis. De markt prijst dit ook al steeds meer in. Voor de valuta uit opkomende markten zou dit zeker goed nieuws zijn, maar het effect hiervan op het valutapaar EUR/USD is lastiger te voorspellen.

🔊 Binnen 20 min. geupdate over wat er zich afspeelt op de financiële markten. Luister hier naar onze podcast: FX Talk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL