Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Angst voor brexit zonder akkoord daalt: rally Britse pond

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

4 March 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De valutabewegingen waren vorige week wisselend. De enige duidelijke lijn die te ontdekken viel was een voortzetting van de ‘relief rally’ van het Britse pond. Premier May kondigde aan dat ze het parlement wil laten stemmen over de vraag of, als haar akkoord op 12 maart weer wordt afgewezen, gevraagd moet worden om de deadline van 29 maart op te schuiven.

D
e kans op een brexit zonder akkoord lijkt nu minimaal, en de koers van het Britse pond reageerde hierop door een stijging van nog eens 2% ten opzichte van de dollar neer te zetten. De meeste andere G10-valuta’s blijven binnen hun bandbreedtes.

Deze week doemt donderdag de ECB-bijeenkomst van maart op. Vrijdag zal het Amerikaanse payroll report van februari waarschijnlijk ook voor wat volatiliteit zorgen. En zoals altijd zal het onvoorspelbare politieke nieuws over de handelsgesprekken tussen de VS en China en over de brexit-onderhandelingen de handelaren scherp houden.

Belangrijke valuta in detail

EUR


De daling van de kerninflatie in de eurozone naar 1,0% en de recente teleurstelling over de economische cijfers ziet de ECB zeker niet graag. De mate waarin de centrale bank donderdag bij de bijeenkomst van maart zijn ramingen van de groei en de inflatie neerwaarts bijstelt, zal doorslaggevend zijn voor de gemeenschappelijke munt. Wel moeten we hierbij opmerken dat de markten nu al een aanzienlijke dovish omslag inprijzen, en dat het verschil met de eenjarige niveaus in de VS rond het laagste punt van het jaar zweeft, doordat in de VS een vergelijkbare omslag heeft plaatsgevonden. Daarom zouden wij meer aandacht willen besteden aan de macro-economische cijfers zoals de Duitse, Franse en Italiaanse industriecijfers, om zekerheid te krijgen over de vraag of de recente zwakte cyclisch is of aan eenmalige factoren toegeschreven kan worden.

GBP


Hoewel de macro-economische cijfers die vorige week in het VK verschenen zonder meer slecht waren, blijven de FX-markten uitsluitend gefocust op de brexit en de waarschijnlijkheid van een ‘no-deal’-uitkomst. Het is onwaarschijnlijk geworden dat dit gaat gebeuren nu May ermee ingestemd heeft dat het parlement, als haar akkoord op 12 maart wordt afgewezen, over deze vraag mag stemmen. De stand bij de bookmakers is nu één op zes voor een ‘no-deal’ brexit. Dat is een daling van 35% ten opzichte van nog maar een paar weken geleden. Het pond reageerde hier uiteraard goed op, hoewel de rally naar ons idee waarschijnlijk wel tot stilstand zal komen totdat er meer nieuws is, of totdat de stemming in maart plaatsvindt.

Volgende week verschijnen op dinsdag de PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit in de dienstverlening, maar we blijven verwachten dat de koers van het pond vooral bepaald zal worden door het nieuws over de brexit.

USD


De publicatie van het ‘beige boek’ van de Fed en een aantal toespraken van Fed-medewerkers aanstaande woensdag zullen samen met de vrijgave van het payroll report aanstaande vrijdag deze week de belangrijkste cijfers zijn. Maar wat nog belangrijker is: op het moment van schrijven doen geruchten de ronde dat er een akkoord over invoerrechten zit aan te komen tussen de VS en China. Als dit bevestigd wordt dan valt in de huidige omgeving van lage Amerikaanse rentes en stabiele groei de dreiging van wereldwijde handelsoorlogen weg en wordt vooral voor valuta’s van opkomende markten een sterkere positie mogelijk.

Meer weten over de valutamarkt en hoe u uw valutarisico kunt beperken?

Neem vrijblijvend contact op met een van onze valutaspecialisten

DEEL