Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Trump trekt dreiging invoerheffingen voor Mexico in: herstel dollarkoers, peso leeft op

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

17 juni 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De Mexicaanse peso was vorige week de grote winnaar. Dat was geen verrassing, want na vage toezeggingen vanuit Mexico over samenwerking langs de grens met de VS had Trump zijn dreiging om Mexico invoerheffingen op te leggen ingetrokken.

O
ok de dollar deed het goed: de markten haalden opgelucht adem toen de retoriek en de dreigingen rond de wereldhandel even wat afgezwakt leken te zijn. Bij gebrek aan belangrijk nieuws en bijeenkomsten van centrale banken was dat vorige week voldoende om de dollar bovenaan de lijst van G10-valuta’s te krijgen.

Alle ogen richten zich nu op de bijeenkomst van de Fed, die woensdag plaatsvindt. Er worden geen wijzigingen in de beleidsrente verwacht, maar de markten zullen uit elk woord van het FOMC proberen op te maken hoe groot de kans op renteverlagingen is en hoe groot die eventuele renteverlagingen zullen zijn.

Belangrijke valuta in de detail

EUR

De enige belangrijke informatie uit de eurozone was vorige week het zwakke cijfer van de industriële productie. Die is – na de daling van 0,4% in maart – in april nog eens met 0,5% gedaald. Dit zijn volatiele cijfers waarbij de kans op bijstelling groot is, maar enig herstel van de Europese industriesector is nog niet in zicht. Ook deze week komen weinig cijfers uit, maar de ECB houdt wel een belangrijke conferentie over centraal bankieren in Sintra, Portugal. We verwachten dat de ECB zijn visie op de toekomstige beleidskoers daar nader zal toelichten.

GBP

De cijfers die vorige week uit het VK kwamen, gaven een wisselend beeld. De groei van het BBP en de industriële output van april waren zwak, maar dit werd gecompenseerd door de stevige banengroei en de stabiele loongroei. Toch deed dit er allemaal weinig toe, want de markten hielden zich bezig met het gevecht om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij en de gevolgen daarvan voor de brexit-onderhandelingen. De markten prijzen in dat Boris Johnson vrijwel zeker gaat winnen, dus deze week zal de aandacht waarschijnlijk uitgaan naar de junibijeenkomst van de Bank of England. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, maar de meeste economen verwachten wél dat het MPC de economische vooruitzichten negatiever zal inschatten. Als dit niet gebeurt, zou de ‘cable’ (het valutapaar GBP/USD) op korte termijn wel eens richting de 1,30 kunnen rallyen.

USD

Nu de invoerheffingen voor Mexico oud nieuws zijn, brengt Trump zijn tijd door met twitteren dat de Fed de rentes moet verlagen. Woensdag zullen we bij de bijeenkomst van de Federal Reserve zien in hoeverre het FOMC de politieke druk om de rentes te verlagen kan weerstaan. Er worden geen directe beleidswijzigingen verwacht. Wel zal iedereen proberen te ontdekken wat de Fed voor toekomstige bijeenkomsten suggereert. Wij denken dat de markten, die tot eind 2019 drie volledige renteverlagingen inprijzen, te hard van stapel lopen. Ze zouden wel eens negatief verrast zouden kunnen worden als de mededelingen van de Fed minder dovish zijn dan verwacht. We zijn benieuwd hoe ver de rally van de dollar op korte termijn zal gaan als we gelijk krijgen.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL