Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Britse pond leeft op terwijl markten zachtere brexit inprijzen

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

21 January 2019

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

De enorme nederlaag van Theresa May bij de stemming over de terugtrekkingsovereenkomst gaf het pond vreemd genoeg een impuls: de munt eindigde de week bovenaan de G10-ranglijsten. Een reeks zwakke economische cijfers uit China en de eurozone was positief voor de dollar. In de VS werd door de shutdown van de overheid weinig macro-economisch nieuws gepubliceerd.

D
eze week zal de aandacht van de markt verschuiven naar de ECB en in mindere mate naar de Bank of Japan. Bij de januari-bijeenkomst van de eerste zal van belang zijn in hoeverre de Raad de recente economische zwakte in de eurozone onderkent. De Chinese BBP-cijfers, die maandag verschijnen, zijn belangrijk om in te kunnen schatten welke impact de handelsoorlog tot nu toe heeft.

Belangrijke valuta in detail

EUR

De Duitse economie blijkt in heel 2018 met 1,5% te zijn gegroeid. Dit betekent dat de groei in het vierde kwartaal bijna zeker positief was, maar dan ook nét. ECB-voorzitter Draghi onderkende de recente zwakte wel. Dit betekent dat bij de ECB-bijeenkomst van aanstaande donderdag de inschatting van de economie verder naar beneden zal worden bijgesteld, en wij denken dat daarmee renteverhogingen in 2019 in feite uitgesloten zijn. Gezien dit negatieve nieuws is het knap dat de euro tot nu toe zijn niveau van 1,13 ten opzichte van de Amerikaanse dollar vast heeft weten te houden.

GBP

De Britse regering leed bij de parlementaire stemming de grootste nederlaag in de Britse geschiedenis: de terugtrekkingsovereenkomst van premier May werd met een verschil van 230 stemmen verworpen. De markten reageerden hierop met een koersstijging van het Britse pond. De redenering lijkt als volgt. Een brexit zonder akkoord is een heel onwaarschijnlijk scenario, en daarom betekent de omvang van de afwijzing dat een aanzienlijk zachtere brexit, die deels door de Labour-partij gesteund kan worden, de enige deal is die nu nog door het parlement zou kunnen komen. We zijn het niet oneens met deze inschatting, en blijven denken dat er in de komende maanden nog meer ruimte is voor een appreciatie van het pond.

USD

In de VS werden vorige week alleen secundaire cijfers gepubliceerd, wat gedeeltelijk door de shutdown van de federale overheid kwam. Deze week zal het niet veel anders zijn. De markten moeten hun aanwijzingen daarom uit de mededelingen van de Federal Reserve halen, en die zijn in het nieuwe jaar duidelijk dovish geworden. Deze abrupte verandering van toon betekent dat we de ‘dot plot’ van verwachte rentetarieven, die in december bekend wordt gemaakt, al niet meer nodig hebben. Tenzij de inflatie plotseling omhoog schiet, komt er in 2019 waarschijnlijk slechts één of helemaal geen renteverhoging. Dit zouden hele gunstige omstandigheden moeten zijn voor valuta’s van opkomende markten in het algemeen, en de meeste daarvan leven in 2019 tot nu toe al vrij sterk op.

DEEL