Ebury kondigt met trots aan dat het nu de Official Fintech Partner van PSV is! ⚽

Markten op hun kop door dreiging invoerheffingen Trump, veilige havens profiteren

  • Terug naar alle blogs
  • Ebury in het nieuws
    Ebury Updates
    Persberichten
    Product Updates
    Speciale rapporten
    Trade Finance
    Valuta-updates
    Video's
  • Latest

7 mei 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Deze week zou het heel stil geweest zijn op de FX-markten, als Trump niet getwitterd had dat hij Chinese goederen al vanaf vrijdag nieuwe invoerheffingen wil opleggen. Het Britse pond wist de vorige week behaalde winst vast te houden.

D
e munt profiteerde van behoorlijk goed economisch nieuws en tekenen van voortgang bij de gesprekken tussen Labour en de Conservatieven over een brexit-akkoord. De Japanese yen hield een flinke rally op de Londense valutamarkt, waar vanwege de aankomende feestdag weinig werd gehandeld, en de valuta’s van de grote opkomende markten gingen alle in de uitverkoop door de algehele vlucht uit risico.

Het zou eigenlijk een saaie week worden, maar het nieuws wordt nu beheerst door de dreiging van extra invoerheffingen. Wij denken dat de centrale banken van zowel Nieuw-Zeeland als Australië deze week ‘on hold’ zullen blijven, wat betekent dat de verwachte renteverlaging uitblijft en hun respectievelijke valuta’s tegenover de Amerikaanse dollar ondersteund worden.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De belangrijkste cijfers voor de eurozone waren positieve verrassingen; de vrees voor een aankomende recessie zou hierdoor moeten verdwijnen. Het BBP steeg met 1,6% op jaarbasis, de economie blijft in hoog tempo banen creëren en de kerninflatie herstelde naar 1,2%. De zwakke enquêtes moeten het steeds duidelijker afleggen tegen de sterke economische cijfers. De koers van de euro liet slechts een bescheiden rally zien, maar het feit dat deze koers nog steeds hoger ligt dan vorige week, zelfs na het nieuws over de invoerheffingen voor China, is een goed teken. We blijven verwachten dat de gemeenschappelijke munt in de komende weken terugrallyt naar de 1,15.

GBP

De Bank of England was vrij hawkish, de PMI-conjunctuurenquêtes waren sterk en Theresa May zou bereid zijn om concessies aan Labour te doen, in de hoop een akkoord over de brexit te bereiken. De koers van het Britse pond schoot hierdoor omhoog en ging bij de belangrijke valuta’s aan kop. De munt wist deze winst ook te behouden, zelfs na de laatste uitbarsting van Trump, maar vrijdag volgt een vuurproef: de BBP-cijfers van het eerste kwartaal. Na de reeks positieve verrassingen van de afgelopen tijd is het aannemelijk dat deze goed zullen zijn, en dat zou de rally van het pond moeten ondersteunen.

USD

Het was een drukke week in de VS, waarin de Federal Reserve minder dovish was dan verwacht en een banenrapport verscheen dat bescheiden stijgingen van de reële lonen liet zien. Met andere woorden: niets nieuws onder de zon, noch wat het beleid van de Federal Reserve betreft, noch over het gestage, maar nog niet echt overweldigende tempo van economische groei. Normaal gesproken zou dit goed nieuws voor de dollar zijn, maar een rally van de greenback ten opzichte van de meeste G10-valuta’s bleef uit. De munt rallyde wel ten opzichte van valuta’s van grote opkomende markten, maar dat gebeurde pas nadat zondagnacht het nieuws over de invoerheffingen bekend was geworden. Wij houden u deze week op de hoogte van de ontwikkelingen rond de handel met China.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL