Dollar stijgt over de hele linie na sterke economische cijfers

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

29 April 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De cijfers voor economische groei en de huizenmarkt van de VS waren hoger dan verwacht, waardoor de dollar in waarde is gestegen ten opzichte van elke valuta ter wereld, behalve de Japanse yen.

D
e positie van de dollar ten opzichte van de euro werd geholpen door teleurstellende betrouwbaarheidscijfers uit Duitsland, hoewel er een kloof aan het ontstaan is in de eurozone tussen zwakke deelnamecijfers aan enquêtes en sterkere, daadwerkelijk economische cijfers. Valuta van opkomende markten hebben een moeilijke week gehad. De Koreaanse won en de Colombiaanse peso hadden een prominente positie in het slechte economische nieuws, gevolgd door een fikse daling in olieprijzen.

Volgende week staat er meer op het programma dan normaal. In de eurozone worden maandag de BBP-cijfers van het eerste kwartaal gepubliceerd en op vrijdag het flash-inflatiepercentage. De Federal Reserve komt op woensdag bij elkaar, waarna op vrijdag het payroll report van de VS wordt uitgebracht. Ten slotte houdt de Bank of England donderdag een vergadering, wat betekent dat er volgende week iedere dag, behalve op dinsdag, iets plaatsvindt dat de markten in beweging brengt.

GBP

Nu de brexit-onderhandelingen zijn verplaatst naar de zomer, volgt het pond de bewegingen van de euro ten opzichte van andere valuta bijna op de voet. Vorige week waren secundaire cijfers zoals retail sales overwegend hoog. De vergadering van de Bank of England van deze week voegt waarschijnlijk niets toe aan de situatie, aangezien het MPC het beleid en de prognoses in de hand heeft. Op de korte termijn wordt verwacht dat de ontwikkeling van het pond gelijk blijft lopen met die van de euro.

EUR

In de eurozone is een tweedeling aan het ontstaan tussen zwakke deelnamecijfers aan enquêtes (PMI uit de ISO van vorige week) en sterke economische cijfers, zoals uit industriële productie. De lage verwachtingen voor zowel de BBP-cijfers van het eerste kwartaal en de flash-inflatie zouden voor een verrassende groei kunnen zorgen, waarop de euro vervolgens positief kan reageren. De enorme, korte positionering van de gemeenschappelijke munt die zichtbaar is op de markt kan de euro een nieuwe boost geven.

USD

De groei in het eerste kwartaal is positiever uitgevallen dan gedacht, hoewel een tijdelijke boost vanuit een voorraadopbouw ongeveer de helft van het verschil tussen de consensuscijfers en de daadwerkelijke cijfers verklaarde.

Deze week wordt het druk. De Federal Reserve houdt woensdag een vergadering. Er worden geen wijzigingen in beleidsvoering verwacht en we denken dat het statement heel steriel zal zijn en weinig prijsgeeft over wat er zich bij de Federal Reserve afspeelt. Het payroll report dat vrijdag wordt gepubliceerd zal uitsluitsel geven over of de groei in lonen aanhoudt.

DEEL