Onze afgelopen webinar gemist? "What to expect from the 2021 FX market?" Kijk het hier terug.

Markten maken ommezwaai, risico-aversie neemt toe na ‘dovish’ uitspraken Federal Reserve

( Leestijd: 5 min. )

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

15 June 2020

Auteur
Enrique Diaz-Alvarez

Chief Risk Officer

Vorige week was opeens alles anders. Overal ter wereld gingen aandelen in de uitverkoop, terwijl de koersen van staatsobligaties en ‘veilige havens’ zich herstelden.

D
e koersen van obligaties uit perifere landen van de eurozone bleven – ondanks de enorme risico-aversie overal – opvallend stabiel. Dit duidt erop dat de grootschalige aanpak van de crisis door de ECB lijkt te werken. Ook de euro profiteerde van deze koersontwikkelingen: de munt eindigde de week niet veel lager dan hij hem begonnen was. Bij de G10 moeten we de enorme volatiliteit van de handel in de Noorse kroon noemen, die zeer heftig reageert op koersfluctuaties vanwege de dunne liquiditeit. De meeste valuta uit opkomende markten beleefden een sell-off. De Latijns-Amerikaanse valuta waren de grootste verliezers, terwijl de valuta van de landen rond de Grote Oceaan de week vrijwel ongewijzigd wisten af te sluiten.

Deze week verschijnen niet veel cijfers. Donderdag komt de Bank of England bijeen. We zullen ook goed op de aantallen nieuwe besmettingen in de VS letten, want in staten als Californië, Texas en Florida lijken de aantallen weer te stijgen.

Will the Fed hold rates despite coronavirus fears?

 

Belangrijke valuta in de detail

 

EUR

Vorige week werden in Europa niet veel cijfers gepubliceerd, en ook deze week blijft het stil. De inflatiecijfers van woensdag zouden inzicht moeten geven in de schade die de aanbodkant van de economie door de lockdown ten opzichte van de vraagkant heeft opgelopen. Afgezien hiervan, en van de mogelijkheid dat er bij de brexit-gesprekken voortgang wordt geboekt, verwachten we dat de handel in de gemeenschappelijke munt vooral door gebeurtenissen elders zal worden bepaald.

GBP

De bbp-cijfers van april geven een heel somber beeld van de toestand van de Britse economie op het dieptepunt van de lockdown. Er was die maand een nog nooit eerder vertoonde economische krimp van 20,4%, waarbij de cijfers voor de industrie en de bouwsector boven de 40% lagen. De markten keken door deze al wat verouderde cijfers heen en concentreerden zich op actuelere, positievere signalen over de economie. Het Brits pond hield vrij goed stand in een week die in het teken stond van sell-offs van risicoactiva.

Nu volgt een drukke week voor het pond, want behalve de topbijeenkomst tussen Boris Johnson en de EU over de brexit staat voor donderdag ook een bijeenkomst van de Bank of England op de agenda. Wij zien een goede kans dat de Bank of England zijn opkoopprogramma voor obligaties uitbreidt. De markten zetten zich schrap voor een toezegging van nog eens £ 100 miljard aan activa-aankopen. Dit is grotendeels al ingeprijsd. We denken dan ook dat eventuele ‘dovish’ uitspraken van de bank – die de mogelijkheid dat de rentes negatief worden een stap dichterbij brengen – de koers van het pond zouden kunnen drukken.

USD

Vorige week vond de junibijeenkomst van de Federal Reserve plaats. De boodschap was duidelijk ‘dovish’: men wil de markten vertrouwen geven door te benadrukken dat de rentes de komende jaren echt niet zullen stijgen en dat de Fed bereid is de monetaire versoepeling heel ver door te voeren. Deze boodschap viel samen met verontrustende besmettingsaantallen in een aantal Amerikaanse staten. De combinatie zorgde ervoor dat de dollar niet zo sterk van zijn status als veilige haven kon profiteren als aan het begin van de sell-off op de aandelenmarkt woensdagavond. Deze week verschijnen de cijfers over de detailhandelsverkopen en de industriële productie in mei. Die zouden een duidelijker beeld moeten geven van de mate van herstel in mei. Het actueelste gegevenspunt vormen in deze crisistijd nog steeds de wekelijkse en doorlopende uitkeringsaanvragen, die op donderdag bekend worden gemaakt.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL