Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Oliemarkt stort in, olievaluta aangeslagen

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

28 april 2020

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Vergeleken met de bewegingen in de afgelopen weken bleven de koersen van de meeste belangrijke valuta vorige week binnen vrij smalle bandbreedtes.

D
e belangrijkste uitzondering vormden de valuta van de olie-exporterende landen, zoals de Noorse kroon en de Mexicaanse en de Colombiaanse peso. De chaos op de oliemarkten leidde tot een sterke daling van de olieprijzen, en daardoor daalden ook de koersen van deze munten scherp. Intussen profiteerde de dollar van de algehele somberheid rond risicoactiva: de munt boekte ten opzichte van de meeste van zijn tegenhangers een koersstijging.

Deze week zullen de valutahandelaren hun aandacht vooral op de centrale banken richten. De Federal Reserve komt woensdag bijeen en de ECB donderdag. Van de Fed verwachten we niet veel nieuws, want die was tot nu toe al heel actief en heeft al diverse groots opgezette stimulerings- en steunprogramma’s aangekondigd. Van de ECB verwachten we dat de omvang van bestaande programma’s, en dan met name van het opkoopprogramma PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), dat meteen bij het begin van de crisis werd aangekondigd, zodanig wordt vergroot dat het programma in ieder geval tot het einde van 2020 de verwachte uitgifte van perifere staatsobligaties volledig kan opvangen.

Belangrijke valuta in de detail

 

EUR

De markten leken wat teleurgesteld over het hulppakket van de EU voor de landen die het hardst door de pandemie zijn getroffen. Wij zien dat positiever: met de € 540 miljard die vorige week is afgesproken én het bestaande arsenaal aan instrumenten – vooral het € 750 miljard zware PEPP-programma van de ECB – is voldoende in stelling gebracht. De lidstaten zouden nu in staat moeten zijn om de begrotingstekorten aan te gaan die nodig zijn om op de crisis te reageren en ervan te herstellen. Het lijkt ons waarschijnlijk dat de ECB donderdag aankondigt dat het PEPP in omvang wordt vergroot. Dit zou de boodschap er bij de markten in moeten hameren en zou de koers van de euro in de komende weken moeten ondersteunen.

GBP

De cijfers uit het VK waren – zoals verwacht – vreselijk. De aantallen aanvragen van werkloosheidsuitkeringen in maart vormden de uitzondering, maar deze cijfers werden volledig genegeerd omdat de ontslaggolf van eind maart er nog niet in verwerkt is. De angst voor een harde brexit stak de kop weer op, en dat was niet goed voor het Britse pond: de munt leverde de op één na slechtste prestatie van de G10-valuta. Deze week komen er niet veel cijfers uit het VK; we denken daarom dat de handel in het pond zich vooral door het nieuws uit het buitenland zal laten leiden.

USD

De Amerikaanse dollar houdt ondanks de aanhoudende stroom catastrofale economische cijfers tot nu toe vrij goed stand. Het aantal aanvragen van werkloosheidsuitkeringen dat vorige week bekend werd gemaakt maakte duidelijk dat er nog eens 4,4 miljoen banen verloren zijn gegaan. Dit bevestigt onze visie dat de schade die de gedwongen stillegging van de economie aanricht, door de losse arbeidsverhoudingen in de VS wordt gemaximaliseerd. De kans is groot dat het werkloosheidspercentage in de VS inmiddels tot bijna 20% is opgelopen, en dat het banenverlies dus sneller gaat dan elders. De Federal Reserve heeft al economische steunprogramma’s van voldoende omvang in het leven geroepen; we verwachten van de bijeenkomst van het FOMC aanstaande woensdag daarom betrekkelijk weinig nieuws.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten. Wij helpen u graag.

DEEL