Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Britse pond piekt opnieuw na uitsluiten harde brexit door parlement

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

18 March 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Vorige week werden de FX-markten opnieuw bepaald door de Britse politiek. Zoals we al verwacht hadden, wees het parlement vorige week het akkoord met de EU weer met een grote meerderheid af. Vervolgens wees men ook een brexit zonder akkoord af en werd het opschuiven van de deadline van 29 maart gesteund.

D
oor het optimisme dat het worstcasescenario nu van de baan is, steeg cable naar zijn hoogste niveaus sinds juli vorig jaar. Europese valuta’s vierden het feestje met het pond mee. Er volgde een wereldwijde rally in risicovolle activa, waardoor alle G10-valuta’s in trek waren, behalve de traditionele veilige havens, de Japanese yen en de Zwitserse frank.

Woensdag heeft de Federal Reserve zijn bijeenkomst van maart, wat de aandacht van de handelaren terug zal brengen naar het monetaire beleid. Maar ook de Britse politiek zal de markten blijven bewegen, want dinsdag biedt Theresa May haar deal met de EU voor een derde stemming aan het parlement aan. Tenslotte zal de publicatie van de flash PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit ons vrijdag belangrijk inzicht geven in hoe de economie er daar werkelijk aan toe is.

Belangrijke valuta in detail

EUR


De industriële productiecijfers voor de maand januari in de eurozone waren vorige week in het algemeen een opwaartse verrassing. Het valt ons op dat ondanks het sombere commentaar op de economie van de eurozone de toon van de daadwerkelijke economische publicaties in de afgelopen weken duidelijk beter is geworden. Vrijdag zullen we zien of ons positieve beeld gerechtvaardigd is, want dan verschijnen de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit. We verwachten een opwaartse verrassing, vooral bij de industriecijfers. Dit zou wel eens een bescheiden rally van de euro in gang kunnen zetten, terug naar het midden van zijn bandbreedte van de afgelopen paar maanden, rond 1,15.

GBP


Het is brexit wat de klok slaat. De drie belangrijke stemmingen verliepen vorige week zoals we verwacht hadden: een ‘nee’ voor May’s deal, een ‘nee’ voor een brexit zonder akkoord en een ‘ja’ voor termijnverlenging. Theresa May probeert het nu dinsdag voor een derde keer. Wij verwachten dat het verschil kleiner zal zijn dan vorige week, maar dat het voorstel toch afgewezen zal worden, omdat het tekort aan steun te groot is om te overbruggen. Maar als wij het mis hebben en het akkoord wordt aangenomen, dan kunnen we bovenop de stijging van vorige week nog eens een aanzienlijke rally van het Britse pond verwachten. De aandacht zal nu uitgaan naar de EU-top die in het weekend plaatsvindt: daarin zal naar verwachting het verzoek om formeel uitstel van de deadline van 29 maart behandeld worden. Hoe verder de deadline wordt opgeschoven, des te verder zal het pond rallyen, denken wij, omdat de markten de mogelijkheid van een tweede referendum zullen gaan inprijzen.

USD


Deze week zal uiteraard de belangrijke bijeenkomst van de Federal Reserve, die dinsdag en woensdag plaatsvindt, centraal staan (lees hier onze preview). Er wordt géén aanpassing van de renteniveaus verwacht. Wel wordt verwacht dat de Fed zal aankondigen dat hij de aflopende obligaties op zijn balans zal herinvesteren, wat een gematigd stimulerend besluit is. De ‘dot plot’, die de eigen verwachtingen van de FOMC-leden over het toekomstige verloop van de rentes laat zien, zal de doorslag geven. Wij verwachten dat daaruit zal blijken dat het mediane commissielid in 2019 geen renteverhogingen verwacht, een iets meer dovsih resultaat dan door de meeste marktstrategen wordt ingeprijsd. Daarom denken we dat het het waarschijnlijkst is dat de koers van de dollar hier volgende week per saldo onder zal lijden.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL