Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Fraud Awareness Week 2019

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

15 november 2019

Auteur
Sophie Scheltema

Deze week is het internationale ‘Fraud Awareness Week’ en wij willen daarom dit moment aangrijpen om onze klanten hier extra over te informeren.

A
ls onderneming kunt u te maken krijgen met uiteenlopende vormen van fraude. In 2018 zijn er door het bedrijfsleven bijna 7.000 fraudemeldingen gedaan bij de landelijke Fraudehelpdesk. Volgens MKB Nederland is er jaarlijks circa 4 miljard euro schade door fraude, wat neerkomt op €10 miljoen per dag. Het digitale tijdperk biedt online fraudeurs talloze nieuwe en slimme manieren om personen en bedrijven te frauderen. Hieronder geven wij een aantal inzichten in hoe fraudeurs opereren en hoe u uzelf en uw organisatie hier goed tegen kunt beschermen.

Hoe fraudeurs online opereren

Fraudeurs zijn continu op zoek naar nieuwe manieren online fraude te plegen en hun methodes te verfijnen, door middel van technieken zoals Phishing, Spoofing en Social Engineering. Dit doen zij gebruik makend van online omgevingen zoals het ‘Dark Web’ – een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor zoekmachines. Het Dark Web fungeert ook als een marktplaats voor fraudeurs om data te verhandelen, fraudetechnieken te delen, welke tools zij hiervoor gebruiken, enzovoorts.

Fraude preventie

Vertrouw geen vreemden: fraudeurs doen zich vaak voor als iemand met een betrouwbaar beroep, zoals een politieagent, iemand die collecteert voor een stichting of een bankmedewerker. Deze personen zullen vrijwel nooit om gevoelige informatie vragen zoals uw wachtwoord. Mochten zij dit toch doen, dan moet u dit nooit zomaar toevertrouwen maar eerst goed nagaan aan wie u daadwerkelijk uw gegeven verstrekt.

Houd uw technologie geupdate: Oplichters maken gebruik van websites en e-mails met hierop kwaadaardige code die virussen bevatten om op die manier een poging te doen om uw vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Door de laatste anti-virus software te downloaden en de nieuwste versie van uw software te gebruiken voorkomt u dat uw computer gevoeliger is voor degelijke online fraudeurs.

Geld overboeken: een legitieme organisatie zal u nooit uit het niets vragen om uw wachtwoord of om geld over te boeken naar een ander account. Geef alleen uw persoonlijke financiële informatie aan een dienstverlener die u hier toegang toe hebt gegeven, die u vertrouwt en waarvan u verwacht dat zij contact met u opnemen.

Vooruitbetalen: fraudeurs willen uw geld graag snel ontvangen zodat zij er ook snel mee vandoor kunnen gaan. De beste manier waarop zij dit kunnen doen is door u te vragen om vooraf te betalen. Als iemand overkomt als iemand die heel snel betaald moet worden, moet u nog eens goed nagaan of u met een legitieme organisatie te maken heeft.

Wachtwoorden: het veiligste is om voor ieder online systeem een ander wachtwoord te gebruiken. Wanneer u voor ieder systeem hetzelfde wachtwoord gebruikt betekent dit dat wanneer fraudeurs uw account kraken zij ook gemakkelijk toegang hebben tot al uw andere accounts. Als u het lastig vindt om wachtwoorden te onthouden dan kunt u ook gebruik maken van tools zoals LastPass, waarin u binnen een veilige omgeving uw wachtwoorden kunt beheren.

Ongevraagde emails: klik altijd alleen op links en open alleen bijlagen van afzenders die u vertrouwt.

Veilig Wifi-netwerk: controleer of het Wifi netwerk dat u gebruikt veilig is, in het bijzonder wanneer u financiële transacties uitvoert.

Wat moet u doen wanneer u te maken heeft met fraude?

Rapporteer dit bij de Fraude Helpdesk
Neem contact met ons op via [email protected]

DEEL