Altijd binnen 20 min. op de hoogte van het laatste financiële nieuws - luister hier naar FX Talk.

Dollar daalt sterk in waarde door felle rally’s valuta’s opkomende markten; brexit-problemen drukken zwaar op pond

 • Terug naar alle blogs
 • Ebury in het nieuws
  Ebury Updates
  Persberichten
  Product Updates
  Speciale rapporten
  Trade Finance
  Valuta-updates
  Video's
 • Latest

24 September 2018

Auteur
Enrique Díaz-Álvarez

Chief Risk Officer at Ebury. Committed to mitigating FX risk through tailored strategies, detailed market insight, and FXFC forecasting for Bloomberg.

Door een breed gedragen rally van risicovolle activa kregen veilige-havenvaluta’s, waaronder met name de dollar, vorige week klappen. Er waren scherpe rebounds van valuta’s van opkomende markten en van de G10-valuta’s die eerder sterk te lijden hadden gehad.

H
ierdoor presteerde de dollar ondermaats tegenover elk van zijn belangrijkste tegenhangers, met uitzondering van de Japanse yen. Toch kon het Britse pond niet profiteren van de zwakte van de dollar. Het nieuws dat de brexit-onderhandelingen vastgelopen waren op de afwijzing van het ‘Chequers-plan’ door de EU raakte het pond vrijdag hard: binnen enkele uren leverde de munt zijn volledige weekwinst in.

Het is nu de vierde week waarin de koers van de dollar daalt. Is dit gewoon tijdelijke zwakte, of zou deze trend zich doorzetten? Dit laatste is aannemelijk als de trend veroorzaakt wordt door de convergentie van het monetaire beleid in de G10-landen. Steeds meer centrale banken beginnen het voorbeeld van de Federal Reserve te volgen en scherpen hun standpunt langzaam aan. De bijeenkomst van de Federal Reserve deze week, inclusief persconferentie en prognoses, zal essentiële informatie opleveren om deze vraag te beantwoorden. Ook zullen pond-handelaren de politieke ontwikkelingen rond de brexit – na het trieste nieuws en optreden van vorige week – nauwlettend in de gaten houden.

BELANGRIJKE VALUTA IN DETAIL

EUR

Het was een stille week met weinig nieuws uit de eurozone. Daardoor werd de handel in de euro vooral bepaald door nieuws van elders. De koers van de munt deed netjes mee met de algemene rally ten opzichte van de Amerikaanse dollar, maar leverde een deel van de winst weer in als reactie op het slechte nieuws over de brexit, dat vrijdag kwam.

Wij richten ons steeds meer op de inflatie, die bepalend zal zijn voor een toekomstige aanscherping van het beleid door de ECB – en daarmee voor de toekomstige richting van de cross rate EUR/USD. Deze week verschijnen de voorlopige inflatiecijfers van september. Om het vooruitzicht dat de rente vanaf het derde kwartaal van 2019 wordt verhoogd te kunnen handhaven, moet er een duidelijke opwaartse trend komen in de kerninflatie in de eurozone. De prognoses voor het cijfer van deze week, dat vrijdag bekend wordt gemaakt, zijn bescheiden: 1%. Zelfs een kleine opwaartse verrassing zou al een positief effect hebben op de koers van de gemeenschappelijke munt.

GBP

Het Britse pond beleefde een van zijn volatielste weken van het jaar. Een opwaartse verrassing bij de inflatiecijfers bracht de verwachtingen ten aanzien van renteverhogingen door de Bank of England dichterbij en bood het pond steun. Maar het nieuws dat de EU het zogenaamde ‘Checkers-plan’ van premier May botweg afgewezen had en dat de brexit-onderhandelingen dreigen te mislukken, kwam hard aan bij de markten: het pond beleefde zijn slechtste dag sinds de crash na het referendum.

Verder wordt er geen nieuws verwacht uit het VK, dus we denken dat de handel in het pond weer bepaald zal worden door geruchten en nieuws rond de brexit-onderhandelingen.

USD

De bijeenkomst van de Federal Reserve deze week lijkt extra belangrijk te worden. Hoewel iedereen een verdere verhoging van de daggeldrente verwacht, is er nog veel onzekerheid over de mededelingen van de Fed. Het lijkt erop dat de markten een aanzienlijke opwaartse bijstelling van de groei- en inflatieprognoses van de Fed verwachten, en misschien ook van de toekomstige rentes in de beroemde ‘dot plot’. Ondanks dat daalt de koers van de dollar nu al drie weken op rij. Wij denken dat, als de Fed zijn richting van de vorige bijeenkomst handhaaft, de neerwaartse risico’s voor de greenback wel eens het zwaarst zouden kunnen wegen.

DEEL